1. Home
  2. Veelgestelde vragen
  3. Hernia
Hernia

Hernia

Een hernia is vaak erg pijnlijk. Er zijn veel behandelmogelijkheden voor mensen met een hernia. Een operatie kan bij deze klachten een oplossing bieden. We hebben hieronder een aantal veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.

  • Hoe langt duurt een opname bij een operatie?

    Als je aan een hernia bent geopereerd, kun je meestal al de dag van operatie naar huis. Een stenose vraagt vaak om een iets uitgebreidere ingreep, maar toch is het vaak mogelijk om op de eerste dag na de operatie naar huis te gaan. Het kan zijn dat de arts van deze richtlijn afwijkt en jou eerder of juist later uit het ziekenhuis ontslaat.

  • Kunnen er complicaties optreden na de operatie?

    Bij elke ingreep kunnen er complicaties optreden. Naast algemene complicaties als een nabloeding of wondinfectie kunnen bij een hernia-operatie specifieke complicaties ontstaan. Bij het weghalen van de aangegroeide botrandjes of hernia komt de orthopedisch chirurg dichtbij de centrale zenuwbanen. Deze worden omgeven door een dun beschermend vlies, gevuld met vocht. Tijdens de operatie bestaat de kans dat het vlies beschadigd wordt en er vocht lekt. Dit lekje geneest meestal vanzelf, maar kan tijdelijk hoofdpijnklachten veroorzaken. 

    Ook kunnen er complicaties optreden door een zenuwbeschadiging: het ontstaan of een toename van krachtverlies in een been/ voet of een gevoelsstoornis(doofheid/tintelingen) in een been/voet. Om de risico's te beperken, wordt er tijdens de operatie gebruik gemaakt van röntgenapparatuur.

  • Is het normaal dat mijn wond na de operatie wat dikker is geworden?

    Enkele dagen na de operatie kan er een zwelling optreden in het wondgebied. Dit komt voornamelijk door vocht dat zich in de weefsels rondom het operatiegebied bevindt. Het lichaam moet dit zelf 'opruimen'. Het kan zijn dat door de zwelling de uitstraling in de benen tijdelijk verergert.

    De wond is gehecht met oplosbare hechtingen. Aan beide uiteinden van de wond bevindt zich een knoopje van hechtdraad. Soms duurt het wat langer voordat het lichaam dit knoopje heeft opgelost.

  • Ben ik na de operatie direct van mijn klachten af?

    Het wondgebied kan na de operatie pijnlijk zijn. Ook is het mogelijk dat de pijn en eventuele andere klachten niet direct na de operatie verdwenen zijn. Een goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces.

    Enkele dagen na de operatie zien we vaak een kortstondige terugkeer van uitstralingspijn. Dit is het gevolg van zwelling van het weefsel in het operatiegebied. Deze napijn vermindert daarna geleidelijk.

    In het algemeen is het zo dat de ergste pijn/klachten verminderen na de operatie; de druk is immers van de zenuwwortel afgehaald. Restklachten (pijn/doofheid/tintelingen/krachtverlies) kunnen verbeteren of verdwijnen, maar dit duurt langere tijd. De zenuw is door de hernia of kanaalstenose beschadigd en heeft langere tijd nodig om te herstellen.
    De operatie heeft de meest gunstige invloed op beenklachten; op rugklachten zien we weinig effect.

  • Heb ik fysiotherapie nodig na de operatie?

    Volgens de landelijke richtlijn is er in de eerste vier tot zes weken na de operatie in het algemeen geen fysiotherapie nodig, daarna alleen in geval van restklachten. Wij raden je aan om rust af te wisselen met bewegen.

    De fysiotherapeut in het ziekenhuis geeft je aanwijzingen over het revalideren en de leefregels. Op de eerste controle bij de verpleegkundig specialist/orthopeed wordt de verdere revalidatie besproken.

  • Wat mag ik wel en niet na de operatie?

    De eerste weken na de ingreep moet je nog rustig aan doen. Boodschappen en zwaar huishoudelijk werk moet je overlaten aan iemand anders. Het is belangrijk dat je leert aanvoelen wat jouw rug en benen 'aankunnen'. Probeer rustig uit wat wel en niet gaat en ervaar waar jouw grenzen liggen. Forceren heeft geen zin.

    Wissel daarbij lopen en liggen regelmatig af en beperk het zitten. En maak bijvoorbeeld geen lange autoritten. De activiteiten kunnen rustig worden opgebouwd. Een verstandige leefwijze bevordert het herstel.

  • Kan een hernia terugkomen?

    Ja, dat kan. Dit komt omdat bij de operatie niet de hele tussenwervelschijf kan worden weggenomen, alleen de loszittende delen worden verwijderd. De chirurg probeert de tussenwervelschijf zoveel mogelijk intact te laten omdat deze nog een functie heeft: het scheidt de wervels van elkaar en werkt als schokdemper in het lichaam.