Blaas

Stressincontinentie

Klachten bij stressincontinentie

Stressincontinentie heeft niets met psychische stress te maken. Stress verwijst in dit geval naar de drukverhoging in de buikholte die ertoe leidt dat je ongewild urine verliest. Dit gebeurt bij lichamelijke inspanningen als sporten, hoesten en tillen.

Stressincontinentie, ook wel inspanningsincontinentie genoemd, komt vooral voor bij vrouwen. De oorzaak is het slechter functioneren of slapper worden van de blaashals of de bekkenbodemspieren waarop de blaas als het ware rust. Door een verslapping van de bekkenbodemspieren zakt de plasbuis uit. Deze biedt niet voldoende weerstand meer aan de druk vanuit de blaas. Deze verslapping van de bekkenbodemspieren kan verschillende oorzaken hebben, zoals een bevalling, veel zwaar tillen, hormonale veranderingen in de overgang en sommige gynaecologische operaties.

Hoe stellen we de diagnose?

De huisarts verwijst je door naar Continentiezorg van Rijnstate Clinics. Daar krijg je altijd eerst een afspraak bij een continentieverpleegkundige. De continentieverpleegkundige inventariseert je klachten, beantwoordt je vragen en geeft je informatie over de verschillende soorten incontinentie, de behandelmogelijkheden en welke incontinentiematerialen er beschikbaar zijn. Ook probeert zij je meteen een behandeladvies te geven. Denk hierbij aan fysiotherapie, blaastraining en/of behandeling met medicijnen. Het is ook mogelijk dat we je nog verder onderzoeken. Na het bezoek aan de continentieverpleegkundige volgt een tweede afspraak bij de gynaecoloog of uroloog. Daar vindt verder onderzoek plaats en dan starten we de behandeling.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Als je weinig urine verliest, kun je de bekkenbodemspieren versterken door bepaalde oefeningen te doen. De bekkenfysiotherapeut leert je deze oefeningen.

Als therapie onvoldoende resultaat geeft en je klachten van urineverlies blijft houden, is een operatie mogelijk. We leggen dan een bandje van kunststof (Mid Urethrale Sling) rond je plasbuis, vlakbij de blaasuitgang. Hierdoor creëren we als het ware een drempeltje onder je plasbuis.

Voor de behandeling van stressincontinentie kunnen we ook bulkinjecties toedienen. Deze behandeling is bedoeld voor vrouwen met stressincontinentie, die geen operatie willen of kunnen ondergaan. Tijdens de behandeling brengt de uroloog een kleine kijkbuis (cystoscoop) in de plasbuis. De uroloog spuit dan een gelei in de wand van de plasbuis waardoor de plasbuis beter afsluit.

Patiëntenverhalen Stressincontinentie

Incontinentie: 'Ik kan weer op pad zonder urineverlies!'

Anna* had jarenlang last van urineverlies. “Ik kon mijn plas niet meer goed ophouden. En dat zorgde voor vervelende situaties."

Lees verder
patiëntverhalen

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.