1. Home
  2. Na een staaroperatie: ‘Er gaat een wereld voor me open’
Marja Peters staat bij haar auto voor haar huis

Patiëntverhaal

Na een staaroperatie: ‘Er gaat een wereld voor me open’

Als kind ziet Marja Peters (60) al niet goed. Maar in de puberteit gaan haar ogen echt hard achteruit. Pas op haar zestigste, na twee staaroperaties, weet Marja echter hoe slecht ze haar hele leven heeft gezien. “Er gaat nu werkelijk een wereld voor me open.”

Toen ze in groep 4 zat, kreeg ze haar eerste bril. Op haar zestiende ruilde ze de bril in voor contactlenzen. “Mijn brillenglazen werden steeds dikker en op een gegeven moment liep ik met van die jampotglazen”, weet ze nog. “Verschrikkelijk vond ik dat. Ik heb geen hekel aan een bril, maar die dikke glazen vervormden mijn hele gezicht. Ik was blij dat ik op mijn zestiende lenzen kreeg.”

Omdat Marja gewend was om slecht te zien, viel het haar niet op dat haar zicht steeds minder werd. “Ik had een oogsterkte aan het ene oog van -12 en aan het andere oog zelfs van -14.” De laatste keer dat ze bij de opticien was, gaf die echter aan dat ze staar had. “Hij verwees me door naar de optometrist in Rijnstate, die hetzelfde constateerde.”

Kleuren zijn weer helder

Op 17 november werd ze aan haar eerste oog geopereerd. Op 15 december volgde de tweede operatie. “Sindsdien weet ik pas hoe slecht ik werkelijk zag. Voor die operaties had ik geen vergelijking. Er ging een wereld voor me open. Vooral bij het zien van kleuren was het verschil verbazingwekkend. Voor de staaroperaties lag over alles een gelige nicotinewaas. Ik zie nu pas heldere kleuren. Daarbij kan ik sinds de operaties in de auto met één oog dicht alle nummerborden lezen. Dat kon ik voorheen nog niet met twee ogen. Ik vraag me weleens af of het toen wel veilig was om auto te rijden.”

Alleen nog een leesbril

Tijdens de laatste nacontrole bleek haar zicht zelfs zo verbeterd, dat beide ogen weer een sterkte van 0 hebben. Marja heeft daarom geen lenzen of bril meer nodig, alleen nog een leesbril voor dichtbij. “Ik lees en brei veel, waardoor ik die bril vaak draag. Dat vind ik helemaal niet erg. In mijn laatste montuur, waar ik heel tevreden over ben, heb ik leesbrilglazen laten zetten. Tot mijn eindcontrole heb ik het met een Hema-brilletje gedaan, omdat ik toen nog niet wist op welke sterkte ik uitkwam.”

In overleg met haar oogarts liet Marja standaardlenzen implanteren, omdat de cilinderafwijkingen in haar ogen niet zo groot waren dat ze torische lezen nodig had. Beide operaties verliepen goed. “Alleen de periode tussen de twee operaties was even lastig. Overdag droeg ik in het niet-geopereerde oog een lens en dat ging goed. ’s Avonds kan ik echter geen lenzen meer verdragen, omdat de ogen dan droog worden. Maar ik kon ook geen leesbril opzetten, omdat het verschil in sterkte zo groot was. Ik plakte daarom het brillenglas voor het goede oog af, zodat ik ’s avonds in elk geval kon lezen en breien met het slechte oog. Ik was net Piet Piraat, met één afgeplakt oog.”

Resultaat is overweldigend

Marja is wel heel tevreden over de twee staaroperaties die ze bij Rijnstate Clinics onderging. “Ik ben heel blij dat de opticien en optometrist me hebben doorverwezen naar de oogarts in het ziekenhuis”, zegt ze. “Het resultaat is overweldigend. Ik heb nog nooit zo goed gezien.”

Meer weten over staar?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.