1. Home
  2. Nieuws
  3. 5 tips om blessures na de winterstop te voorkomen

Nieuws

5 tips om blessures na de winterstop te voorkomen

De winterstop is er niet voor niets. Spelen op een bevroren of modderig veld is alles behalve goed voor het (kunst)gras. Bovendien is rust voor jou als sporter goed, want daarmee geef je je lichaam de kans om te herstellen. Niks mis mee dus, dat je eens een paar weken lang niet het veld op gaat. Maar je wilt natuurlijk wél in topvorm weer verder met de competitie. En een blessure kun je daar niet bij gebruiken. Met deze 5 tips van onze sportartsen begin je fit aan de tweede helft van het seizoen.

1. Blijf in beweging

Hoe verleidelijk ook als het buiten koud en guur is, de winterstop betekent niet dat je al die tijd lui achterover kunt leunen. Waarom dat niet verstandig is? In de ruststand verbrandt je lichaam vetten minder goed en neemt je spiermassa af. Het gevolg: je conditie gaat rap achteruit. Om weer op hetzelfde niveau terug te komen, moet je intensief trainen. En juist dan is de kans op blessures een stuk groter. Hardlopen of fietsen is een goede manier om fit te blijven. Of doe thuis een work-out. Iedere dag sporten is niet nodig – een paar keer per week is voldoende om je conditie te onderhouden. Gun jezelf juist ook ontspanning, zodat je uitgerust aan de tweede seizoenshelft begint.

2. Beperk ongezond eten en drinken

Sinterklaas, kerstborrels, nieuwjaarsfeestjes: gezond eten en drinken is in deze tijd van het jaar niet zo makkelijk vol te houden. Maar net als in de overige maanden geldt dat goed op je voeding letten loont. Zolang de basis op orde is, is er ook ruimte om af en toe iets ongezonds te nemen. Tips? Luister naar je lichaam en stop met eten als je voldaan bent. Maak bijvoorbeeld kleinere porties voor het diner. Houd je daarnaast zo veel mogelijk aan het normale ritme van drie maaltijden per dag. Dan kom je minder snel in de verleiding om calorierijke tussendoortjes zoals kerstkransjes te eten. Vergeet ook niet dat in alcoholische dranken veel calorieën zitten. Dus neem een kleiner glas of sla gewoon een keer over.

3. Train je rompstabiliteit

Je ledematen zijn verbonden met je rug-, buik-, bil- en heupspieren, die samen je core (oftewel: romp) vormen. Een goede rompstabiliteit helpt bij eigenlijk alles wat je doet in het dagelijks leven, dus ook bij het sporten. Met een goed getrainde core zorg je voor balans en stabiliteit van je lichaam. En vang je ‘klappen’ op je onder- of bovenlichaam makkelijker op. Daarnaast geeft je core bescherming aan je centraal zenuwstelsel én je organen. Kortom, door je rompstabiliteit te trainen, verklein je de kans op klachten na de winterstop. En dat trainen hoeft echt niet lang te duren. Met een paar simpele oefeningen, die je een paar keer per week thuis doet, houd je je spieren sterk.

4. Negeer eventuele pijntjes niet

Misschien is er in de eerste seizoenshelft een pijntje of zelfs een blessure ontstaan. Dan is de winterstop het perfecte moment om daar aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld met gerichte oefeningen, mogelijk onder begeleiding van een fysiotherapeut. Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen, in de hoop dat het met rust wel overgaat. Zonder pijntjes ga je straks fitter verder in de competitie en verklein je de kans dat het erger wordt.

5. Doe een sportmedisch onderzoek

De winterstop kan ook een periode zijn om eens rustig terug te kijken op je sportprestaties. Zou je wel méér willen? Hoe pak je dat dan aan? Kún je überhaupt een tandje bijzetten? Met een sportmedisch onderzoek krijg je antwoord op zulke vragen. Zo krijg je meer inzicht in je fitheid. En dat helpt weer om niet over je eigen grenzen te gaan, waardoor je blessures voorkomt.

Meer weten?