1. Home
  2. Opinie en wetenschap
  3. Meer patiëntcomfort na een liesbreukoperatie
Dhr. W. Vening

Opinie en wetenschap

Meer patiëntcomfort na een liesbreukoperatie

Een liesbreuk komt vaak voor, relatief meer bij mannen dan bij vrouwen en ook vaker bij ouderen. Van een breuk kun je veel last hebben. Volgens chirurg Wouter Vening zijn de operatietechnieken de laatste jaren flink verbeterd. Ook de kunststof matjes zijn aangepast aan de nieuwste technieken. Zo blijven de matjes in ontwikkeling. “Het is van belang dat de matjes ook in de toekomst verder verbeterd worden.”

Wat is nu de nieuwste behandeling voor liesbreukoperatie?

“Dat is de TREPP-operatie die we sinds twee jaar aanbieden. Er zijn grofweg twee manieren om een liesbreuk te opereren. Bij de ouderwetse operatie, de Lichtenstein-operatie, maak je een wat grotere snede in de lies en plaats je een matje aan de voorkant van de spier. Het voordeel is dat deze operatie goed uit te voeren is, maar bij tien procent van de patiënten kunnen pijnklachten optreden doordat zenuwen geïrriteerd raken door het matje.”

“De andere manier is een operatie waarbij we het matje aan de achterkant van de spier plaatsen. Bij deze techniek is er minder kans op chronische pijnklachten. Dit kan door middel van een kijkoperatie en nu dus ook met een TREPP-operatie. Het grote voordeel van TREPP is dat het met een ruggenprik kan. Patiënten hoeven dan niet onder narcose. Dit kan voor veel patiënten een groot voordeel zijn. Ook kunnen patiënten dan tijdens de operatie persen en zo helpen het matje op de juiste plaats vast te drukken. Dit geeft een beter resultaat.” 

Patiëntcomfort, dat klinkt mooi. Wat kan hierin beter?

Helaas komen recidieven (terugkeer van de liesbreuk) en chronische pijnklachten nog steeds voor na liesbreukoperaties. Verdere ontwikkeling van de matjes kunnen bijdragen om de kans op deze complicaties te verlagen. Het moeilijke is namelijk dat de matjes stug en tegelijkertijd soepel moeten zijn. Doorontwikkeling draagt bij aan de ideale mat met het meeste comfort voor de patiënt. En omdat we een groot ziekenhuis zijn, kunnen we dit ook onderzoeken bij onze patiënten. Ik zou liefst nog eens zélf wetenschappelijk onderzoek hiernaar doen.”

Waarom zou je een liesbreukoperatie bij Rijnstate Clinics doen?

“Wij bieden dezelfde service als een privékliniek met de zorg van het ziekenhuis. Niet alleen gezonde patiënten kunnen bij ons terecht, maar ook mensen die naast de liesbreuk bijvoorbeeld long- of hartproblemen hebben. Je wordt bij ons niet geweigerd. We werken met een zeer ervaren team van 7 chirurgen en doen meer dan 500 operaties per jaar.”

Je werkt nog niet zo heel lang bij Rijnstate Clinics. Hoe bevalt het je?

“Samen met mijn vrouw en onze twee jonge kinderen ben ik van Amsterdam naar Arnhem verhuisd. Het werk bevalt heel goed. Mijn vrouw werkt trouwens in Rijnstate als reumatoloog. Soms moeten we ook nog best wennen, hoor: we missen het stadse wel. Maar in een uurtje ben je ook zo weer in Amsterdam. Ik vind het fijn dat het hier zo groen is. Ik loop graag hard en je bent hier zo in de bossen.”

Meer weten over een liesbreuk?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.