Huid

Huidafwijkingen

Klachten door huidafwijkingen

Soms verandert er iets aan je huid. Zo’n verandering kan zowel goed- als kwaadaardig zijn. Bij goedaardige afwijkingen kun je denken aan dingen als vetbulten, talgkliercysten en moedervlekken. Bij kwaadaardige afwijkingen gaat het vaak over onrustige moedervlekken, verkleuringen in de huid of huidkanker. Soms gaat een huidafwijking gepaard met jeuk. Ook kan een afwijking gaan bloeden, pijn doen of ontsteken.

Goedaardige huidafwijkingen hebben verschillende oorzaken. Soms zijn ze aangeboren, maar ze ontstaan ook door ontstekingen of ziekteprocessen. Kwaadaardige huidafwijkingen zijn vaak het gevolg van zonneschade, soms in combinatie met erfelijke factoren.

Hoe stellen we de diagnose?

Nadat er bij jou een huidafwijking is vastgesteld, verwijst de huisarts je door naar Rijnstate Clinics. Wij doen altijd eerst een lichamelijk onderzoek. De specialist bekijkt en voelt aan de huidafwijking en beoordeelt welke behandeling er nodig is.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Eigenlijk bestaat de behandeling altijd uit het wegsnijden van de afwijking in je huid. In de meeste gevallen vindt de ingreep plaats onder poliklinische verdoving. Nadat het te opereren gebied schoongemaakt is, dekken we het af met steriele doeken en verdoven we het met een aantal lokale verdovingsprikken. Als we gecontroleerd hebben of de verdoving voldoende werkt, verwijderen we de huidafwijking. Bij verdenking van kwaadaardige huidafwijkingen houden we daarbij een ruime marge aan. In dit geval sturen we het weefsel op voor verder pathologisch onderzoek.

Normaal gesproken krijg je de uitslag van dit onderzoek bij de eerstvolgende controle, waar we ook de hechtingen verwijderen. Als de uitslag dan nog niet bekend is, plannen we een telefonisch gesprek met je in.

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.