Keel

Brok in de keel (globus)

Een brokgevoel in de keel

Ter hoogte van je strottenhoofd kun je een brokgevoel hebben. Hierdoor ben je geneigd om steeds te schrapen, te kuchen of vaak te slikken. Een brok in de keel kan een slijmprop zijn, die je niet weg kunt slikken. Je kunt ook het gevoel hebben dat er een graat of een korreltje in je keel zit. Een andere mogelijke klacht is een branderige, pijnlijke en geïrriteerde keel.

Een brok in de keel is meestal onschuldig. Heb je ook last van een brok in de keel tijdens de maaltijd en is je stem mogelijk schor of hees, dan kan er sprake zijn van een lichamelijke aandoening.

Oorzaken van een brok in de keel kunnen spanningen en problemen zijn. Als je keel- en halsspieren gespannen zijn, kun je een brok in je keel voelen. Als je minder gespannen bent, heb je vaak minder last. Met oefeningen, waarbij je leert de keel- en halsspieren beter te ontspannen, kunnen de klachten worden verholpen.

Hoe stellen we de diagnose?

Als je huisarts je met een brok in de keel naar Rijnstate Clinics verwijst, onderzoeken we je op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO). We onderzoeken je keel, strottenhoofd en stembanden met een fiberscoop; een slangetje waarmee we via je neus tot en met je stembanden kunnen kijken.

Soms maken we een slikfoto of -video. Om de oorzaak van je brokgevoel te achterhalen, kunnen een allergie- of logopedisch onderzoek ook uitkomst bieden.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Na het onderzoek bespreekt de KNO-arts de oorzaak van je klachten met je en stellen we een behandelplan op. Bij een onschuldig brokgevoel, verdwijnen de klachten vaak vanzelf. Soms kan logopedie de klachten verhelpen. De logopedist geeft adviezen of helpt bij een goede lichaamshouding, ademhaling en een ontspannen manier van het stemgebruik.

Als een lichamelijke aandoening de oorzaak is van je klachten, passen we de behandeling hierop aan. Dit kan onder andere een allergie, neusbijholteontsteking, vergrote schildklier, chronische keelontsteking, maar bijvoorbeeld ook een kwaadaardige afwijking zijn.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Voor de behandeling van een brok in de keel ook wel globus genoemd ontvangen we je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is dé kliniek voor planbare zorg in de regio Arnhem. Na een verwijzing van jouw huisarts, heb je binnen 2 werkdagen een intakegesprek met een van onze deskundige zorgmedewerkers.

We bieden je de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Omdat we onderdeel zijn van topklinisch ziekenhuis Rijnstate hebben we toegang tot de nieuwste en innovatieve technieken en als het nodig is tot andere medisch specialistische expertise. Jouw vooruitgang heeft onze aandacht.

Meer weten over Rijnstate Clinics?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.