Sportgeneeskunde

Consult sportarts

Heb je klachten tijdens het sporten? Blessures zoals pijn aan jouw knie, enkel of rug? Of heb je inspanningshoofdpijn, onbegrepen prestatiedaling, benauwdheid of pijn op de borst? Een sportarts van Rijnstate Clinics – SMCP heeft de kennis en expertise om die klachten aan te pakken.

 

Sportblessures

Een sportblessure ontstaat meestal door overbelasting, onjuiste trainingsopbouw of verkeerd materiaal. Natuurlijk zit een ongeluk ook in een klein hoekje. Klachten en blessures zorgen ervoor dat je niet kunt sporten zoals je wilt, en dat wil je natuurlijk oplossen.

Je kunt hiervoor terecht bij één van onze sportartsen. De sportarts achterhaalt de oorzaak van je klacht en bepaalt hoe deze het beste kan worden aangepakt. Een consult bij de sportarts bestaat uit een uitgebreide analyse van je klacht(en). Als het nodig is, wordt er aanvullend onderzoek gedaan of aangevraagd, zoals een echo, röntgenfoto, MRI, hartfilmpje (ECG) of longfunctie. We schenken aandacht aan de hele bewegingsketen om jouw klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen en je beter te laten bewegen, zodat de blessure of klacht niet terugkomt.

Sportarts achter computer wijst naar beeldscherm

Sportmedisch advies

Sporters met vragen over medische problemen kunnen voor advies terecht bij één van onze sportartsen. Samen met de sportarts bespreek je je klachten en bepaalt de sportarts de diagnose. Hierna geeft de sportarts een sportmedisch advies en bespreekt de mogelijke behandelopties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aanpassingen in materiaal, trainingsschema’s of verwijzing naar fysiotherapie, cardiologie of orthopedie.

Ook andere vragen op het gebied van sport en gezondheid kun je tijdens het consult bespreken, zoals:

  • Overtraining
  • Diabetes mellitus
  • Gewichtsproblemen
  • Bloedarmoede
  • Medicijngebruik
  • Voeding
  • Leefstijl

Ook mensen met een chronische aandoening die weer willen bewegen, geven we beweegadvies. Een betere lichamelijke fitheid zorgt voor lagere ziektecijfers en heeft een positief effect op het mogelijk ontstaan van diverse chronische en oncologische aandoeningen. Een hogere fitheid vermindert de kans op complicaties en bijwerkingen rond behandelingen. Daarnaast geven wij advies aan mensen die hun leefstijl willen verbeteren.

Lees ook informatie over consult sportarts met inspanningstest

Dansmedische zorg

Bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP kun je als professioneel danser terecht met alle dansblessures. Heb je pijn bij het dansen? Of moeite met bewegen? Bij ons werken sportartsen en orthopedisch chirurgen die je kunnen helpen. Je kunt bij ons terecht met klachten die plotseling zijn ontstaan, maar ook met klachten die je al langere tijd hebt.

Bij Rijnstate kun je als danser ook terecht voor sportcardiologie. Bijvoorbeeld met vragen over je hart en klachten die ontstaan bij inspanning.

We hebben meerdere jaren ervaring met het begeleiden en behandelen van professionele dansers, onder andere van Introdans en de dansacademie ArtEZ.

Sportarts T.J. Schers: "Sinds 2020 verzorg ik de dansmedische begeleiding van dansers bij ArtEZ en Introdans in Arnhem. Daarvoor heb ik van 2005 tot 2018 de dansmedische begeleiding van dansers verzorgd bij de Fontys Dansacademie."

Kosten en vergoedingen

Een consult bij de sportarts valt onder de basisverzekering en is alleen mogelijk met een verwijzing van jouw huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Deze verwijzing is belangrijk! Zonder verwijzing worden de kosten van je afspraak, onderzoek en behandeling niet vergoed door je zorgverzekeraar. Een verwijzing is maximaal één jaar geldig.

Logo's Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal

Over Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics – SMCP

Rijnstate en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) werken al jaren samen om snel toegankelijke zorg te bieden aan amateur- en topsporters. Sportgeneeskunde is er ook voor patiënten die meer willen bewegen, hun conditie willen verbeteren voor een operatie of met één of meerdere chronische ziekten kampen en daardoor een verminderde conditie hebben.

Door sportgeneeskundige expertise en medische- en zorginnovaties bij elkaar te brengen en uit te breiden, wordt de aangeboden zorg nog effectiever en patiëntgerichter. Hierdoor vindt de juiste zorg op de juiste plek plaats en neemt de kwaliteit van zorg toe.

Nieuws Consult sportarts

Bekijk alle nieuwsberichten
27 december 2023

5 tips om blessures na de winterstop te voorkomen

De winterstop is er niet voor niets. Spelen op een bevroren of modderig veld is alles behalve goed voor het (kunst)gras. Bovendien is rust voor jou als sporter goed, want daarmee geef je je lichaam de kans om te herstellen. Niks mis mee dus, dat je eens een paar weken lang niet het veld op gaat. Maar je wilt natuurlijk wél in topvorm weer verder met de competitie. En een blessure kun je daar niet bij gebruiken. Met deze 5 tips van onze sportartsen begin je fit aan de tweede helft van het seizoen.

Lees meer
05 juli 2023

Rijnstate Clinics gecertificeerd als sportmedische instelling

Rijnstate Clinics is aangesloten bij de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI). Onlangs hebben we het certificaat van de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS) ontvangen voor de komende 4 jaar. In gecertificeerde sportmedische instellingen kunnen sporters van alle niveaus terecht voor behandeling van blessures en sportmedische onderzoeken, zoals inspanningstesten en sportkeuringen.

Lees meer
Vrouw op fiets tijdens inspanningstest met fysiotherapeut
18 oktober 2022

Nu ook maatwerkadvies op het gebied van voeding, beweging en training mogelijk bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP

Patiënten kunnen voortaan ook voor inspanningstesten terecht bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP op locatie Rijnstate Clinics in Arnhem. Een consult bij de sportarts in combinatie met een inspanningstest geeft meer inzicht in gezondheid en/of fitheid van patiënten. Uniek aan deze aanpak is dat de sportartsen als medisch specialist beweegzorg deze inspanningsdiagnostiek kunnen vertalen naar maatwerkadvies op het gebied van voeding, beweging en training.

Lees meer

Patiëntenverhalen Consult sportarts

Sportgeneeskunde: ‘Ik kan weer in kleermakerszit’

Monique werd geopereerd aan haar heup, maar bleef klachten houden. Een sportarts van Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP hielp haar een nieuwe kijk te geven op de situatie.

Lees verder
patiëntverhalen

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.