1. Home
  2. Informatie
  3. Brok in de keel

Je hebt last van een brok in je keel. Hier lees je wat een brok in de keel is, wat de mogelijke oorzaken zijn en wat de mogelijkheden zijn voor behandeling van een brok in de keel.

Wat is een brok in de keel?

Mogelijke klachten bij een brok in de keel zijn:

  • een slijmprop in de keel die je niet kunt wegslikken;
  • een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit;
  • een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.

Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging om steeds te schrapen, te kuchen of vaak te slikken. Van een brokgevoel spreken we als er geen lichamelijke afwijking wordt gevonden, die de klacht kan verklaren. Als er wel een lichamelijke aandoening is, heb je last van een brok in je keel tijdens de maaltijd en kan je stem schor of hees zijn. Informatie over deze afwijkingen staat verderop in de folder.

Wat zijn de oorzaken?

Onschuldig brokgevoel

Tijdens het slikken, schrapen en kuchen, span je bepaalde keel- en halsspieren aan. Je kunt dat zien aan de adamappel (het vooruitstekende bovenste gedeelte van het strottenhoofd), die bij de slikbeweging op en neer gaat. Als je spieren gespannen blijven, kan het gevolg zijn dat je een brok in de keel voelt. Als je minder gespannen bent, heb je vaak minder last.

Je kunt het brokgevoel ook ervaren als slijm in de keel. Normaal neusslijmvlies produceert elke dag veel slijm, dat je regelmatig doorslikt. Samen met het speeksel is dat een paar liter vocht per dag. Als je bewust slikt, kun je dit als een brokgevoel ervaren.

Spanningen en problemen kunnen zich in verschillende lichamelijke klachten uiten, zoals rugklachten, hoofdpijn of een brokgevoel. Je huisarts kan helpen jouw probleem onder woorden te brengen en schakelt zo nodig een andere hulpverlener in. Logopedie kan soms de klachten verhelpen door oefeningen te doen, waarbij je leert de keel- en halsspieren beter te ontspannen.

Als er geen oorzaak voor het brokgevoel is, verdwijnt de klacht over het algemeen vaak vanzelf. Als het brokgevoel niet weggaat of als er klachten bij komen, vraag dan een nieuw onderzoek aan. Soms heeft een op een brokgevoel lijkende klacht namelijk wel een lichamelijke oorzaak.

Lichamelijke oorzaken

Het brokgevoel kan een bijkomende klacht zijn van een lichamelijke afwijking. Meestal gaat een dergelijke afwijking echter ook samen met andere klachten, zoals moeite om vaste voeding te eten, keelpijn, oorpijn of heesheid. Je Keel-, Neus- en Oorarts probeert eventuele andere oorzaken op te sporen. Meestal hoef je niet alle onderzoeken te ondergaan, die hieronder staan beschreven. We proberen met een klein onderzoek de oorzaak te vinden, om zo snel mogelijk de onzekerheid weg te nemen en de behandeling kan beginnen. Onnodig onderzoek wordt altijd vermeden.

Kwaadaardige afwijking (keelkanker)

Een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de keel, het strottenhoofd of de slokdarm is gelukkig zeldzaam. De kans hierop is wel veel groter bij langdurig roken en overmatig gebruik van alcohol. Als het brokgevoel samengaat met stemverandering, moeite met eten, gewichtsverlies en oorpijn is onderzoek door een KNO-arts binnen zes weken na het ontstaan van de klachten noodzakelijk. Een kwaadaardige afwijking ontdekken we meestal al bij het eerste onderzoek.

Neusbijholteontsteking

Een ontsteking van de neusbijholten kan door extra ontstoken slijmafscheiding de keel irriteren, zodat een brokgevoel ontstaat. Je kunt daarbij soms klachten hebben als hoofdpijn, snot, neusverstopping en reukverlies.

Allergie

Allergie voor met name de huisstofmijt, een bestanddeel van huisstof, zorgt meestal voor klachten van neusverstopping. Het kan zich ook uiten in de keel, waar het een schraal, jeukend of brokgevoel kan veroorzaken.

Vergrote tongamandel

Helemaal achter op de tong bevindt zich de tongamandel. Deze is meestal niet direct in de keel zichtbaar. Als in het verleden jouw keelamandelen zijn verwijderd, komt het een enkele keer voor dat de tongamandel zich vergroot. Dat kan een brokgevoel geven. Dit brokgevoel kan ook ontstaan als de tongamandel chronisch ontstoken is. Bij een ontsteking kunnen ook andere klachten ontstaan, zoals keelpijn, een vieze smaak en koorts.

Spierspanning van het strottenhoofd

In en rondom het strottenhoofd lopen spiertjes, onder andere die van de stembanden. Bij verkeerd stemgebruik wordt een deel te intensief gebruikt. Dit kan een brokgevoel geven.

