1. Home
  2. Nieuws
  3. ‘Als verpleegkundig specialist help ik patiënten om na de operatie snel het normale leven weer op te pakken’
Jessie Schoenaker verpleegkundig specialist Rijnstate Clinics

Nieuws

‘Als verpleegkundig specialist help ik patiënten om na de operatie snel het normale leven weer op te pakken’

Jessie Schoenaker werkt als verpleegkundig specialist Orthopedie bij Rijnstate Clinics. Kom je bij Rijnstate Clinics voor een heupprothese, knieprothese of rugoperatie? Dan is de kans groot dat je na je operatie een afspraak bij haar hebt. “De meeste patiënten komen 6 tot 8 weken na hun operatie bij mij op de polikliniek voor de nacontrole”, vertelt Jessie. “Ik vind het mooi om patiënten de zorg te kunnen geven die ze verdienen.”

Wat doet een verpleegkundig specialist bij Rijnstate Clinics?

“De functie van een verpleegkundig specialist zit eigenlijk een beetje tussen een verpleegkundige en een arts in. Ik heb een eigen spreekuur waarin de meeste patiënten na hun heup-, knie- of rugoperatie bij mij komen voor controle. Ook mag ik net als een arts medicatie voorschrijven. Als patiënten na de operatie problemen hebben, onderzoek ik in eerste instantie wat er aan de hand is. Ik heb dus veel zelfstandigheid en mag veel dingen zelf afhandelen.”

Wat merkt een patiënt hier van?

“Patiënten ervaren het contact met een verpleegkundig specialist vaak als laagdrempelig,” vertelt Jessie. “Een patiënt die een heup- of knieprothese heeft gekregen, kan iedere ochtend bellen met een consulent. De consulenten hebben weer nauw contact met mij. De lijnen zijn dus kort. Ik heb daarnaast in mijn spreekuur ook iets langer de tijd voor een patiënt.”

“Door mijn verpleegkundige achtergrond kijk ik meer naar de persoonlijke kant en minder naar de operatieve kant. Ik help de patiënt om na de operatie het normale leven weer op te pakken en geef handvatten om bijvoorbeeld om te gaan met klachten die patiënten soms nog ervaren. Dat is net een andere rol dan de orthopeed heeft, die de patiënt voor de operatie ziet en de operatie uitvoert. Hierdoor versterken we elkaar.”

Welke opleiding heb je gevolgd om verpleegkundig specialist te worden?

“Na mijn opleiding hbo verpleegkunde ben ik in 2016 bij Rijnstate gaan werken op de afdeling Vaatchirurgie. Ik wist toen al dat ik als verpleegkundig specialist wilde gaan werken, maar om die opleiding te doen moet je eerst minimaal 2 jaar werkervaring hebben. Na 2,5 jaar op de afdeling Vaatchirurgie ben ik een half jaar op de afdeling Orthopedie gaan werken ter voorbereiding op de opleiding tot verpleegkundig specialist. Deze opleiding duurt 2 jaar en heb ik inmiddels afgerond.”

“De opleiding heb ik tijdens mijn werk kunnen doen. Ik werkte 32 uur, waarvan ik 1 dag naar de opleiding ging, 1 dag aan mijn studie werkte en 2 dagen werkte op de polikliniek Orthopedie. Het was pittig, maar heel fijn dat dit zo kon. Wat je leert tijdens de opleiding kun je hierdoor meteen toepassen in de praktijk.”

Wat vind je zo mooi aan je werk bij Rijnstate Clinics?

“Dat is vrij veel”, zegt ze vol trots. “Als patiënten bij mij komen, hebben ze de operatie al achter de rug. Ze zijn dan nog niet volledig hersteld, maar hebben vaak al minder pijnklachten en kunnen veel meer dan voor de operatie. Dat is mooi om te zien.”

“Iedere patiënt heeft daarnaast een ander doel voor zijn of haar herstel. Ik zie patiënten die heel blij zijn als ze weer kunnen lopen en hun dagelijkse dingen weer kunnen doen. Maar er zijn ook patiënten die nog veel meer willen bereiken. Samen met de patiënt kijk ik hoe we daar zo snel mogelijk naartoe kunnen werken. Zodat de patiënt weer alles uit het leven kan halen. Het is dankbaar om daar aan bij te kunnen dragen.”

Bij Rijnstate Clinics kun je onder andere terecht voor verschillende klachten aan je botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Belangrijke onderdelen van het menselijk lichaam om goed te kunnen bewegen. De orthopeden, chirurgen en plastisch chirurgen van Rijnstate Clinics geven je de beste behandeling en zorgen ervoor dat je snel weer vooruit kunt.

Meer weten?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.