1. Home
  2. Nieuws
  3. 'Als physician assistant vind ik het belangrijk dat patiënten zich gehoord en geholpen voelen'
Physician Assistant Orthopedie Maaike Olijslagers

Nieuws

'Als physician assistant vind ik het belangrijk dat patiënten zich gehoord en geholpen voelen'

Maaike Olijslagers werkt als physician assistant Orthopedie bij Rijnstate Clinics. Word je door je huisarts verwezen voor een klacht aan je knie, heup, schouder, elleboog of hand? Dan kan het zijn dat je Maaike tegenkomt. "Patiënten komen bij mij op het spreekuur, waar ik een diagnose stel en samen met ze kijk naar de meest passende behandeling."

Wat doet een physician assistant bij Rijnstate Clinics?

"Als physician assistant (ook wel PA genoemd) zie ik patiënten die vanuit de huisarts zijn doorverwezen naar de polikliniek Orthopedie. Ik stel een diagnose en kijk samen met de patiënt naar de behandelopties. Dit zijn patiënten waarbij we een operatie adviseren, maar voor een groot deel ook patiënten die niet geopereerd hoeven te worden en advies krijgen over een andere niet-operatieve behandeling. Mensen met schouderklachten worden bijvoorbeeld vaak niet geopereerd, maar krijgen injecties of fysiotherapie. Deze patiënten begeleid ik dan."

"Naast mijn spreekuur op de polikliniek Orthopedie, sta ik ook als zaalarts op de verpleegafdeling. Hier zie ik patiënten direct na hun operatie als ze nog in het ziekenhuis liggen. Soms zie ik patiënten dus voorafgaand aan de operatie op de polikliniek en dan ook direct na de operatie op de verpleegafdeling."

Wat is het verschil tussen een physician assistant en een orthopeed?

"Of je na een verwijzing van de huisarts bij een physician assistant of een orthopeed op het spreekuur komt, hangt voornamelijk af van de complexiteit van de zorg die nodig is en wat de vraag van de huisarts is. Patiënten met veel voorkomende klachten waarvoor een standaardbehandeling ingezet kan worden, komen vaak bij mij als physician assistant. Het besluit of een patiënt geopereerd moet worden of niet, bespreek ik altijd met de orthopeed."

"Een ander groot verschil met een orthopeed, is dat een physician assistant geen operaties uitvoert. Als physician assistant krijg ik daarnaast wat meer tijd voor een patiënt, waardoor er meer ruimte is voor uitleg. Patiënten begrijpen vaak niet dat ik geen arts ben, juist omdat ik veel dingen doe die een arts ook doet. Maar er zijn dus zeker wel verschillen."

Welke opleiding heb je gevolgd om physician assistant te worden?

"Voorheen werkte ik als fysiotherapeut. In 2018 ben ik bij Rijnstate gaan werken, waar ik de mogelijkheid kreeg om de opleiding tot physician assistant te volgen. Deze opleiding kun je doen vanuit alle medische en paramedische beroepen. Je hebt dus geen verpleegkundige vooropleiding nodig, zoals bij de opleiding tot verpleegkundig specialist. Ook bijvoorbeeld operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, ergotherapeuten of logopedisten kunnen de opleiding tot physician assistant volgen. Doordat iedereen een andere vooropleiding heeft, kun je tijdens de opleiding ook veel van andere studenten leren."

"De opleiding tot physician assistant is gericht op het vergroten van medische kennis en medisch redeneren. Als physician assistant zit je dus meer aan de kant van de arts dan bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist. Op dit moment ben ik de enige physician assistant bij Orthopedie, maar ik heb een nieuwe collega die nu de opleiding aan het volgen is."

Wat vind je zo mooi aan je werk bij Rijnstate Clinics?

"Het mooiste aan mijn werk vind ik het bezig zijn met mensen. Ik vind het heel leuk om met mensen te praten, naar hun verhalen te luisteren en ze te begeleiden voor en na de operatie. Tijdens mijn spreekuur begeleid ik veel patiënten die niet geopereerd worden. Omdat je deze patiënten vaak gedurende een langere tijd ziet, bouw je daar ook een band mee op."

"Met relatief kleine behandelingen zoals een injectie, een gerichte verwijzing voor de fysiotherapeut of door een operatie kunnen mensen van hun klachten af komen. Dat vind ik heel mooi om te zien. Ik vind het daarnaast belangrijk om laagdrempelig te zijn voor patiënten, dat ze zich gehoord en geholpen voelen. Dat is voor mij een belangrijk doel op een dag!"

Bij Rijnstate Clinics kun je onder andere terecht voor verschillende klachten aan je botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Belangrijke onderdelen van het menselijk lichaam om goed te kunnen bewegen. De orthopeden, chirurgen en plastisch chirurgen van Rijnstate Clinics geven je de beste behandeling en zorgen ervoor dat je snel weer vooruit kunt.

Meer weten?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.