Sportkeuring - Sportmedisch onderzoek

Duikkeuring

Sportduiken of scuba diving is een sport met risico’s. Iedereen die gaat duiken loopt deze risico’s of je nu gezond bent of niet. Die risico’s zijn er niet alleen voor jou, maar ook voor je buddy met wie je samen het water in gaat. Het is dus heel belangrijk gezond en fit te water te gaan. Bij een duikkeuring wordt bekeken of jij specifieke risico’s hebt, of deze toelaatbaar zijn en hoe je hier zo verstandig mogelijk mee om kan gaan. Bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP werken sportartsen die speciaal zijn opgeleid om deze duikkeuringen te doen.

Is een duikkeuring verplicht?

De Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) adviseert iedereen die voor het eerst gaat duiken een duikkeuring te laten doen. Ga je een duikcursus volgen bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), dan is een duikkeuring zelfs verplicht. Duikers moeten elke drie jaar (of elk jaar als iemand vijftig jaar of ouder is) goedgekeurd worden om te mogen duiken. 

Onderdelen van een duikkeuring

Onze sportartsen zijn gecertificeerd als duikartsen. Hiermee laten ze zien dat ze deskundig zijn op het gebied van sportduikgeneeskunde. Een duikkeuring verloopt bij elke gecertificeerde arts op dezelfde manier. Reken op de volgende onderdelen:

  • Een vragenlijst over je medische conditie die je van tevoren invult en meeneemt naar de afspraak.
  • Een gesprek met de sportarts over jouw antwoorden op de vragenlijst.
  • Een lichamelijk onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan je lengte, gewicht, vetpercentage en bloeddruk. Ook onder andere je ogen, oren, hart, longen en bewegingsapparaat worden onderzocht.
  • Aanvullend onderzoek. De sportarts onderzoekt in ieder geval je longfunctie en test je urine. Daarnaast kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals een ECG (hartfilmpje) of inspanningstest. Dan wordt het een uitgebreid sportmedisch onderzoek.
  • Bij duikers van 50 jaar of ouder of mensen met ernstig overgewicht (BMI >30) wordt er een duikkeuring inclusief een inspanningstest gedaan. Dan wordt het een uitgebreid medisch onderzoek.
  • Heb je diabetes (suikerziekte)? Laat dan ook deze vragenlijst invullen door je behandelend arts of diabetes verpleegkundige en neem de vragenlijst mee naar je afspraak.

Je hoeft voor een onderzoek zonder inspanningstest geen sportkleding mee te nemen. Heb je wel een inspanningstest? Neem dan je sportkleding mee. Na deze onderzoeken bespreek je de resultaten met de sportarts. Ben je goedgekeurd? Dan ontvang je een verklaring, in het Nederlands én het Engels. Niets staat je dan meer in de weg om waar ook ter wereld te gaan duiken.

Kosten

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een duikkeuring vanuit de aanvullende verzekering. We raden je aan om van tevoren bij je zorgverzekeraar te controleren of ook jouw duikkeuring vergoed wordt. Op de pagina kosten behandelingen Sportgeneeskunde vind je meer informatie hierover.

Meer weten?

Heb je vragen over de duikkeuring bij Rijnstate Clinics-SMCP? Of wil je meteen een afspraak maken? Neem dan contact op met onze afdeling Sportgeneeskunde.

Maak een afspraak