1. Home
  2. Veelgestelde vragen
  3. Borstverkleining
Borstverkleining

Borstverkleining

Slappe of zware borsten zijn vaak psychisch of lichamelijk een zware last. Een borstverkleining kan bij deze klachten een oplossing bieden. We hebben hieronder een aantal veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.

  • Ben ik verzekerd voor een borstverkleining?

    De zorgverzekeraar vergoedt een borstverkleining wanneer je typische pijnklachten hebt die passen bij te grote borsten. Daarnaast moet je minimaal cupmaat D of dubbel D hebben en mag je geen overgewicht hebben. Je BMI moet lager zijn dan 30. De zorgverzekeraar vergoedt een borstverkleining ook als het verschil in grootte tussen je borsten minimaal twee cupmaten is. Ook smetklachten die niet goed te behandelen zijn, zijn een reden voor vergoeding door de verzekeraar. Een enkelzijdige borstverkleining wordt vergoed als je aan je andere borst een borstkankeroperatie hebt ondergaan.

    De plastisch chirurg doet na je afspraak op de polikliniek een aanvraag bij je zorgverzekeraar. Daarvoor is een verwijsbrief van je huisarts nodig. Lees hier meer over kosten en vergoedingen.

  • Is de cupmaat voorafgaand aan de operatie te voorspellen?

    We kunnen bij een borstverkleining geen exacte cupmaat garanderen. Tijdens je eerste afspraak bij Rijnstate Clinics is het belangrijk dat je aangeeft wat je van de operatie verwacht. De meeste vrouwen hebben een specifieke cupmaat in gedachten. Het is belangrijk om dat te benoemen. Dat geeft een goed beeld van de verwachtingen die jij van de operatie hebt. Aan de hand hiervan kunnen wij aangeven of deze verwachting realistisch en haalbaar is.

    Het resultaat komt meestal overeen of dicht in de buurt van de besproken cupmaat, maar dit kunnen we niet garanderen. Meestal is de cupmaat niet leidend, maar gaat het om het bereiken van een betere verhouding tussen je borsten en de rest van je lichaam. 

  • Worden er drains geplaatst bij een borstverkleining?

    Wij plaatsen bij een borstverkleining geen drains. Uit onderzoek blijkt dat drains geen toegevoegde waarde hebben op nabloeding of wondvocht. Daarnaast geven ze wel hinder, zoals pijn of een grotere kans op infectie.

  • Hoe kan ik de littekens verzorgen?

    We adviseren om de eerste twee weken na de operatie geen littekenbehandeling te doen. Vanaf de derde week masseer je de littekens twee keer per dag voorzichtig in met vaseline of een littekenzalf, crème of littekenolie. Het maakt niet uit welk merk dat is. Het gaat om het soepel masseren en het bevorderen van de doorbloeding door de massage. Het insmeren en masseren is nuttig totdat je merkt dat de littekens niet meer verdikt en donker van kleur zijn. Dat kan enkele maanden tot een jaar zijn.

  • Wanneer kan ik het eindresultaat beoordelen?

    In de loop van het eerste half jaar tot een jaar na de operatie krijgen je borsten hun definitieve vorm. Zeker de eerste maanden kunnen je borsten aan de onderkant nog afgeplat zijn. Door de zwaartekracht en versoepeling van de littekens komt in de loop van het jaar de ronding aan de onderkant van je borst. 

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.