Continentiezorg

Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. Ook is het mogelijk dat er meerdere deskundigen betrokken zijn bij de behandeling. Daarom heeft Rijnstate Clinics Continentiezorg ingericht. Bij Continentiezorg werken continentieverpleegkundigen, urologen en gynaecologen samen om je zo snel en goed mogelijk te helpen. Het spreekuur vindt plaats in Rijnstate Arnhem en Rijnstate Zevenaar.

Hoe werkt Continentiezorg?

Je krijgt altijd eerst een afspraak bij een continentieverpleegkundige. De continentieverpleegkundige inventariseert je klachten, beantwoordt je vragen en geeft je informatie over de verschillende soorten incontinentie, de behandelmogelijkheden en welke incontinentiematerialen er beschikbaar zijn. Ook probeert zij je meteen een behandeladvies te geven. Denk hierbij aan fysiotherapie, blaastraining en/of behandeling met medicijnen. Het is ook mogelijk dat je nog verder onderzocht wordt.

In onderstaande animatie leggen we je uit wat je kunt verwachten van een afspraak bij de continentieverpleegkundige van Rijnstate Clinics.

Afspraak bij gynaecoloog of uroloog

Na het bezoek aan de continentieverpleegkundige volgt er een tweede afspraak bij de gynaecoloog of uroloog. Daar vindt verder onderzoek plaats en starten we de behandeling.

Bekkenfysiotherapeut

Afhankelijk van je klachten maakt soms ook een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut onderdeel uit van het behandelteam. Zij kan je bekkenbodemfunctie beoordelen en hier veel uitleg over geven.

Vormen van incontinentie

Niet iedereen heeft last van dezelfde vorm van incontinentie. Er zijn drie soorten die elk specifieke klachten geven:

  • Stressincontinentie: urineverlies bij lichamelijke inspanning, zoals traplopen, tillen, hoesten, niezen, lachen en plotselinge veranderingen van houding.
  • Aandrangincontinentie: vaak plotselinge aandrang om te plassen.
  • Overloop- of druppelincontinentie: urineverlies zonder aandrang om te plassen. Dit urineverlies ontstaat door een overvolle blaas.

De arts bepaalt van welke vorm van incontinentie je last hebt. 

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.