1. Home
  2. Nieuws
  3. Nationale Plasdag: met deze tips krijg je grip op je plasklachten
Man staat bij toilet

Nieuws

Nationale Plasdag: met deze tips krijg je grip op je plasklachten

Donderdag 16 september, is het Nationale Plasdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de plasklachten die 3,5 miljoen Nederlanders dagelijks ervaren. Dit is belangrijk, omdat het nog steeds een taboe is om hierover te praten. Dr. Vrooman, uroloog bij Rijnstate Clinics, ontmoet dagelijks mannen met plasklachten in zijn spreekkamer. Hij heeft vijf tips om de klachten te verminderen en daardoor beter te slapen.

Drie op de tien mannen boven de 50 jaar hebben last van plasklachten door een goedaardige prostaatvergroting. Veelvoorkomende klachten hiervan zijn hevige aandrang om te plassen en een zwakke of onderbroken urinestraal. Ook ‘s nachts moeten zij meerdere keren naar het toilet. “Vaak hebben de klachten grote impact op hun dagelijks leven”, vertelt uroloog dr. Vrooman van Rijnstate. “Ze gaan niet graag meer de deur uit en slapen slecht. Ook schamen ze zich vaak voor hun klachten. Met de volgende vijf tips kunnen zij hun plasklachten verminderen.”

Tip 1: Drink voldoende

Als je vaak hevige aandrang hebt om te plassen, ben je geneigd minder te drinken. Toch is het belangrijk om genoeg te blijven drinken, geconcentreerde urine prikkelt de blaas meer. Dr. Vrooman: “Drink niet te veel tegelijk, maar verspreid de aanbevolen twee liter water over de dag. Overmatig drinken leidt tot vaker plassen en dat kan ‘s nachts problemen geven. Als je vaak ‘s nachts moet plassen kan het helpen om ruim 2 uur voordat je gaat slapen, niet meer te drinken.”

Tip 2: Vermijd dranken die de urinewegen irriteren

Het is bij plasklachten verstandig om alcohol en cafeïne zoveel mogelijk te vermijden. Alcohol zorgt voor veel extra urine-aanmaak waardoor je er s’ nachts vaker uit moet. Cafeïne heeft ook een effect op de blaas waardoor je sneller moet plassen. “Bovendien zorgen alcohol en cafeïne ervoor dat je lichter slaapt, waardoor je ’s nachts de aandrang nog eerder voelt.” Ook kunstmatige zoetstoffen en dranken met prik en/of veel suiker kunnen plasklachten verergeren.

Tip 3: Let op wat én hoeveel je eet

Ook eetgedrag heeft invloed. “Voorkom overgewicht!” zegt dr. Vrooman. Wát je eet heeft ook effect op je plasklachten. “Eet meer groente en minder dierlijke eiwitten. Probeer pittige specerijen en kruiden te vermijden. Die prikkelen de blaas, waardoor de klachten erger worden.”

 Tip 4: Blijf bewegen

Het is belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Dr. Vrooman: “Je hoeft geen marathons te rennen, maar uit onderzoek blijkt dat gematigd bewegen de klachten van een goedaardige prostaatvergroting kan verminderen of voorkomen. Denk aan wandelen, zwemmen, maar bijvoorbeeld ook tuinieren. Wielrennen kan door het langdurig zitten op een smal zadel de prostaat irriteren. Een speciaal zadel met een uitsparing voor de prostaat biedt dan uitkomst.“

Tip 5: Stop met roken (of begin er niet aan)

Dat roken slecht voor je is weten we, maar dat het ook plasklachten kan veroorzaken en kan verergeren weten we niet allemaal. Roken kan het blaasslijmvlies irriteren, waardoor je last krijgt.

 

Bespreek plasklachten tijdig met huisarts of uroloog

Hoewel de tips helpen om plasklachten te verminderen, adviseert Vrooman wel om aanhoudende plasklachten door een vergrote prostaat tijdig te bespreken met de huisarts of uroloog. “Veel mannen blijven lang met hun klachten rondlopen. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen of bang zijn voor een operatie en de gevolgen daarvan. Terwijl er echt goede behandelmethodes zijn en vroeg ingrijpen veel problemen kan voorkomen”. Zo zijn wij in Rijnstate recent gestart met de UroLift-behandeling. Een behandeling die bij een nog beperkte prostaatvergroting veel effect heeft. Het unieke aan deze methode is dat het geen invloed heeft op de zaadlozing of het krijgen van een erectie. Er hoeft niet in het prostaatweefsel gesneden te worden en het weefsel hoeft ook niet verhit of verwijderd te worden. Hierdoor mogen patiënten gelijk naar huis en herstellen ze snel. De patiënten ervaren snelle en blijvende verlichting van de klachten na de behandeling. Het is verstandig om je klachten tijdig met de huisarts en uroloog te bespreken om te kijken welke behandelmethode het beste bij je klachten past.”

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.