Sportgeneeskunde

Sportkeuring - Sportmedisch onderzoek

Wil je weten hoe jouw gezondheid ervoor staat? Wil je juist inzicht krijgen in je fitheid? Of wil je weten of het verantwoord is om te sporten? Dit wordt duidelijk na het ondergaan van een sportkeuring. Ook wel preventief sportmedisch onderzoek genoemd. Dit onderzoek brengt jouw gezondheid en belastbaarheid in beeld. Het onderzoek wordt geadviseerd aan beginnende sporters, intensieve sporters, maar ook aan patiënten met chronische ziekten of mensen die hun leefstijl willen verbeteren. Het maakt niet uit hoe oud je bent en of je nu wel of geen sporter bent. Je kunt je bij ons altijd aanmelden.

 

Ik wil meer informatie over

Wat is een (preventief) sportmedisch onderzoek?

Vroeger spraken we van sportkeuringen. Tegenwoordig zijn deze sportkeuringen veel uitgebreider en spreken we liever van een preventief sportmedisch onderzoek.

Met het sportmedisch onderzoek krijg je meer inzicht in jouw gezondheid en/of fitheid. Met de resultaten van het sportmedisch onderzoek is het bijvoorbeeld mogelijk om een trainingsprogramma op te stellen of bij te stellen. Het doel van een sportmedisch onderzoek kan ook zijn om aan te tonen hoeveel fitter je bent geworden door een trainingsprogramma.

Het sportmedisch onderzoek bestaat uit een uitgebreid aantal testen en onderzoeken. Afhankelijk van jouw situatie, wensen en behoeften kan een lichamelijk onderzoek, onderzoek naar hart en vaten, bloedonderzoek en een maximale inspanningstest worden afgenomen.

Soorten sportmedisch onderzoek

De sportmedische onderzoeken (sportkeuringen) die wij verrichten, zijn:

  • Basis sportmedisch onderzoek
    Een sportmedisch onderzoek zonder inspanningstest.

  • Basisplus sportmedisch onderzoek
    Een sportmedisch onderzoek met longfunctietest (inhoud en kracht) en ECG (hartfilmpje) in rust.

  • Uitgebreid sportmedisch onderzoek
    Een sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse. Tijdens de maximale inspanningstest vindt er een ademgasanalyse plaats. Met deze waarden kan nauwkeurig de anaerobe drempel (omslagpunt) worden bepaald, de VO2-max en de trainingszones.

  • Duikkeuring (sportmedisch duikonderzoek)
    Een duikkeuring is een sportmedisch onderzoek gericht op het veilig en verantwoord onder water gaan. Je wordt onderzocht en de sportarts bespreekt wat duiken met een lichaam doet en de mogelijke persoonlijke risico’s voor jou. Lees hier meer informatie over een duikkeuring.

Op basis van jouw wensen en behoeften kan het sportmedisch onderzoek worden samengesteld.

Maak een afspraak

 

In 5 stappen jouw persoonlijke sportmedisch onderzoek

Stap 1

Na aanmelding wordt het sportmedisch onderzoek ingepland.

Stap 2

Voor het onderzoek vul je eerst een uitgebreide vragenlijst in. In de vragenlijst worden verschillende thema’s doorgenomen. Het is belangrijk om een indruk te krijgen van jouw gezondheid en beweeg- en sportactiviteiten.

Stap 3

Vervolgens begint het sportmedisch onderzoek met een gesprek en kort lichamelijk onderzoek bij de sportarts. Daarna volgen de onderzoeken en testen.

Stap 4

Na afloop heb je nogmaals een gesprek met de sportarts ter evaluatie van de resultaten.

Stap 5

Je krijgt de resultaten mee naar huis of toegestuurd.

Inhoud sportmedische onderzoeken

In onderstaand schema zie je uit welke testen de verschillende sportmedische onderzoeken bestaan.

  Basis Basisplus Uitgebreid

Duikkeuring

Inspanningstest &
ademgasanalyse

Vragenlijst en gesprek (Anamnese) x x x x x
Gericht lichamelijk onderzoek x x x x  
Lengte/gewicht x x x x x
Vetpercentage en buikomvang x x x x x
Bloeddruk x x x x x
Urine x x x x  
Gezichtsvermogen x x x x  
Longfunctie   x x x  
ECG (hartfilmpje) in rust   x x   x
Beperkt bloedonderzoek indien nodig x x x x  
Nabespreking sportarts x x x x x
Standaard rapportage x x x x x
Medische verklaring x x x x x
           
Inspanningstest met ademgasanalyse     x   x

Maak een afspraak

Kosten en vergoedingen

Je betaalt de kosten voor de sportmedische onderzoeken door een pinbetaling tijdens je afspraak. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je het sportmedische onderzoek (de sportkeuring) waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar. Neem voor jouw specifieke situatie contact op met je zorgverzekeraar.

Logo's Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal

Over Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics – SMCP

Rijnstate en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) werken al jaren samen om snel toegankelijke zorg te bieden aan amateur- en topsporters. Sportgeneeskunde is er ook voor patiënten die meer willen bewegen, hun conditie willen verbeteren voor een operatie of met één of meerdere chronische ziekten kampen en daardoor een verminderde conditie hebben.

Door sportgeneeskundige expertise en medische- en zorginnovaties bij elkaar te brengen en uit te breiden, wordt de aangeboden zorg nog effectiever en patiëntgerichter. Hierdoor vindt de juiste zorg op de juiste plek plaats en neemt de kwaliteit van zorg toe.

Specialisten Sportkeuring - Sportmedisch onderzoek

Nieuws Sportkeuring - Sportmedisch onderzoek

Bekijk alle nieuwsberichten
27 december 2023

5 tips om blessures na de winterstop te voorkomen

De winterstop is er niet voor niets. Spelen op een bevroren of modderig veld is alles behalve goed voor het (kunst)gras. Bovendien is rust voor jou als sporter goed, want daarmee geef je je lichaam de kans om te herstellen. Niks mis mee dus, dat je eens een paar weken lang niet het veld op gaat. Maar je wilt natuurlijk wél in topvorm weer verder met de competitie. En een blessure kun je daar niet bij gebruiken. Met deze 5 tips van onze sportartsen begin je fit aan de tweede helft van het seizoen.

Lees meer
05 juli 2023

Rijnstate Clinics gecertificeerd als sportmedische instelling

Rijnstate Clinics is aangesloten bij de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI). Onlangs hebben we het certificaat van de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS) ontvangen voor de komende 4 jaar. In gecertificeerde sportmedische instellingen kunnen sporters van alle niveaus terecht voor behandeling van blessures en sportmedische onderzoeken, zoals inspanningstesten en sportkeuringen.

Lees meer
Vrouw op fiets tijdens inspanningstest met fysiotherapeut
18 oktober 2022

Nu ook maatwerkadvies op het gebied van voeding, beweging en training mogelijk bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP

Patiënten kunnen voortaan ook voor inspanningstesten terecht bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP op locatie Rijnstate Clinics in Arnhem. Een consult bij de sportarts in combinatie met een inspanningstest geeft meer inzicht in gezondheid en/of fitheid van patiënten. Uniek aan deze aanpak is dat de sportartsen als medisch specialist beweegzorg deze inspanningsdiagnostiek kunnen vertalen naar maatwerkadvies op het gebied van voeding, beweging en training.

Lees meer

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.