1. Home
  2. Opinie en wetenschap
  3. ‘Tijd nemen om samen tot de beste oplossing voor jou te komen’
Uroloog dhr. Vrooman in behandelkamer

Opinie en wetenschap

‘Tijd nemen om samen tot de beste oplossing voor jou te komen’

De UroLift is een innovatieve en betrouwbare behandeling voor mannen met plasklachten door een (goedaardige) vergrote prostaat. Dat is een aandoening die heel veel voorkomt onder mannen van vijftig jaar en ouder. “Als het voor je geschikt is, is de UroLift een goede oplossing”, zegt Olaf Vrooman, uroloog bij Rijnstate Clinics. Een vraag en antwoord met deze betrokken uroloog en onderzoeker.

Wat biedt de UroLift aan innovatie om mannen met plasklachten te helpen?  

“Mannen met plasklachten door een goedaardige prostaatvergroting hebben bijvoorbeeld last van een slappe straal of vaak moeten plassen. De eerste stap is dan medicijnen. Als die niet voldoende helpen, is de tweede stap al snel een operatie. Dit is een veel grotere ingreep die kan leiden tot seksuele klachten zoals een droog orgasme. We krijgen daarom vaak de vraag ‘Zit er nog iets tussen medicijnen en opereren?’

“De UroLift is een goede tussenstap hiervoor. Wij doen deze ingreep via de plasbuis onder lokale verdoving. Dat doen nog maar enkele ziekenhuizen en Rijnstate was hiermee zelfs het eerste in Nederland en in een groot deel van Europa. De behandeling wordt ook vergoed. De UroLift is in feite een klein implantaat dat de twee prostaatlobben uit elkaar trekt (zoals je een gordijn open maakt). Daardoor ontstaat er meer ruimte voor de urine, omdat de plasbuis die dwars door de prostaat gaat dan meer ruimte krijgt. De eerste weken hebben patiënten, net als na een operatie trouwens, meestal nog wel last met plassen. Verder zijn er geen nadelen en de seksuele functie blijft intact, vooral voor de wat jongere patiënten is dat heel belangrijk.”

Hoe zet jij je in voor de best mogelijke behandeling?

Wat ik heel belangrijk vind is het contact met de patiënten. Dat je samen tot een oplossing komt en dat er rust en tijd is voor uitleg. Elke patiënt is verschillend en niet voor iedereen is de UroLift de beste oplossing. Ik vraag na: wat zijn je wensen? Als je maximaal voor ‘weer goed kunnen plassen’ gaat, kan dat bijvoorbeeld wél een operatie zijn. Of juist de UroLift als het behoud van de seksuele functie bij jou voorop staat.”

Welke persoon zit er achter de uroloog Olaf Vrooman?

Behalve dat ik voor de beste behandeling ga, vind ik het belangrijk om - waar dat kan en afhankelijk van de persoonlijke klik- ook ruimte te hebben voor humor. Lachen kan relativerend en ontspannend werken. Verder ben ik bezig met een promotieonderzoek bij de Universiteit van Maastricht. Mijn onderzoek gaat over nachtelijk plassen. Naast mijn werk vind ik mijn gezin belangrijk en sport ik graag, vooral zwemmen. Ook ben ik een echte ‘petrol head’: ik hou van auto’s.”

Waar ben je trots op bij Rijnstate Clinics?

“Ik ben erg trots op de UroLift en de behandeling die we daarmee aan mannen kunnen bieden. Daarnaast ben ik ook heel trots op onze niersteenbehandelingen. We hebben een up-to-date nierstenencentrum met de modernste techniek om behandelingen te doen die zo minder ingrijpend zijn voor het lichaam.”   

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.