Ik wil meer informatie over

Snel naar

Continentiecentrum

Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. Ook is het mogelijk dat er meerdere deskundigen betrokken zijn bij de behandeling. Daarom heeft Rijnstate Clinics een Continentiecentrum. In het Continentiecentrum werken continentieverpleegkundigen, urologen en gynaecologen samen om je zo snel en goed mogelijk te helpen. Het spreekuur vindt plaats in Rijnstate Arnhem en Rijnstate Zevenaar.

Hoe werkt het Continentiecentrum?

Je krijgt altijd eerst een afspraak bij een continentieverpleegkundige. De continentieverpleegkundige inventariseert je klachten, beantwoordt je vragen en geeft je informatie over de verschillende soorten incontinentie, de behandelmogelijkheden en incontinentiematerialen. Ook geeft zij je in principe meteen een behandeladvies. Denk hierbij aan fysiotherapie, blaastraining en/of behandeling met medicijnen. Het is ook mogelijk dat je nog verder onderzocht wordt.

Afspraak bij gynaecoloog of uroloog

Na het bezoek aan de continentieverpleegkundige volgt er een tweede afspraak bij de gynaecoloog of uroloog. Daar vindt verder onderzoek plaats en starten we de behandeling.

Bekkenfysiotherapeut

Afhankelijke van je klachten maakt soms ook een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut onderdeel uit van het behandelteam. Zij kan je bekkenbodemfunctie beoordelen en hier veel uitleg over geven.

Vormen van incontinentie

Niet iedereen heeft last van dezelfde vorm van incontinentie. Er zijn vier soorten die elk specifieke klachten geven:

  • Stressincontinentie: urineverlies bij lichamelijke inspanning, zoals traplopen, tillen, hoesten, niezen, lachen en plotselinge veranderingen van houding.
  • Aandrangincontinentie: vaak plotselinge aandrang om te plassen.
  • Functionele incontinentie: urineverlies waarbij een lichamelijke of psychische aandoening er voor zorgt dat je het toilet niet op tijd kunt bereiken.
  • Overloop- of druppelincontinentie: urineverlies zonder aandrang om te plassen. Dit urineverlies ontstaat door een overvolle blaas.

De arts bepaalt van welke vorm van incontinentie je last hebt. De meest voorkomende zijn aandrang- en stressincontinentie, deze behandelen we bij Rijnstate Clinics. Over deze twee vormen vind je meer informatie bovenaan onze website.

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.