1. Home
  2. Informatie
  3. Gescheurde meniscus

De meniscus bestaat uit stevig bindweefsel in de knie, waardoor het boven- en onderbeen goed op elkaar passen. Door een geforceerde draaibeweging in de knie kan er een scheurtje in de meniscus komen. Ook kan een meniscus dan van het kapsel afscheuren en gaan schuiven. De meniscus zit dan niet op de juiste plaats, waardoor de uiteinden van boven- en onderbeen niet meer goed op elkaar passen en de knie ‘op slot’ kan schieten. Dat betekent dat de knie niet meer goed gestrekt kan worden.

Risicogroepen

Een gescheurde meniscus komt vaak voor bij voetballers en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Preventie

Als je te zwaar bent, kun je (na overleg met de arts) proberen af te vallen. Een te hoog lichaamsgewicht geeft namelijk een zware belasting van de knie. Verder kun je zorgen voor een goede conditie van jouw beenspieren. Die spieren zorgen ervoor dat de knie stabiel blijkt en beschermen het gewricht ook tegen verdraaiingen.

Behandeling

Een gescheurde meniscus kan zich vaak met rust herstellen. Om de pijn te verlichten kan jouw arts pijnstillers voorschrijven. Als de klachten na een paar weken niet vanzelf weggaan en je jouw knie nog steeds niet kunt strekken, kan een kijkoperatie (artroscopie) een behandeloptie zijn. In eerste instantie wordt gekeken of de meniscusscheur kan worden gehecht. Dit hangt met name af van het verloop van de scheur. Als het nodig is, wordt dan een gedeelte van de meniscus verwijderd. Het is zelden nodig om de hele meniscus weg te halen.

Fysiotherapeut

De arts kan je ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Afhankelijk van het letsel bespreekt de fysiotherapeut met jou een aantal specifieke oefeningen. Bij knieproblemen zijn oefeningen om de bovenbeenspieren zo sterk mogelijk te maken vaak van groot belang. De fysiotherapeut kan je daarbij begeleiden, maar je bent zelf degene die moet oefenen en het werk moet doen.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie via 06 - 1507 3740 of chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl.

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.