1. Home
  2. Opinie en wetenschap
  3. Theo Schers Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP
Sportarts Theo Schers

Opinie en wetenschap

‘Bij patiënten is veel behoefte aan sport- en beweegzorg in het ziekenhuis’

Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal werken sinds 2022 nog nauwer samen op het gebied van sportgeneeskunde. In januari nam het ziekenhuis de twee sportartsen Theo Schers en Ronald Tielen in dienst. Beiden zijn ook werkzaam bij Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP). De afdeling kreeg ook een nieuwe naam: Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP.

Theo werkt al vanaf september 2019 op projectbasis voor Rijnstate. Destijds ontstond het idee om meer te maken van de samenwerking tussen SMCP en Rijnstate Clinics. Naast zijn werkzaamheden op Papendal is Theo sinds die tijd ook twee dagen per week aanwezig in het ziekenhuis. Samen met de stuurgroep nam hij alle hobbels weg en daarmee werd de weg geplaveid om een volwaardige afdeling Sportgeneeskunde binnen Rijnstate Clinics te maken. Bij Rijnstate Clinics komt alle planbare zorg in het ziekenhuis samen.

Waarom wordt de samenwerking tussen Rijnstate en SMCP verder uitgebreid?

Rijnstate werkt al jaren samen met SMCP om snel toegankelijke zorg te bieden aan amateur- en topsporters.  Door sportgeneeskundige expertise en medische- en zorginnovaties bij elkaar te brengen en uit te breiden, wordt de aangeboden zorg nog effectiever en patiëntgerichter. Hierdoor vindt de juiste zorg op de juiste plek plaats en neemt de kwaliteit van zorg toe. Zo is er een uitbreiding van onderzoeks- en testapparatuur binnen Rijnstate Clinics om bijvoorbeeld inspanningstesten uit te voeren.

“Beweegzorg is buiten het ziekenhuis al best goed geregeld”, zegt hij. “Binnen het ziekenhuis is hier ook behoefte aan. Er zijn ziekenhuizen die hierin voorop lopen. Rijnstate heeft nooit een eigen afdeling Sportgeneeskunde gehad. Er werd vooral gebruik gemaakt van de diensten van Sport Medisch Centrum Papendal. Bij patiënten die onder behandeling staan van andere specialisten is echter veel behoefte aan sport- en beweegzorg in het ziekenhuis. Zij kunnen nu voor die behandeling ook bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP terecht.”

Waarom heeft Rijnstate Clinics nu ook een afdeling Sportgeneeskunde?

Er zijn patiënten die bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheidsklachten en al bij verschillende artsen zijn geweest, die de klachten niet kunnen wegnemen. Sportartsen kunnen voor hen een oplossing bieden. Zij hebben meer tijd voor de patiënt en kijken naar de mens in zijn geheel. De sportarts is één van de weinige specialisten die kennis heeft van meerdere orgaansystemen, inspanningsfysiologie en het bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten, pezen en zenuwen). Hierdoor is hij in staat een totaalbeeld van de patiënt te vormen en deze op maat te adviseren.

“Vermoeidheidsklachten kunnen te maken hebben met een gebrek aan conditie, maar ook met overbelasting. Dat is door een sportarts goed te analyseren. Bovendien kunnen wij de patiënt goed begeleiden in het verbeteren van hun conditie en controleren van de belastbaarheid, waardoor de klachten afnemen of verdwijnen.”

Een patiënt met klachten van pijn op de borst gaat in eerste instantie naar de cardioloog. Uit onderzoeken blijkt vervolgens dat de patiënt niks aan zijn hart heeft, waarna de cardioloog de patiënt weer terugverwijst. Toch houdt de patiënt tijdens het sporten druk op de borst.

“Deze patiënten kunnen nu naar ons worden doorverwezen. Hartklachten ontstaan bijvoorbeeld ook door verkeerd ademen. Vaak kan een goed advies over een betere ademhalingstechniek al een oplossing bieden.”

Maar een sportarts kan uiteraard ook helpen bij klachten aan het bewegingsapparaat. Met name langdurige overbelastingsklachten van gewrichten, spieren of pezen ziet een sportarts veel. Iemand wordt na een ongeluk met de knie gezien en behandeld door de orthopeed en/of fysiotherapeut, maar heeft na een half jaar nog steeds klachten. De patiënt kan het probleem niet duiden, maar houdt wel klachten.

“Wij kunnen hem/haar dan misschien wel helpen”, zegt Theo. “Zo kan de patiënt in disbalans zijn, waardoor hij zijn spieren niet goed gebruikt. Soms is het ook noodzakelijk om, behalve naar die pijnlijke knie, naar het ‘totale plaatje’ te kijken, een wat meer holistische benadering. Met een stukje begeleiding van de sportarts kan de bewegingsangst worden weggenomen, zodat mensen weer met plezier gaan sporten. Een goed advies is soms al genoeg om het probleem op te lossen.”

Welke voordelen biedt de samenwerking tussen Rijnstate Clinics en SMCP?

Dat Sportgeneeskunde nu een volwaardige afdeling is binnen Rijnstate Clinics biedt volgens Theo veel voordelen. Andere specialisten kunnen patiënten niet alleen eenvoudiger doorverwijzen, de sportartsen kunnen ook beter gebruik maken van de faciliteiten van het ziekenhuis. Patiënten kunnen bovendien kiezen tussen een behandeling op Papendal of in Rijnstate. Behandelingen vinden zoveel mogelijk op één locatie plaats. Dit is minder belastend voor patiënten die onder behandeling zijn of komen.

“We werken veel samen met andere specialisten, zoals radiologen en orthopeden. In het ziekenhuis zijn de lijntjes met de collega’s kort en kan een onderzoek vaak makkelijk worden geregeld. Door de nauwe samenwerking met SMCP kunnen we echter ook gebruik maken van elkaars faciliteiten en netwerken. De bekendheid van het specialisme wordt door de samenwerking groter. Dit komt alleen maar ten goede aan de zorg voor en gezondheid van de inwoners van deze regio.”

Wie is Theo Schers en wat doet hij verder nog naast zijn werk als sportarts bij Rijnstate Clinics?

Theo is al sinds 1997 werkzaam als sportarts. Voordat hij in 2019 aan de slag ging voor Sport Medisch Centrum Papendal en Rijnstate, werkte hij jarenlang voor Sport Medisch Centrum Tilburg. Daarnaast is hij clubarts bij Vitesse, waar hij gedurende de week ten dienste staat van de voetballers. In het verleden was hij ook clubarts bij Willem II en bondsarts voor de judobond.

“Ik deed zelf ook veel aan contactsporten, zoals voetbal, judo en badminton. Maar door blessureleed en omdat ik ouder word, heb ik sporten gezocht die vriendelijker zijn voor mijn gewrichten. Tegenwoordig mountainbike, wandel en fiets ik vooral. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in dans en kunst. Als sportarts heb ik ook veel dansblessures behandeld. Die ervaring komt weer goed van pas in onze samenwerking met de dansopleidingen van Artez en Introdans.”

Meer weten over Sportgeneeskunde?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.