1. Home
  2. Kosten en vergoedingen
Kosten en vergoedingen

Kosten en vergoedingen

Welke behandeling is verzekerd en welke niet?

Verzekerde zorg en niet-verzekerde zorg

In Nederland heeft bijna iedereen een basisverzekering voor zorgkosten. Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen die, afhankelijk van de premie, een gehele of gedeeltelijke vergoeding bieden van behandelingen. De Rijksoverheid bepaalt welke zorg onder de basisverzekering valt (de verzekerde zorg). Is de behandeling zonder medische noodzaak, of niet opgenomen in jouw basis- of aanvullende zorgverzekering, dan vergoedt jouw zorgverzekeraar de gemaakte kosten niet. We spreken dan van niet-verzekerde zorg. In zo’n situatie betaal je de behandeling zelf. Bij de meeste cosmetische behandelingen (om je uiterlijk te verbeteren) is dit bijvoorbeeld zo, maar het kan ook gelden bij sterilisaties en spataderen.

Kosten van een behandeling of ingreep

De kosten van een behandeling worden soms helemaal, soms voor een deel en soms niet vergoed. Neem voor de zekerheid altijd contact op met jouw zorgverzekeraar en vraag naar de voorwaarden voor een vergoeding. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van:

  • de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering;
  • of er een machtiging voor de behandeling nodig is;
  • de medische noodzaak van een behandeling.

Als de zorgverzekeraar jouw ingreep niet vergoedt, en je wilt de behandeling toch doorzetten, dan betaal je de kosten zelf.

Ga naar kostenoverzicht

Verwijzing

Afspraak met verwijzing
Voor een behandeling in een ziekenhuis of een kliniek heb je in de meeste gevallen een verwijzing nodig van je (huis)arts. Je bespreekt je klachten altijd eerst met haar of hem. Als behandeling door een medisch specialist nodig is, geeft je huisarts je een verwijsbrief. Je zorgverzekeraar vergoedt behandelingen alleen op basis van zo’n verwijsbrief én afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt. 

Lees meer over een afspraak met verwijzing


Afspraak zonder verwijzing
Is de behandeling zonder medische noodzaak, of niet opgenomen in jouw zorgverzekering, dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten niet. Je kunt er voor kiezen zelf een afspraak te maken voor een behandeling, als je die zelf betaalt. Je hebt dan dus geen verwijsbrief nodig van een huisarts of een medisch specialist. De zorg valt dan buiten je zorgverzekering. 

Lees meer over een afspraak zonder verwijzing

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.