1. Home
  2. Na een rugoperatie: ‘Ik loop en fiets weer en rijd zelfs paard’
Johanneke de Ridder samen met haar paard

Patiëntverhaal

‘Ik loop en fiets weer en rijd zelfs paard’

Johanneke de Ridder liep achter een rollator en reed in een scootmobiel. Door een rugoperatie en een maagverkleining is haar leven compleet veranderd!

Een jaar geleden liep Johanneke de Ridder (38) nog achter de rollator en reed ze in een scootmobiel. Nu zet ze op een woensdagochtend tussen de 10.000 en 12.000 stappen en gaat ze overal op de fiets naartoe. Een rugoperatie bij Rijnstate Clinics gevolgd door een gastric bypass operatie (maagverkleining) bij Vitalys veranderde haar leven compleet.

“Ik heb nu een leven”, vertelt Johanneke. “Als ik terugkijk naar de periode voor de operaties was mijn kwaliteit van leven dermate laag dat ik eigenlijk geen leven had. Ik had een slechte rug, geen conditie en woog 120 kilo. Veel te zwaar voor mijn lengte. Dankzij de goede samenwerking tussen Rijnstate Clinics en Vitalys (kliniek voor behandeling van mensen met overgewicht) zijn mijn pijnklachten verminderd, sport ik weer en heb ik een gezonde leefstijl.”

Rugoperatie bij Rijnstate Clinics

Johanneke had al vele jaren rugproblemen toen ze in januari 2020 met een caudasyndroom (vernauwing/beknelling van het wervelkanaal waardoor de zenuwen worden bekneld) bij Rijnstate Clinics terechtkwam. Tijdens het karten bij een bedrijfsuitje kreeg haar rug zo’n tik dat er een linkszijdige verlamming vanaf haar navel tot aan haar voeten optrad. “’s Avonds had ik nog slechts pijnklachten, maar toen ik ’s morgens uit de douche stapte, deed mijn linkerbeen niks meer.”

Die zondag werd ze met spoed opgenomen in Rijnstate. Uit een MRI-scan bleek dat de hele zenuwbaan in haar rug klem zat. Maandag volgde de operatie door dokter Kuipers en dokter Van Susante. Dit gebeurde na overleg met artsen uit de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, waar jaren geleden al eens ruggenwervels van haar aan elkaar werden gezet. “Zo wisten ze bij Rijnstate Clinics precies hoe mijn voorgeschiedenis was. Vanuit Nijmegen is er zelfs nog plaatmateriaal per koerier naar Arnhem gebracht voor de operatie. Dit sloot perfect aan op het materiaal dat tijdens de eerste rugoperatie was gebruikt.”

Start van revalidatie

De operaties verliepen goed en het herstel na de tweede operatie voorspoedig. “Toen ik op de afdeling achter een rollator kon lopen en zelfstandig de trap op en af kon, mocht ik naar huis.” Thuis begon Johanneke vol goede moed aan haar revalidatie. Die stagneerde echter na een tijdje. “Mijn linkerbeen bleef weigeren, waardoor ik geen evenwicht en balans had. Ik kwam niet verder dan een halve kilometer lopen achter de rollator en fietsen en sporten lukte al helemaal niet. Inmiddels had ik wel een rolstoelfiets, maar daar kreeg ik net als achter de rollator mijn hartslag niet flink mee omhoog, waardoor mijn conditie niet verbeterde.”

Daarbij had ze voor de operatie al overgewicht, wat alleen maar erger werd doordat ze niet mobiel was. Ook het fikse medicijngebruik werkte niet mee. “Ik werd zwaarder en zwaarder, tot ik uiteindelijk 134 kilo woog.”

Na een half jaar moest Johanneke voor controle naar dokter Kuipers. Bij hem gaf ze aan dat haar overgewicht haar enorm beperkte in haar revalidatie. “Ik had al van alles geprobeerd om van mijn overgewicht af te komen. Allerlei diëten, meer bewegen, niets hielp. Het resultaat was steeds nul, waardoor ook mijn motivatie minder werd. Ik heb de dokter gevraagd wat ik verder nog kon doen.”

Samenwerking met Vitalys

De orthopedisch chirurg wees haar op de samenwerking tussen Rijnstate Clinics (orthopedie) en Vitalys (bariatrie). “Orthopedie heeft veel patiënten bij wie de klachten aan het bewegingsapparaat niet verminderen door hun overgewicht”, weet Johanneke inmiddels. “Door een nauwe samenwerking met Vitalys kan deze patiënten een duurzame oplossing voor de toekomst worden geboden.”

De Velpse greep die kans direct met beide handen aan. Dokter Kuipers verwees haar rechtstreeks door naar Vitalys. Binnen twee dagen had ze al iemand van de kliniek aan de telefoon voor het maken van een afspraak. In juli was er een intakegesprek, waarna Johanneke snel groen licht kreeg voor een gastric bypass operatie (maagverkleining met darmomlegging).

Die liep wat vertraging op door corona, maar op 21 december 2020 zou ze worden geopereerd. “Toen kreeg ik op 5 november echter een dubbele longembolie en een trombosebeen, waardoor mijn maagoperatie minimaal een half jaar moest worden uitgesteld. Uiteindelijk heb ik op 1 juni mijn maagverkleining ondergaan.”

Johanneke de Ridder samen met haar paard

Verandering van leefstijl

En met succes. Sinds de gastric bypass operatie ging het alleen maar beter met Johanneke. Geholpen door de maagverkleining en nu goed functionerende stofwisseling, veranderde haar complete levensstijl. “Ik ging als een malle aan de slag, echt volle bak.” Sporten maakte haar steeds fitter, veel van haar pijnklachten verdwenen en ze fietste weer. De Bio Manege in Arnhem zorgde echter voor de meest ultieme verandering in haar leven.

“Ik rijd weer paard”, zegt ze enthousiast. “Bij de Bio Manege geven ze paardrijles aan mensen met een handicap of andere aandoeningen. Dus ook iemand met rugproblemen kan hier veilig op een paard zitten. Ik ben inmiddels vrijwilliger bij de manege en verzorg er de paarden en begeleid cliënten bij het rijden. Als vrijwilliger loop ik elke woensdagochtend naast een paard met ruiter bijna tien kilometer in het bos.”

Johanneke herstelde bijna volledig van de zenuwbeknelling in haar rug en leidt sinds de gastric bypass operatie een gezond leven. “Daar ben ik dokter Kuipers heel dankbaar voor. Zijn deskundigheid, uitmuntende begeleiding en adviezen en adequate handelen, hebben ervoor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta.”

Meer weten over rugklachten?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.