1. Home
  2. Opinie en wetenschap
  3. 'Nog maar één keer naar het ziekenhuis voor een staaroperatie'
Dhr. T. Westland

Opinie en wetenschap

Nog maar één keer naar het ziekenhuis voor een staaroperatie

Bij Rijnstate Clinics vinden per jaar vierduizend staaroperaties plaats. Gemiddeld worden er 36 patiënten per dag behandeld aan staar. Vanaf 15 maart 2022 biedt Rijnstate Clinics geselecteerde patiënten de mogelijkheid om hiervoor nog maar één keer naar het ziekenhuis te komen. Als na het consult blijkt dat een staaroperatie nodig is, wordt de patiënt direct geopereerd. “Voor zover ik weet, zijn wij de eerste kliniek die dit aanbiedt”, zegt oogarts Tim Westland.

Wat zijn de voordelen van een One-stop-shop staar?

“De meeste patiënten met staar worden aan beide ogen geopereerd. Nu komen ze eerst voor een consult naar de poli, daarna voor de eerste operatie, gevolgd door de nacontrole en dan moet het tweede oog nog worden geopereerd. Met de One-stop-shop staar halveren we het aantal afspraken en hoeft de patiënt dus minder vaak naar het ziekenhuis. Bij het eerste bezoek combineren we het consult met de eerste operatie. Tijdens de nacontrole vindt ook direct de staaroperatie aan het tweede oog plaats. Zo organiseren we de staarbehandeling binnen Rijnstate Clinics nog efficiënter. Staarpatiënten worden na verwijzing bij ons al binnen twee dagen gebeld voor een afspraak en uiterlijk twee weken later geopereerd.”

Komen alle staarpatiënten in aanmerking voor de One-stop-shop staar?

“De One-stop-shop staar is vooral bedoeld voor patiënten die minder mobiel zijn en daardoor afhankelijk zijn van anderen om naar het ziekenhuis in Velp te komen. Maar ook voor mensen die werken en het lastig is om tijd vrij te maken voor een ziekenhuisbezoek. Verder moeten patiënten vooraf al door een optometrist zijn gezien, die heeft vastgesteld dat de patiënt staar heeft. Bij een One-stop-shop staar kunnen we een standaard lens implanteren. Als een patiënt een multifocale of torische lens wenst, dan doen we dat tijdens een apart geplande staaroperatie. Daarnaast is het van belang dat een patiënt direct goed kan overzien wat een staaroperatie inhoudt en zelfstandig thuis de informatie door kan nemen. Om voor een One-stop-shop staaroperatie in aanmerking te komen, is het nodig dat een patiënt niet claustrofobisch is en goed plat kan liggen. Als dit niet mogelijk is of de patiënt claustrofobisch is, bekijken we tijdens het eerste consult hoe we de operatie kunnen uitvoeren.”

Waarom zou je een staaroperatie bij Rijnstate Clinics laten doen?

“Omdat je snel terecht kunt bij Rijnstate Clinics. Staarpatiënten worden na verwijzing binnen twee dagen gebeld voor een afspraak en uiterlijk twee weken later geopereerd. Rijnstate Clinics heeft ook alle expertise in huis om alle fases van staar te opereren. Van een  lichte vertroebeling van de lens tot vergevorderde staar. Sinds 1 januari hebben wij als oogartsen de beschikking over een nieuw apparaat, dat met minder energie en in nog kortere tijd de vertroebelde lens kan vergruizen. Dit leidt tot een nog grotere efficiëntie en veiligheid van onze staaroperaties én een sneller herstel.”

 

Het is ook mogelijk om tijdens een staaroperatie multifocale of torische lenzen te implanteren. Wat zijn hiervan de voordelen?

“Na het corrigeren van een cilinderafwijking heb je geen bril voor afstand meer nodig. Wil je ook voor dichtbij onafhankelijk van een (lees)bril worden, dan kunnen we tijdens de staaroperatie multifocale lenzen implanteren. Het enige nadeel is dat de contrastgevoeligheid afneemt en je meer moeite krijgt met zien in het donker. Ook zie je na de implantatie van multifocale lenzen ringen rondom lichtbronnen. Patiënten moeten voor deze lenzen extra betalen, omdat zorgverzekeraars de behandelingen niet vergoeden. Ze zijn echter wel allemaal heel tevreden over het resultaat.” De behandeling van een cilinderafwijking kost 650 euro per oog en de implantatie van een multifocale lens vanaf 1100 euro per oog. (tarieven januari 2023) “Patiënten hoeven daarna geen dure bril meer aan te schaffen.”

Je werkt sinds 2019 in Rijnstate. Wat deed je daarvoor en wat doe je naast je werk als oogarts bij Rijnstate Clinics nog meer?

“Ik ben van 2016 tot 2018 als oogarts in een ruraal districtsziekenhuis in Ghana werkzaam geweest en heb daar heel veel staaroperaties gedaan bij patiënten die blind waren door staar en na een operatie van vijf tot tien minuten weer ziend het ziekenhuis verlieten. Dat was heel dankbaar werk. Ik ga nog steeds graag terug naar Afrika om daar te helpen met opereren en bijsturen van de oogzorg. Sinds 2019 ben ik verbonden aan Rijnstate en betrokken geweest bij de opstart van Rijnstate Clinics. Ons doel is om de kwaliteit en patiënttevredenheid bij staaroperaties nog verder te verbeteren. Dat lukt goed. We hebben op dit moment een klanttevredenheidspercentage van 97 procent. In mijn vrije tijd loop ik graag hard in het bos en vind ik het leuk om de wereld over te reizen.”

Meer weten over staar?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.