1. Home
  2. Incontinentie: 'Ik kan weer op pad zonder urineverlies!'

Patiëntverhaal

Incontinentie: 'Ik kan weer op pad zonder urineverlies!'

Anna* had jarenlang last van urineverlies. “Ik kon mijn plas niet meer goed ophouden. En dat zorgde voor vervelende situaties."

Als ik ergens had gezeten en ik stond op, dan liep de urine letterlijk langs mijn benen. Ik schaamde me daarvoor, maar ik kon er niets aan doen. Ik had altijd reservekleding bij me en enorme hoeveelheden incontinentiemateriaal. De drempel werd steeds hoger om ergens heen te gaan. De incontinentie beheerste mijn leven. Ik besloot naar de huisarts te gaan en die verwees mij door naar Rijnstate Clinics. Daar kon ik gelukkig heel snel terecht.”

Wanneer iemand wordt doorverwezen naar Rijnstate Clinics, is de eerste afspraak met de continentieverpleegkundige. Continentieverpleegkundige Wendy Pouwels van Rijnstate Clinics vertelt: “Patiënten krijgen van ons een vragenlijst en een plaslijst om inzicht te krijgen in de klachten. Ook leveren ze urine in. En ze krijgen bij ons een plastest. Eens per week hebben wij overleg met de urologen en gynaecologen en bespreken wij alle patiënten. Op basis daarvan bepalen we het vervolg voor elke patiënt.”

Botoxbehandeling van de blaas

Anna startte met bekkenbodemfysiotherapie en blaastraining. Ze vertelt: “Maar dat hielp helaas niet bij mij. Daarna kreeg ik medicijnen en probeerde ik zenuwstimulatie via de enkel. Helaas hielp niets lang. Ik had dus echt pech met mijn overactieve blaas. Maar de arts stelde me gerust: we zochten verder naar een oplossing. En dat bleek voor mij een botoxbehandeling van de blaas. Dat vond ik wel spannend, want soms werkt die botox té goed en kun je eventjes niet meer plassen. Ik moest dus leren hoe ik zelf een katheter kon inbrengen. Ik kreeg training van de continentieverpleegkundige. Dat was heel fijn. De verpleegkundige stelde me enorm op mijn gemak.”

Dankbaar voor flexibele hulp

De botoxbehandeling werkt goed en lang. Inmiddels heeft Anna haar tweede behandeling gehad. En ze straalt. “Het is zo fijn dat ik weer op pad kan zonder me zorgen te hoeven maken over urineverlies! Ik heb laatst heerlijk ontspannen op een terrasje gezeten en dat ging goed. Het tasje met reservekleding ligt nog wel in mijn auto, maar ik heb het niet meer nodig gehad. Geweldig! Ik ben de artsen en verpleegkundigen ontzettend dankbaar voor hun goede en flexibele hulp.”

Blijf er niet mee lopen

Continentieverpleegkundige Wendy: “Incontinentie komt elke dag terug bij alles wat je doet. Je bouwt je leven om incontinentie heen, terwijl je gewoon moet kunnen leven. Je moet lekker kunnen dansen op een feestje als je dat wilt. Of de slappe lach krijgen zonder daarbij urine te verliezen. Het is zonde als mensen dingen laten vanwege incontinentie. Ons advies is dan ook: blijf er niet mee lopen, maar ga naar de huisarts.”

*De echte naam van Anna is bekend bij Rijnstate Clinics.

Meer weten over continentiezorg?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.