Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. Ook is het mogelijk dat er meerdere deskundigen betrokken zijn bij de behandeling. Daarom heeft Rijnstate Clinics Continentiezorg ingericht. Bij Continentiezorg werken continentieverpleegkundigen, urologen en gynaecologen samen om je zo snel en goed mogelijk te helpen. Het spreekuur vindt plaats in Rijnstate Arnhem en Rijnstate Zevenaar.

Continentiezorg

Hoe werkt Continentiezorg?

Je krijgt altijd eerst een afspraak bij een continentieverpleegkundige. De continentieverpleegkundige inventariseert je klachten, beantwoordt je vragen en geeft je informatie over de verschillende soorten incontinentie, de behandelmogelijkheden en welke incontinentiematerialen er beschikbaar zijn. Ook probeert zij je meteen een behandeladvies te geven. Denk hierbij aan fysiotherapie, blaastraining en/of behandeling met medicijnen. Het is ook mogelijk dat je nog verder onderzocht wordt.

In onderstaande animatie leggen we je uit wat je kunt verwachten van een afspraak bij de continentieverpleegkundige van Rijnstate Clinics.

Afspraak bij gynaecoloog of uroloog

Na het bezoek aan de continentieverpleegkundige volgt er een tweede afspraak bij de gynaecoloog of uroloog. Daar vindt verder onderzoek plaats en dan starten we de behandeling.

Bekkenfysiotherapeut

Afhankelijk van je klachten maakt soms ook een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut onderdeel uit van het behandelteam. Zij kan je bekkenbodemfunctie beoordelen en hier veel uitleg over geven.

Soorten incontinentie

Incontinentie komt voor in verschillende vormen. 

  • Aandrangincontinentie: een plotseling neiging om te plassen die je niet kunt stoppen. Aandrangincontinentie noemen we ook wel urge-incontinentie.
  • Stressincontinentie: deze vorm van ongewild urineverlies gebeurt bij lichamelijke inspanningen, zoals sporten, hoesten en tillen. Stressincontinentie noemen we ook wel inspanningsincontinentie.
  • Overloop- of druppelincontinentie: urineverlies zonder dat je aandrang voelt om te plassen. Dit urineverlies is het gevolg van een overvolle blaas.

Na je bezoek aan de continentieverpleegkundige kan een arts beoordelen van welk soort incontinentie – of combinatie van vormen – je last hebt. 

Veelgestelde vragen

  • Waardoor kun je incontinent raken?

    Er zijn veel mogelijke oorzaken voor incontinentie. Dat verschilt ook per vorm. Bij mannen kan ongewild urineverlies bijvoorbeeld komen door een prostaatvergroting of een vernauwing van de plasbuis. Bij vrouwen kan een verzakking, zwangerschap of bevalling een oorzaak zijn.

  • Wordt incontinentiemateriaal vergoed door mijn zorgverzekeraar?

    Als je je eigen risico hebt opgemaakt, vergoedt je zorgverzekeraar je kosten voor incontinentiemateriaal vanuit je basispakket. Daarbij moet je wel rekening houden met een aantal voorwaarden. Vergoeding gaat dan ook in overleg met je zorgverzekeraar en de medisch speciaalzaak of apotheek waar je het materiaal haalt.

  • Kun je ook maandverband gebruiken bij incontinentie?

    Nee, maandverband is niet geschikt om urine op te vangen. Incontinentiemateriaal houdt de urine vast, waardoor je lekken voorkomt. Daarnaast heb je bij incontinentiemateriaal geen last van geurtjes. Er zijn veel verschillende soorten incontinentiemateriaal. De continentieverpleegkundige kan ze je laten zien en advies geven over wat het beste bij jou past.

Bekijk hier meer veelgestelde vragen

Patiëntenverhalen Blaas

Incontinentie: 'Ik kan weer op pad zonder urineverlies!'

Anna* had jarenlang last van urineverlies. “Ik kon mijn plas niet meer goed ophouden. En dat zorgde voor vervelende situaties."

Lees verder
patiëntverhalen

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.