1. Home
  2. Opinie en wetenschap
  3. Vier redenen voor een bezoek aan de sportarts

Opinie en wetenschap

Vier redenen voor een bezoek aan de sportarts

Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting. De sportarts is er voor iedereen die beweegt of wil bewegen. Ook voor recreatieve sporters, mensen met een chronische aandoening of patiënten die hun conditie willen verbeteren, biedt een bezoek aan de sportarts uitkomst.

Laura Smits-Weerwag is één van de sportartsen bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP. Zij geeft vier redenen hoe een sportarts de gezondheid en kwaliteit van zowel sporters als niet-sporters kan verbeteren.

1) De sportarts is er voor behandeling van blessures
“Iedereen die beweegt of wil bewegen, van jong tot oud, kan bij de sportarts terecht met een blessure of klachten van het houdings- en bewegingsapparaat. We kijken naar wat je klachten zijn, doen lichamelijk onderzoek en eventueel wordt er een röntgenfoto, echo of MRI-scan gemaakt. Vervolgens stellen we een diagnose. Daarna besluiten we samen welke vervolgbehandeling het beste is. We geven advies en als het nodig is kunnen we je doorsturen naar een fysiotherapeut of orthopeed.”

2) De sportarts doet onderzoek en geeft advies bij inspanningsgebonden klachten
“Naast klachten van het bewegingsapparaat kun je ook andere aan inspanning gerelateerde ongemakken hebben. Denk hierbij aan een verminderde conditie, vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, hartkloppingen of duizeligheid bij inspanning. Dit hoeft niet per se een verband te hebben met sport. Ook met dit soort klachten kun je een afspraak maken bij de sportarts. Wij kunnen bijvoorbeeld een hartfilmpje maken, longfunctieonderzoek en/of een inspanningstest doen en aan de hand hiervan een advies geven.”

3) De sportarts doet sportmedische onderzoeken (sportkeuringen)
“Voor sportmedische onderzoeken/sportkeuringen is het ook mogelijk om een afspraak te maken met de sportarts. Een sportmedisch onderzoek kan verplicht zijn vanuit een sport of opleiding. Daarnaast kan er een medische verklaring nodig zijn voor recreatief duiken of deelname aan sportevenementen in het buitenland. Maar ook als je het niet verplicht bent, kun je een sportmedisch onderzoek laten uitvoeren door de sportartsen van Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP. Bijvoorbeeld als je (fanatiek) sport en wilt weten of je dit verantwoord doet, hoe je conditie is of je prestaties kunt verbeteren. Iedereen kan voor een sportmedisch onderzoek terecht bij de sportarts, ook als je wilt beginnen of net bent begonnen met sporten. Er zijn verschillende soorten sportkeuringen en je kunt het zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met een kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest.”

4) De sportarts helpt mensen met een chronische aandoening die willen bewegen en sporten
“We zijn er ook voor mensen met een chronische aandoening zoals artrose, astma, suikerziekte, kanker, langdurige vermoeidheidsklachten of long covid. De sportarts adviseert mensen met een chronische aandoening door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Ook geven we advies over welke sport je het best kunt doen, zodat je op eigen niveau kunt (blijven) bewegen. Patiënten die voor een operatie staan, hebben ook voordeel bij een bezoek aan de sportarts. Wij helpen ze hun conditie te verbeteren, zodat ze fitter de operatie ingaan.”

Benieuwd wat Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP voor jou kan betekenen?

Meer informatie Sportgeneeskunde

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.