1. Home
  2. Nieuws
  3. Terugblik knieprotheses in 2023: méér patiënten én hogere waardering

Nieuws

Terugblik knieprotheses in 2023: méér patiënten én hogere waardering

We kijken terug op een succesvol jaar bij Rijnstate Clinics. En er is een behandeling waar we net een beetje extra trots op zijn: de knieprothese. Deden we 4 jaar geleden nog 463 van deze behandelingen, in 2023 waren dat er al 675. Bovendien geven patiënten ons een nog hogere waardering voor deze behandeling – gemiddeld een 8,9 ten opzichte van een 8,8 een jaar eerder.

Erkenning STZ

Een ander hoogtepunt in 2023 op het gebied van knieprotheses was de erkenning van STZ, Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen. Ons knie- en heupprothesiologie-expertisecentrum werd officieel een 'topklinisch centrum'. Topklinische zorg wordt door een beperkt aantal ziekenhuizen aangeboden vanwege de daarvoor benodigde ervaring of beschikbare technische middelen. De afdeling Orthopedie van Rijnstate heeft een grote expertise op het gebied van knieprotheses en heupprotheses, waarvoor patiënten terecht kunnen bij Rijnstate Clinics. Een voorbeeld van deze topklinische zorg is de gespecialiseerde diagnostiek en begeleiding bij infecties van protheses.

Beste score

De knieprothese die we bij Rijnstate Clinics gebruiken, is de Attune-prothese van leverancier DePuy Synthes. Dat is een totale knieprothese, dat wil zeggen: een die het al het kraakbeen van dijbeen en scheenbeen vervangt. De Attune komt in meerdere onderzoeken naar voren als een van de protheses met de hoogste score. Bijvoorbeeld uit een onderzoek van verschillende Nederlandse ziekenhuizen en klinieken, waaronder Rijnstate Clinics. Een van de resultaten was dat patiënten met de Attune sneller revalideren dan gemiddeld.

Verder heeft de Attune het laagste revisiepercentage van alle knieprotheses in Nederland, 7 jaar na plaatsing. Dat betekent dat het bij patiënten met deze prothese het minst vaak nodig is om opnieuw te opereren. Deze uitkomst vind je terug bij LROI, een register voor orthopedische interventies die in Nederland uitgevoerd zijn.

Ook in 2024 zetten we ons beste beentje voor om de kwaliteit van onze zorg op topniveau te houden.

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.