Aanlegstoornis van het strottenhoofd

Bij sommige mensen sluiten de stembanden zich soms niet goed. Hierdoor is de stem niet krachtig genoeg, zodat deze gemakkelijk worden geforceerd. Behalve een brokgevoel zijn er soms ook klachten als een hese stem of onvoldoende krachtig stemgeluid.

Spierspanning van de slokdarmingang

De slokdarmingang is een kringspier, die bij sommige mensen een te hoge spanning heeft. Dit kan voor een brokgevoel zorgen. Schrapen van de keel en kuchen verhoogt juist deze spanning, waardoor de klachten aanhouden. Bij mensen met een middenrifbreuk werkt het klepmechanisme tussen de slokdarm en maag onvoldoende. Hierdoor kan maagzuur in de slokdarm omhoog komen. Om de overloop van het maagzuur in het strottenhoofd en de luchtpijp te voorkomen, ontstaat een hogere spanning in de kringspier van de slokdarmingang. Dit veroorzaakt het brokgevoel.

Vergrote schildklier

De schildklier ligt pal voor en onder het strottenhoofd. Een vergrote schildklier kan soms zo tegen het strottenhoofd drukken dat dit voor een brokgevoel kan zorgen. Vaak zijn er ook bijkomende klachten van een te traag of te snel werkende schildklier.

Slijtage van de halswervels

De randen van de halswervels raken op oudere leeftijd aan de voorkant verdikt. Omdat de slokdarm tegen de voorzijde van de halswervels ligt, kunnen deze verdikkingen een brokgevoel geven.

Chronische keelontsteking

Hiervan is sprake als het slijmvlies in de keel langdurig wordt geprikkeld door neus- en neusbijholteproblemen, maagzuur, prikkelende stoffen of droge lucht. Bij bepaalde ziekten, zoals suikerziekte en bloedarmoede, kan het slijmvlies chronisch ontstoken zijn. Hierbij treden klachten op als een gevoelige plek in de luchtpijp, kriebel in de keel, hardnekkig hoesten, branden, neiging tot schrapen en lastig slikken. Roken, alcohol, koffie en sterk prikkelende stoffen, bijvoorbeeld pepermunt, drop en chocolade, houden deze klachten in stand. Al lijken ze een tijdelijke verlichting te geven.

Zenkers divertikel

Door een zwakke plek tussen de spieren van de slokdarmingang ontstaat een blindzak, waardoor klachten kunnen ontstaan. Mogelijke klachten zijn: moeilijk slikken, opgeven van doorgeslikt voedsel, borrelende geluiden aan de hals, slijm in de keel, vermagering, sterk ruikende adem, verslikken en hoesten bij het liggen.

Angina Pectoris

Door onvoldoende doorstroming van de kransslagaderen van het hart ontstaat bij lichamelijke inspanning pijn op de borst en/of pijn uitstralend naar de linkerarm. In een enkel geval ontstaat alleen een brokgevoel.

Onderzoeken

Fiberscopie

De KNO-arts maakt gebruik van een kleine fiberscoop (laryngoscoop). Dit is een buigzaam kijkertje van fiberglas in de vorm van een slang met een dikte van zo’n drie millimeter. Via de neus schuiven we de fiberscoop tot voorbij het zachte gehemelte. Zo kunnen we de keel en het strottenhoofd goed zichtbaar maken.

Röntgenfoto

Het is bijna nooit nodig om röntgenfoto’s van de hals en slokdarm te maken. Als het nodig is, kan er een slikfoto of -video worden gemaakt.

Allergieonderzoek

Na een bloedafname kunnen we een eventuele allergie onderzoeken in het laboratorium. Als alternatief kan er een huidpriktest worden gedaan. Hierbij brengen we door een krasje of prikje in de huid een kleine hoeveelheid vloeistof in de huid. Twintig minuten na het aanbrengen van twintig verschillende krasjes kunnen we nagaan of er een allergie is.

Logopedisch onderzoek

Bij intensief stemgebruik kun je naar de logopedist worden verwezen. Die is deskundig op het gebied van de stem en kan hulp bieden bij keelklachten door foutief stemgebruik. Dit is vooral belangrijk bij beroepen, waar je van je stem afhankelijk bent. De logopedist doet onderzoek, geeft adviezen of gaat over tot een logopedische behandeling. Hierbij is er aandacht voor lichaamshouding, ademhaling, en aan een ontspannen manier van het stemgebruik.

Behandeling

Na het onderzoek bespreekt de KNO-arts de oorzaak van de klachten met je en wordt er een behandelplan opgesteld.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) via 088 - 005 7780.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.