Hand en pols

Ziekte van Dupuytren

Klachten bij de ziekte van Dupuytren

Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan er bindweefselstrengen onder de huid van je handpalm en vingers. Bindweefsel zit overal in je lichaam. Het houdt verschillende structuren zoals botten en bloedvaten op de juiste plek. Bij de ziekte van Dupuytren verdikt het bindweefsel in je hand(palm). Op de plaatsen waar het bindweefsel te dik is voel je knobbels of strengen in of onder je huid. Deze knobbels en strengen verschrompelen na verloop van tijd, waardoor je vingers of duim krommer gaan staan. Soms zorgt dit ervoor dat je je vingers niet meer kan strekken.

Het is niet bekend hoe het komt dat het bindweefsel groeit en verdikt. Wel is bekend dat de aandoening in bepaalde families vaker voorkomt. Omgevingsfactoren (bijvoorbeeld roken en overmatig alcoholgebruik), andere ziektes en een eerder handtrauma kunnen de ziekte ‘aanzetten’. Ook komt de ziekte meer voor bij mannen.

De eerste tekenen van de ziekte van Dupuytren zijn onschuldig: een knobbeltje, lichte verharding of juist intrekking van de huid in je handpalm. Door de strengvorming kunnen een of meerdere vingers geleidelijk krommer gaan staan. Dit beperkt de beweging van je vingers. Hierdoor ontstaan klachten zoals onhandigheid, je vingers of hand stoten en moeite met handen schudden.

Hoe stellen we de diagnose?

Als je klachten hebt, onderzoeken we je hand. De arts kijkt hierbij naar de knobbels en de dikte van de streng en de kromheid van je vinger. Daarna krijg je een advies over je behandeling. Er zijn twee factoren waar we rekening mee houden: de pijn en de kromstand.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De ziekte van Dupuytren is een goedaardige aandoening. Als je geen klachten hebt, is behandeling niet direct nodig. Als je veel last hebt van de kromstand, bijvoorbeeld met je werk, hobby’s of in het dagelijks leven, dan is het goed om je te laten behandelen. Ook als je een pijnlijke knobbel hebt is het goed om je te laten behandelen.

Voor een of meerdere kromme vingers zijn drie soorten behandelingen. De eerste is de naaldbehandeling. Eerst verdoven we de huid van je vinger of handpalm plaatselijk met enkele prikjes. Daarna prikken we de streng met een naald door. Je kunt je vinger daarna weer verder strekken. Vaak is je hand binnen enkele dagen weer volledig hersteld en kun je hem weer normaal gebruiken.

Een tweede mogelijkheid is om de streng te onderbreken door een bepaald enzym er in te spuiten. Deze ingreep bieden we alleen als je bereid bent om de behandeling zelf te betalen. 

Een andere mogelijkheid is een operatie. De ingreep kan onder narcose of met een verdoving van je arm. Bij de operatie verwijdert de arts het aangedane weefsel. Hierdoor gaat je vinger weer rechter staan. Na het verwijderen van het weefsel hechten we de wond en verbinden we je hand en vingers met een drukverband. Vaak verwijderen we het verband na enkele dagen. Na tien tot veertien dagen kom je terug en verwijderen we de hechtingen. Het herstel na een operatie duurt minimaal zes weken.

De handtherapeut behandelt de operatie vaak na. De handtherapie duurt meestal 6 tot 12 weken.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Voor de behandeling van de ziekte van Dupuytren ontvangen we je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is dé kliniek voor planbare zorg in de regio Arnhem. Na een verwijzing van jouw huisarts, heb je binnen 2 werkdagen een intakegesprek met een van onze deskundige zorgmedewerkers.

We bieden je de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Omdat we onderdeel zijn van topklinisch ziekenhuis Rijnstate hebben we toegang tot de nieuwste en innovatieve technieken en als het nodig is tot andere medisch specialistische expertise. Jouw vooruitgang heeft onze aandacht.

Meer weten over Rijnstate Clinics?

Patiëntenverhalen Ziekte van Dupuytren

Ziekte van Dupuytren: ‘Mijn vingers zitten niet meer in de weg’

Door de ziekte van Dupuytren kreeg Albert Visscher verdikkingen in zijn handen waardoor zijn vingers krom gingen staan. Na de behandeling bij Rijnstate Clinics wordt hij nu niet meer belemmerd bij alledaagse bezigheden.

Lees verder
patiëntverhalen

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.