1. Home
  2. Informatie
  3. Bulkinjecties bij stressincontinentie
Informatie

Bulkinjecties bij stressincontinentie

Je hebt last van stressincontinentie. Dit wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Vaak is bekkenbodemfysiotherapie de eerste keuze om stressincontinentie te behandelen. Als dit onvoldoende helpt, kan de uroloog een behandeling met bulkinjecties voorstellen. 

De behandeling

Met het geven van bulkinjecties maken we de uitgang van jouw blaas wat nauwer. Hierdoor loopt de urine minder makkelijk jouw blaas uit bij activiteiten die de druk verhogen. Om dit te bereiken spuit de uroloog een gelei (Bulkamid) in de wand van jouw plasbuis, net onder de ingang van jouw blaas.

Voorbereiding

Je meldt je voor de behandeling bij de Opnamebalie in Rijnstate Arnhem. Doe thuis alvast gemakkelijke kleren aan. Voor het uitvoeren van de behandeling brengen we je in een rolstoel naar de polikliniek Urologie. Voor de behandeling plas je nog een keer en trek je je schoenen, broek en onderbroek uit. Je neemt plaats op een behandelstoel met de benen in de beensteunen. Vervolgens maakt de verpleegkundige, die de uroloog assisteert, de uitgang van je plasbuis schoon met gazen met water. De behandeling kan nu beginnen.

Tijdens de behandeling

De uroloog geeft je links en rechts naast de plasbuisopening een injectie met verdovingsvloeistof. Dit kan een branderig gevoel geven of pijnlijk zijn. Ook spuit de uroloog wat glijmiddel met verdoving in de plasbuis. Dit glijmiddel brengen we ook aan op een buisje dat we in de plasbuis brengen. Hierop sluiten we een lichtkabel, een waterslang en een camera aan. Het beeld van de camera is voor jou ook te zien.

Via het buisje injecteren we verdovingsvloeistof op verschillende plaatsen in de wand van je plasbuis. Ook dit kan een branderig gevoel geven of pijnlijk zijn. Hierna spuiten we op drie plaatsen een hoeveelheid Bulkamid rondom de uitgang van je blaas in de wand van de plasbuis. Vervolgens verwijderen we het buisje uit je plasbuis. De behandeling duurt ongeveer twintig minuten. Je kleedt je daarna weer aan en de uroloog bespreekt het vervolg met je.

Na de behandeling

We brengen je na de behandeling in een rolstoel terug naar de verpleegafdeling. Nadat je hebt geplast, controleren we door middel van een echo op je buik of je blaas goed leeg is. Zo’n echo heet met een Engels woord een bladderscan. Als je blaas goed leeg is, mag je naar huis.

Soms zwelt de plasbuis na de behandeling op, waardoor het leegplassen tijdelijk niet goed lukt. Als er meer dan 100 milliliter urine in je blaas zit, is hij niet leeg genoeg en moeten we actie ondernemen. We maken de blaas dan leeg met een heel dun kathetertje (slangetje). Als dit meerdere keren nodig is, leer je zelf om je blaas leeg te maken met een katheter. Dat noemen we katheteriseren. Je gaat dan met een pakket met materialen naar huis. Lukt het niet om je blaas zelf te katheteriseren, dan kan dit betekenen dat we je een dag langer opnemen. Meestal gaat het plassen na één of twee dagen weer goed. De eerste keren na de behandeling kan plassen wat pijnlijk zijn en kan er bloed bij de urine zitten. Dit komt door de wondjes in de plasbuis en hier hoef je je geen zorgen over te maken.

Leefregels

Waar moet je op letten na de ingreep?

  • Doe de eerste twee weken na de behandeling geen zwaar werk.
  • We raden je af om de eerste vier weken na de behandeling geslachtsgemeenschap te hebben.
  • Fiets de eerste vier weken niet.
  • Let erop dat er bij jou nooit meer een katheter mag worden ingebracht die groter is dan Ch 10. Dit is een katheter met een omtrek van 10 millimeter. Mocht je ooit worden opgenomen of geopereerd, meld dit dan.

Mogelijke complicaties

Bij elke ingreep zijn er risico’s op complicaties. Soms ontstaat er na de ingreep een blaasontsteking. Als plassen pijnlijk blijft, als je urine gaat ruiken of als je koorts krijgt, bel dan naar de polikliniek. We vragen je dan wat urine te brengen om na te laten kijken.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie via  06 - 21 67 05 38  of urologie@rijnstateclinics.nl.

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.