Sportgeneeskunde

Heb je klachten tijdens het sporten of bewegen? Blessures zoals pijn aan jouw knie, enkel of rug? Of heb je inspanningshoofdpijn, vermoeidheidsklachten, onbegrepen prestatiedaling, benauwdheid of pijn op de borst? De sportartsen bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP hebben de kennis en expertise in sportgeneeskunde en medisch specialistische beweegzorg om die klachten aan te pakken. Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) werken samen om de bijdrage aan de gezondheid en kwaliteit van leven van de inwoners in de regio te vergroten. Het functioneren van de patiënt en aandacht besteden aan gezondheid, gedrag (voeding, sport en bewegen) en preventie staan hierbij voorop.

Sportarts achter computer wijst naar beeldscherm

Consult sportarts

Klachten en blessures zorgen ervoor dat je niet kunt sporten of bewegen zoals je zou willen. Hiervoor kun je terecht bij één van onze sportartsen. De sportarts achterhaalt waar je klacht vandaan komt en hoe deze het beste kan aangepakt worden.

Lees meer over consult sportarts

Vrouw op fiets tijdens inspanningstest met fysiotherapeut

Consult sportarts met inspanningstest

Heb je last van klachten tijdens lichamelijke inspanning zoals verminderd inspanningsvermogen, moeite met ademen, pijn op je borstkas, vermoeidheid of bewegingsangst? Wil je inzicht krijgen in de oorzaak van je klachten en hoe je gezondheid en/of fitheid ervoor staat? Een consult bij de sportarts met een inspanningstest geeft jou alle duidelijkheid. Het maakt hierbij niet uit hoe oud je bent en of je wel of geen sporter bent.

Lees meer over consult sportarts met inspanningstest

Laptop en stethoscoop

Sportkeuring - Preventief sportmedisch onderzoek 

Om een uitgebreide analyse van je gezondheid en fitheid te krijgen, kun je terecht bij onze sportartsen voor een sportkeuring. Ook wel (preventief) sportmedisch onderzoek genoemd. De sportmedische onderzoeken die wij verrichten, zijn:

  • Basis sportmedisch onderzoek
  • Basisplus sportmedisch onderzoek
  • Uitgebreid sportmedisch onderzoek
  • Duikkeuring (sportmedisch duikonderzoek)

Lees meer over sportmedisch onderzoek

Wielrenners op de fiets in het bos

Waarvoor kun je terecht?

  • Onderzoek, behandeling en advies bij sportgerelateerde klachten van het bewegingsapparaat. Alle delen van het lichaam die voor de beweging dienen, zoals botten, spieren, pezen en gewrichten.
  • Advies om sportblessures te voorkomen. 
  • Onderzoek en advies bij andere sportgerelateerde problemen, zoals klachten bij inspanning en vermoeidheidsklachten. 
  • Onderzoek en advies voor verantwoorde sportbeoefening en beweegprogramma’s bij chronische aandoeningen zoals astma, suikerziekte of gewrichtsslijtage, maar ook patiënten met oncologische- of hartaandoeningen.
  • Sportkeuringen en preventieve sportmedische onderzoeken.
  • Inspanningstesten met- en zonder ademgasanalyse (voor diagnostiek of trainingsadviezen).
Logo's Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal

Over Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics – SMCP

Rijnstate en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) werken al jaren samen om snel toegankelijke zorg te bieden aan amateur- en topsporters. Sportgeneeskunde is er ook voor patiënten die meer willen bewegen, hun conditie willen verbeteren voor een operatie of met één of meerdere chronische ziekten kampen en daardoor een verminderde conditie hebben.

Door sportgeneeskundige expertise en medische- en zorginnovaties bij elkaar te brengen en uit te breiden, wordt de aangeboden zorg nog effectiever en patiëntgerichter. Hierdoor vindt de juiste zorg op de juiste plek plaats en neemt de kwaliteit van zorg toe.

Logo High Performance Partner Team NL

Erkenning High Performance Partner Team NL

De afdelingen Orthopedie, Radiologie en Traumatologie van Rijnstate en de musculoskeletale fysiotherapie van Sport Medisch Centrum Papendal hebben een formele erkenning High Performance Partner Team NL van NOC*NSF voor de behandeling van topsporters. De kwaliteiten van beide partijen worden ingezet voor sporters van alle niveas.

Rijnstate Clinics biedt toegankelijke medische zorg voor voetbalclubs Vitesse en De Graafschap. Ook hebben wij meerdere jaren ervaring met het begeeiden en behandelen van professionele dansers, onder andere van Introdans en de dansacademie ArtEZ.

Gecertificeerde sportmedische instelling

Rijnstate Clinics is aangesloten bij de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI). We zijn in het bezit van het certificaat van de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). In gecertificeerde sportmedische instellingen kunnen sporters van alle niveaus terecht voor behandeling van blessures en sportmedische onderzoeken, zoals inspanningstesten en sportkeuringen.

05 juli 2023

Rijnstate Clinics gecertificeerd als sportmedische instelling

Rijnstate Clinics is aangesloten bij de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI). Onlangs hebben we het certificaat van de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS) ontvangen voor de komende 4 jaar. In gecertificeerde sportmedische instellingen kunnen sporters van alle niveaus terecht voor behandeling van blessures en sportmedische onderzoeken, zoals inspanningstesten en sportkeuringen.

Lees meer
Vrouw op fiets tijdens inspanningstest met fysiotherapeut
18 oktober 2022

Nu ook maatwerkadvies op het gebied van voeding, beweging en training mogelijk bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP

Patiënten kunnen voortaan ook voor inspanningstesten terecht bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP op locatie Rijnstate Clinics in Arnhem. Een consult bij de sportarts in combinatie met een inspanningstest geeft meer inzicht in gezondheid en/of fitheid van patiënten. Uniek aan deze aanpak is dat de sportartsen als medisch specialist beweegzorg deze inspanningsdiagnostiek kunnen vertalen naar maatwerkadvies op het gebied van voeding, beweging en training.

Lees meer
Logo High Performance Partner TeamNL
03 februari 2022

Formele erkenning NOC*NSF nu ook voor Radiologie van Rijnstate voor begeleiding van topsporters

Na enkele specialisten van de afdeling Orthopedie en Traumachirurgie van Rijnstate, ontvangen nu ook vier radiologen de formele erkenning High Performance (HP) Partner TeamNL van NOC*NSF voor de behandeling van TeamNL sporters.

Lees meer

Patiëntenverhalen

Sportgeneeskunde: ‘Ik kan weer in kleermakerszit’

Monique werd geopereerd aan haar heup, maar bleef klachten houden. Een sportarts van Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP hielp haar een nieuwe kijk te geven op de situatie.

Lees verder
patiëntverhalen

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.