Knie

Gescheurde meniscus

Een pijnlijke knie als gevolg van een gescheurde meniscus

Wanneer je je knie verdraait, kan een meniscus scheuren. De meniscus zit in de knie en is gemaakt van bindweefsel. In elke knie zitten twee menisci, de binnenste en de buitenste meniscus. De meniscus werkt als een stootkussen tussen je onderbeen en je bovenbeen, zorgt voor een goede verdeling van de kracht in je knie en draagt bij aan de stabiliteit.

Een scheur in een meniscus ontstaat meestal tijdens het sporten, maar soms ook al als je opstaat uit een diepere hurkzit. Als je ouder wordt, kan de kwaliteit van de meniscus minder worden. Dan scheurt hij makkelijker. Ook gaat op oudere leeftijd het scheuren van de meniscus vaker samen met schade aan het kraakbeen (glijlaag) van je knie, dit noemen we slijtage.

De klachten die passen bij een scheur in de meniscus van je knie zijn: pijn, knoepen, zwelling, 'op slot schieten' (vastzitten) en instabiliteit. Soms heb je alleen last bij een zwaardere belasting van je knie, zoals tijdens het sporten of langere wandelingen. Maar het is ook mogelijk dat je voortdurend klachten hebt.

Hoe stellen we de diagnose?

Als de huisarts je naar Rijnstate Clinics verwijst met knieklachten, onderzoeken we je op de polikliniek Orthopedie. Voor je bezoek aan de orthopedisch chirurg, maken we meestal eerst een röntgenfoto van je knie. De orthopedisch chirurg bekijkt de foto en beoordeelt je klachten. Als we denken dat er een scheur in de meniscus zit, volgt er mogelijk nog een MRI-scan van je knie. Hiervoor maken we meestal een nieuwe afspraak. Wanneer we op basis van de verwijzing van de huisarts al vermoeden dat je een gescheurde meniscus hebt, maken we de MRI-scan soms al voor het bezoek aan de orthopedisch chirurg.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

In eerste instantie behandelen we een gescheurde meniscus meestal zonder operatie. Klachten verbeteren vaak al als je korte tijd je activiteiten aanpast en door spiertraining, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut. Blijf je toch veel last houden? Dan bespreekt de orthopedisch chirurg een operatie met je. Je krijgt dan een kijkoperatie (arthroscopie). Hierbij maken we twee of drie kleine gaatjes rondom de knie. Met een camera (arthroscoop) kijken we vervolgens de hele knie na.

Als de chirurg een scheur in de meniscus vindt, maakt hij tijdens de kijkoperatie de keuze om het kapotgescheurde deel van de meniscus te verwijderen of te hechten. Dit wordt dan direct gedaan. De keuze hangt af van het soort scheur, de plek van de scheur, de kwaliteit van de meniscus en de rest van de knie. Ook je leeftijd speelt een rol. Bij patiënten onder de 30 jaar proberen we de meniscus te hechten. Dit verkleint de kans op slijtage van je knie op latere leeftijd.

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.