31 januari 2024

Terugblik knieprotheses in 2023: méér patiënten én hogere waardering

We kijken terug op een succesvol jaar bij Rijnstate Clinics. En er is een behandeling waar we net een beetje extra trots op zijn: de knieprothese. Deden we 4 jaar geleden nog 463 van deze behandelingen, in 2023 waren dat er al 675. Bovendien geven patiënten ons een nog hogere waardering voor deze behandeling – gemiddeld een 8,9 ten opzichte van een 8,8 een jaar eerder.

Lees meer
27 oktober 2023

Kwaliteit van zorg bevestigd door officiële STZ-erkenning

Ons knie- en heupprothesiologie-expertisecentrum is nu officieel een 'topklinisch centrum' volgens STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen).

Lees meer
Physician Assistant Orthopedie Maaike Olijslagers
28 juli 2022

'Als physician assistant vind ik het belangrijk dat patiënten zich gehoord en geholpen voelen'

Maaike Olijslagers werkt als physician assistant Orthopedie bij Rijnstate Clinics. Word je door je huisarts verwezen voor een klacht aan je knie, heup, schouder, elleboog of hand? Dan kan het zijn dat je Maaike tegenkomt. "Patiënten komen bij mij op het spreekuur, waar ik een diagnose stel en samen met ze kijk naar de meest passende behandeling."

Lees meer
Jessie Schoenaker verpleegkundig specialist Rijnstate Clinics
23 november 2021

‘Als verpleegkundig specialist help ik patiënten om na de operatie snel het normale leven weer op te pakken’

Jessie Schoenaker werkt als verpleegkundig specialist Orthopedie bij Rijnstate Clinics. Kom je bij Rijnstate Clinics voor een heupprothese, knieprothese of rugoperatie? Dan is de kans groot dat je na je operatie een afspraak bij haar hebt. “De meeste patiënten komen 6 tot 8 weken na hun operatie bij mij op de polikliniek voor de nacontrole”, vertelt Jessie. “Ik vind het mooi om patiënten de zorg te kunnen geven die ze verdienen.”

Lees meer
Twee voetballers op voetbalveld met voetbal
04 augustus 2021

3 tips voor het voorkomen van voetbalblessures

Na de coronalockdown zagen we een flinke stijging van sportblessures. Ook na vakanties komen blessures vaker voor. Een groot deel van de sporters heeft in die perioden minder of niet gesport. Na één tot vier weken rust verlies je al spierkracht en je conditie gaat meestal nog sneller achteruit. Als je dan weer enthousiast gaat voetballen, liggen blessures op de loer. Het is nu zomerstop, maar over een aantal weken starten de trainingen en wedstrijden weer. Hoe kun je blessures voorkomen?

Tip 1: Houd je basisconditie op peil

De specifieke bewegingen die voetballers maken tijdens het spel stellen hoge eisen aan de beweeglijkheid en stabiliteit van hun gewrichten. Draaien, kappen en explosieve krachtbewegingen zoals schieten, belasten de gewrichten. Met oefeningen verbeter je niet alleen je techniek. Ook werk je aan je balans, uithoudingsvermogen, kracht en sportprestaties. En daarmee voorkom je blessures. Neem bijvoorbeeld een kortdurend fitness-abonnement om je algemene spieren te blijven trainen. Je kunt ook gaan hardlopen om je conditie op peil te houden.

Tip 2 : Bouw je training geleidelijk op

Het is belangrijk dat je weer geleidelijk opstart met je training. Als je te snel opstart, neemt de kans op blessures in een rap tempo toe. Daarnaast blijkt dat het eerder gehad hebben van een blessure één van de meest voorkomende risicofactoren is voor het krijgen van een nieuwe blessure. 

Een goede training bestaat uit een warming-up, conditietraining, krachttraining en een cooling-down. Een tip voor trainers is om met goede trainingsschema’s te werken, bijvoorbeeld FIFA11+. Dit is een warming up-programma voor voetballers van alle niveaus en is ontwikkeld door FMARC, het medisch onderzoekscentrum van de FIFA, om blessures te voorkomen.

Tip 3: Zorg voor goede uitrusting en bescherming

Draag geschikte schoenen voor het veld of voor de zaal. Denk aan inlegzolen als je platvoeten hebt. Zorg daarnaast voor absorberende kleding en persoonlijke bescherming. Draag goede, schokabsorberende scheenbeschermers tijdens het voetballen. Zo bescherm je je onderbenen en enkels tegen vervelende blessures zoals schaafwonden, kneuzingen en zelfs botbreuken.

Met deze tips bereid jij je voor op het nieuwe seizoen. Succes!

Deze drie tips van Corné van Loon, (sport)orthopedisch chirurg werkzaam bij Rijnstate Clinics, verschenen ook in de Vitessekrant van augustus 2021.

Lees meer
Gebouw Medical Parc in Rozendaal
27 mei 2021

Rijnstate Clinics gaat wachtlijsten te lijf door inhuur extra operatiekamers

Rijnstate gaat de gevolgen van de coronacrisis te lijf. Deze “inhaalzorg” wordt door het ziekenhuis in Arnhem voortvarend opgepakt en daarbij wordt naar creatieve oplossingen gezocht. Zo gaat Rijnstate Clinics vanaf eind deze maand een deel van de wachtende patiënten opereren in de operatiekamers van Medical Parc in Rozendaal.

De gevolgen van de coronacrisis zijn in Rijnstate dagelijks merkbaar. Het ziekenhuis in Arnhem heeft veel corona-patiënten opgenomen, waardoor een deel van de reguliere planbare zorg moest worden uitgesteld. Door deze, soms herhaaldelijk, uitgestelde zorg zijn wachttijden voor Rijnstate Clinics opgelopen. Rijnstate Clinics wil graag een extra service verlenen en haar patiënten tegemoet komen en huurt daarom externe operatiekamers.

Kwaliteit blijft gegarandeerd
De ingehuurde operatiekamers worden gebruikt voor de planbare zorg. Denk hierbij aan liesbreuk-, navelbreuk-, hand/pols-, galstenen, schouder-, voet/enkel- en knieoperaties. Patiënten worden geopereerd door hun eigen arts en anesthesioloog van Rijnstate Clinics, waardoor de kwaliteit van zorg gegarandeerd blijft. Rijnstate Clinics huurt alleen de operatiekamers van Medical Parc. Eind mei starten de eerste operaties. Voorbereiding op een operatie en nazorg na een ingreep gebeuren in één van de locaties van Rijnstate.

Effecten coronapandemie aanpakken
Claudia de Swart, manager Zorg bij Rijnstate Clinics: “We willen de gevolgen van corona, waarbij zorg en ingrepen zijn uitgesteld, voortvarend aanpakken. Daarbij is het vanzelfsprekend dat we dezelfde kwaliteitsnorm en manier van behandelen kunnen blijven garanderen. Dat kan door deze constructie. Wij zijn blij met deze samenwerking met Medical Parc om onze patiënten sneller te behandelen.”

Medical Parc is onderdeel van Sandstep Healthcare, een organisatie die verschillende innovatieve zorginitiatieven ontplooit op het gebied van Orthopedie, Hand en Pols -, Plastische - en Transgender chirurgie. “Het is erg waardevol om samen met ziekenhuizen zoals Rijnstate de uitgestelde zorg in te halen”, aldus Peter de Koning, CEO Sandstep Healthcare.

Lees meer

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.