1. Home
  2. Veelgestelde vragen
  3. Staar
Staar

Staar

Als je ouder wordt, kan je ooglens minder helder worden. Je ziet wazig of krijgt last van tegenlicht, vooral als je ’s avonds autorijdt. Ook zie je soms dubbel met één oog, worden kleuren doffer of verandert je brilsterkte. Als je één of meerdere van deze klachten ervaart, heb je mogelijk last van staar (cataract). We hebben hieronder een aantal veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.

  • Wat is staar?

    Vlak achter je pupil en iris (regenboogvlies) zit je ooglens. Om goed te kunnen zien, moeten de lichtstralen hier zonder belemmering doorheen gaan. Er ontstaat dan een scherp beeld op je netvlies, zoals bij een fototoestel. Een troebele ooglens noemen we staar of cataract. 

  • Is een staaroperatie de enige manier om staar te behandelen?

    Ja, staar kan alleen via een operatie worden behandeld. Is er bij jou staar geconstateerd, dan overlegt de oogarts samen met jou wanneer het tijd is voor de staaroperatie.

  • Worden bij een staaroperatie mijn beide ogen tegelijkertijd behandeld?

    Nee, bij een poliklinische operatie wordt elk oog afzonderlijk geopereerd op verschillende momenten. Dit heeft als voordeel dat we voor het tweede oog de implant lens mogelijk nog iets beter uit kunnen laten komen qua sterkte. Tevens is het zicht de eerste dagen na de operatie vaak wat slechter en ben je onthand als je minder goed kan zien. Bij operaties onder narcose kiezen we in overleg met jou eventueel voor een dubbelzijdige operatie omdat de narcose zelf ook risico’s met zich mee brengt.

  • Wat is One-stop-shop staar?

    Rijnstate Clinics biedt ook One-stop-shop staar aan. Bij One-stop-shop staar combineren we een aantal afspraken, waardoor je minder vaak naar het ziekenhuis hoeft. Tijdens het eerste bezoek aan het ziekenhuis vinden het consult en de operatie op één dag plaats. Als er ook nog een operatie aan het tweede oog nodig is, dan wordt die samen met de nacontrole gepland.

  • Word ik voor de operatie in slaap gebracht?

    Nee, je wordt niet in slaap gebracht. Bijna alle staaroperaties worden uitgevoerd met een druppelverdoving. Je oog wordt plaatselijk verdoofd, zodat je niets meer voelt en het oog niet meer kunt bewegen. In overleg met de oogarts zijn er echter ook andere vormen van verdoving mogelijk.

  • Moet ik lang in het ziekenhuis blijven?

    Een staaroperatie duurt 10 tot 15 minuten. Voor de operatie moet jouw pupil eerst wijd worden, dat duurt een tijdje. Na de operatie brengen we je naar de druppelkamer. Hier volgt het ontslaggesprek en na een kopje koffie of thee mag je weer naar huis. In totaal ben je anderhalf tot twee uur in het ziekenhuis.

  • Hoe lang heb ik verwijde pupillen na de operatie?

    Na de staaroperatie heb je wijde pupillen. Het duurt gemiddeld 4 a 5 uur voordat dit vanzelf weer wegtrekt. Na de operatie heb je ook nog een wazig zicht. Dit kan 1 tot 4 dagen aanhouden en wordt elke dag een stukje beter.

  • Wat mag ik wél en níet doen na de staaroperatie?

    Wat mag je wel:
    • Licht huishoudelijke taken;
    • Wandelen en fietsen, als je voldoende zicht hebt;
    • Vliegen;
    • Televisiekijken en lezen;
    • Douchen, baden en haren wassen, vanaf 24 uur na de operatie.

    Wat mag je niet:
    • Til de eerste week na de operatie geen voorwerpen zwaarder dan 20kg;
    • Draag in de eerste week na de operatie geen make-up;
    • Span je in die eerste week niet teveel in, ook niet tijdens het sporten;
    • Wrijf in de eerste drie weken na de operatie niet in je geopereerde oog;
    • Bezoek de eerste vier weken na de operatie geen zwembad en sauna.

  • Mag ik weer autorijden na een staaroperatie?

    Bij iedere patiënt verschilt de tijd van herstel en het zicht na de staaroperatie. Daarom kunnen we geen goed advies geven of je wel of niet mag autorijden. Je kunt zelf of in overleg met de oogarts het best beoordelen of autorijden verantwoord is. Je mag zonder bril autorijden als je zicht zonder bril beter is dan 50%. Laat dit meten bij een opticien.

  • Kan ik weer last krijgen van staar?

    Nee, zodra de staar is verwijderd, kan deze niet meer terugkomen. Sommige mensen krijgen te maken met nastaar, het lijkt dan of de staar terug is. Nastaar kan dor een laserbehandeling worden verwijderd.

  • Hoe lang duurt het voordat ik scherp zie?

    Dat is wisselend per patiënt: binnen 24 uur tot een maand. Je moet in ieder geval wel iedere dag helderder gaan zien. Het kan wel eens een dag niet zo zijn. Ga je slechter zien? Neem dan meteen contact op met je oogarts.

  • Moet ik na de operatie nog steeds een bril of contactlenzen dragen?

    Het wel of niet meer dragen van een bril of contactlenzen hangt af van het soort kunstlens dat je laat plaatsen. Kies je bijvoorbeeld voor een monofocale lens, dan heb je voor lezen nog een bril nodig. Maar veraf zie je alles uitstekend zonder bril. Kies je voor een multifocale lens, dan kan het zijn dat je helemaal zonder bril kunt. En bij een torische lens (die corrigeert de cilinder in het oog) kun je vaak ná de ingreep beter zien zonder het gebruik van een bril, dan vóór de ingreep met bril. Maar geen patiënt is hetzelfde. Het kan zijn dat je bril het geopereerde oog niet meer optimaal corrigeert. Je kunt het brillenglas tijdelijk laten vervangen door de opticien. Het duurt echter vier tot zes weken voor er een meer stabiele meting kan worden gedaan. Bij leesklachten kan een (goedkope) leesbril een tijdelijke oplossing zijn.

  • Is een torische kunstlens duurder?

    Voor torische lenzen moet je extra betalen, omdat zorgverzekeraars de lenzen niet vergoeden. Maar vergeet niet dat je in de meeste gevallen ook geen bril of contactlens meer hoeft te kopen. En dat kan in de loop der jaren een behoorlijke besparing opleveren. Tijdens het consult bij de oogarts krijg je voorlichting over de mogelijkheden en kosten van de torische lens.

  • Ik ben gelaserd, kan ik toch nog staar krijgen?

    Ja dat kan. Tijdens het laseren wordt er een stukje van het hoornvlies weggehaald waardoor je weer scherp gaat zien. Bij staar vertroebelt de lens die in het oog zit. Doordat de lichtstralen er niet meer (goed) doorheen komen ga je minder zien.

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.