1. Home
  2. Opinie en wetenschap
  3. ‘PTED is een veelbelovende, soms fantastische behandeling voor een rughernia’
Dhr. A.W.J. Vreeling

Opinie en wetenschap

‘PTED is een veelbelovende, soms fantastische behandeling voor een rughernia’

Veel mensen vragen specifiek naar de PTED-techniek om snel en met een kleine operatie van hun rughernia af te komen. “Het wordt vaak aangeprezen als helemaal fantastisch”, zegt Arnold Vreeling, orthopedische chirurg bij Rijnstate Clinics. “Dat beeld wil ik nuanceren: het is fantastisch voor een specifieke groep.” Een vraag en antwoord met een orthopedisch chirurg die niet alleen kijkt naar hoe snel maar ook naar hoe goed je van je hernia afkomt.

Waarom zouden herniapatiënten naar jou moeten vragen?

“Patiënten vragen vooral naar mij vanwege de PTED-techniek. Veel mensen denken bij hernia aan rugklachten, maar herniapatiënten willen meestal van hun beenpijn af. Vaak komen zij ook van ver buiten de regio; soms krijg ik patiënten helemaal uit Groningen. Rijnstate is een van de weinige ziekenhuizen waar de PTED-techniek wordt toegepast en ook vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Dus ik snap dat heel goed.”

“PTED is niet bij iedereen de beste manier om van de hernia af te komen, maar als het dat wel is, heeft het wel voordelen. Zo vindt de ingreep plaats onder lokale verdoving en kun je dezelfde dag weer naar huis. Maar als je ouder bent, krijg je bijvoorbeeld al snel bijkomende ouderdomsverschijnselen in je rug. Dan kunnen we met PTED niet zulke goede resultaten behalen en kan een andere operatie beter zijn. Ook het soort hernia en de plek kan van invloed zijn op de keuze. Je ziet dat PTED vooral voor de jongere doelgroep, 20 tot 50 jaar, geschikt is.”

Wat houdt de PTED-techniek in?

“We brengen een buisje in via een klein gaatje aan de zijkant van de rug tot in de wervelkolom. In dit buisje gaan een camera en instrumenten waarmee we de hernia weghalen. Het is een mooie techniek en best uitdagend. Je krijgt alleen een lokale verdoving, gaat een beetje slapen en mag na een paar uur weer naar huis. Je houdt er ook een kleiner litteken aan over.”

“PTED is een veelbelovende aanvulling op de behandelingen die we hebben voor een hernia. Er zijn maar vier ziekenhuizen in Nederland die dit doen. Het is een relatief nieuwe techniek die recent wetenschappelijk is onderzocht. Het voordeel bij Rijnstate Clinics is dan dat wij niet alleen maar de mogelijkheid hebben voor de PTED. We kijken telkens samen met jou wat de beste oplossing is voor je probleem. Dit kan een PTED zijn, een ander type operatie of bijvoorbeeld een behandeling op de Pijnpolikliniek.”

Doe je alleen hernia-behandelingen bij Rijnstate Clinics?

“Als orthopedisch chirurg doe ik allerlei soorten operaties binnen Rijnstate en Rijnstate Clinics. Mijn aandachtsgebieden zijn de rug- en heupchirurgie. In Rijnstate doen we vrijwel alle ingrepen aan de wervelkolom, bijvoorbeeld ook operaties bij gebroken ruggenwervels of bij uitzaaiingen van kanker in de rug.”

Tot slot: wie ben jij behalve orthopedisch chirurg?

(Denkt even na) “Best een leuke vraag eigenlijk. Ik woon met mijn vrouw in Arnhem. Wij hebben 3 kinderen , waarvan de oudste inmiddels studeert en op kamers woont. In mijn vrije tijd tennis en hockey ik; in de winter ga ik graag skiën. Al sinds 2008 werk ik in Arnhem, maar oorspronkelijk kom ik uit de Randstad. Het is hier in het oosten een ontzettend leuke omgeving om te wonen en te werken. Het bevalt me nog steeds heel goed!”

PTED staat voor Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie. Een soort kijkoperatie in de rug, waarbij er met een camera (endoscoop) gekeken wordt in het wervelkanaal en er door een klein gaatje geopereerd wordt.

Meer weten over rugklachten?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.