Nieuws

Jessie Schoenaker verpleegkundig specialist Rijnstate Clinics
23 november 2021

‘Als verpleegkundig specialist help ik patiënten om na de operatie snel het normale leven weer op te pakken’

Jessie Schoenaker werkt als verpleegkundig specialist Orthopedie bij Rijnstate Clinics. Kom je bij Rijnstate Clinics voor een heupprothese, knieprothese of rugoperatie? Dan is de kans groot dat je na je operatie een afspraak bij haar hebt. “De meeste patiënten komen 6 tot 8 weken na hun operatie bij mij op de polikliniek voor de nacontrole”, vertelt Jessie. “Ik vind het mooi om patiënten de zorg te kunnen geven die ze verdienen.”

Lees meer
Man staat bij toilet
14 september 2021

Nationale Plasdag: met deze tips krijg je grip op je plasklachten

Donderdag 16 september, is het Nationale Plasdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de plasklachten die 3,5 miljoen Nederlanders dagelijks ervaren. Dit is belangrijk, omdat het nog steeds een taboe is om hierover te praten. Dr. Vrooman, uroloog bij Rijnstate Clinics, ontmoet dagelijks mannen met plasklachten in zijn spreekkamer. Hij heeft vijf tips om de klachten te verminderen en daardoor beter te slapen.

Lees meer
30 augustus 2021

Rijnstate Clinics biedt relatief simpele ingreep voor plasklachten door prostaatvergroting

Rijnstate Clinics biedt een oplossing voor mannen met plasklachten veroorzaakt door een vergrote prostaat, waarbij ze niet het risico lopen impotent te worden. De UroLift-behandeling. Rijnstate is het vijfde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt.

Lees meer
Twee voetballers op voetbalveld met voetbal
04 augustus 2021

3 tips voor het voorkomen van voetbalblessures

Na de coronalockdown zagen we een flinke stijging van sportblessures. Ook na vakanties komen blessures vaker voor. Een groot deel van de sporters heeft in die perioden minder of niet gesport. Na één tot vier weken rust verlies je al spierkracht en je conditie gaat meestal nog sneller achteruit. Als je dan weer enthousiast gaat voetballen, liggen blessures op de loer. Het is nu zomerstop, maar over een aantal weken starten de trainingen en wedstrijden weer. Hoe kun je blessures voorkomen?

Tip 1: Houd je basisconditie op peil

De specifieke bewegingen die voetballers maken tijdens het spel stellen hoge eisen aan de beweeglijkheid en stabiliteit van hun gewrichten. Draaien, kappen en explosieve krachtbewegingen zoals schieten, belasten de gewrichten. Met oefeningen verbeter je niet alleen je techniek. Ook werk je aan je balans, uithoudingsvermogen, kracht en sportprestaties. En daarmee voorkom je blessures. Neem bijvoorbeeld een kortdurend fitness-abonnement om je algemene spieren te blijven trainen. Je kunt ook gaan hardlopen om je conditie op peil te houden.

Tip 2 : Bouw je training geleidelijk op

Het is belangrijk dat je weer geleidelijk opstart met je training. Als je te snel opstart, neemt de kans op blessures in een rap tempo toe. Daarnaast blijkt dat het eerder gehad hebben van een blessure één van de meest voorkomende risicofactoren is voor het krijgen van een nieuwe blessure. 

Een goede training bestaat uit een warming-up, conditietraining, krachttraining en een cooling-down. Een tip voor trainers is om met goede trainingsschema’s te werken, bijvoorbeeld FIFA11+. Dit is een warming up-programma voor voetballers van alle niveaus en is ontwikkeld door FMARC, het medisch onderzoekscentrum van de FIFA, om blessures te voorkomen.

Tip 3: Zorg voor goede uitrusting en bescherming

Draag geschikte schoenen voor het veld of voor de zaal. Denk aan inlegzolen als je platvoeten hebt. Zorg daarnaast voor absorberende kleding en persoonlijke bescherming. Draag goede, schokabsorberende scheenbeschermers tijdens het voetballen. Zo bescherm je je onderbenen en enkels tegen vervelende blessures zoals schaafwonden, kneuzingen en zelfs botbreuken.

Met deze tips bereid jij je voor op het nieuwe seizoen. Succes!

Deze drie tips van Corné van Loon, (sport)orthopedisch chirurg werkzaam bij Rijnstate Clinics, verschenen ook in de Vitessekrant van augustus 2021.

Lees meer
Ondertekening samenwerking Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal
21 juli 2021

Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal intensiveren samenwerking in sportgeneeskundige zorg voor de regio

Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) gaan nog intensiever samenwerken om de bijdrage te vergroten aan de gezondheid en kwaliteit van leven van de inwoners in de regio. Het functioneren van de patiënt en aandacht besteden aan gezondheid, gedrag (voeding, sport en bewegen) en preventie staan hierbij voorop. Vandaag ondertekenden beide partijen een nieuwe overeenkomst om hun krachten te bundelen.

Rijnstate werkt al jaren samen met SMCP om snel toegankelijke zorg te bieden aan amateur- en topsporters. Maar sportgeneeskunde is er ook voor patiënten die meer willen bewegen, hun conditie willen verbeteren voor een operatie of met een of meerdere chronische ziekten kampen en daardoor een verminderde conditie hebben. 

Door sportgeneeskundige expertise en medische- en zorginnovaties bij elkaar te brengen en uit te breiden wordt de aangeboden zorg nog effectiever en patiëntgerichter. Hierdoor vindt de juiste zorg op de juiste plek plaats en neemt de kwaliteit van zorg toe. Zo komt er een uitbreiding van onderzoeks- en testapparatuur  binnen Rijnstate om bijvoorbeeld inspanningstesten uit te voeren. Behandelingen vinden zoveel mogelijk op één locatie plaats. Dit is minder belastend voor patiënten die onder behandeling zijn of komen. In de komende maanden treffen Rijnstate en SMCP samen voorbereidingen om eind 2021 ook sportartsen werkzaam te hebben namens Rijnstate om zo invulling te geven aan de vernieuwde samenwerking.

Keurmerk Partnership Team NL
De afdeling Orthopedie en Traumatologie van Rijnstate en Sport Medisch Centrum Papendal hebben sinds 2018 het keurmerk High Performance Partner Team NL van NOC*NSF voor de behandeling van Olympische sporters. De kwaliteiten van beide partijen worden ingezet voor sporters van alle niveaus.

Wim van Harten, voorzitter Raad van Bestuur Rijnstate: “Eerder heeft Rijnstate voor enkele specialismen al het keurmerk High Performance Partner Team NL van NOC*NSF gekregen. We zijn dus al goed bezig en deze samenwerking met SMCP is een belangrijke stap in het nog verder ontwikkelen van sportgeneeskunde in de regio.”

Robert van Cingel, directeur Sport Medisch Centrum Papendal: “Sport en bewegen kan een doel op zich zijn (prestatiesporters), maar ook een middel om tot een betere leefstijl en gezondheid te komen. De sportarts speelt bij beide een essentiële rol. Door de gezamenlijke aanpak zijn we snel in staat om de kern van de klacht van de patiënt te achterhalen en de juiste behandeling te bieden. Samenwerking  met relevante medisch specialismen, huisartsen en fysiotherapeuten in de regio is daarbij cruciaal.”

Op de foto van links naar rechts: Claudia de Swart, Manager Zorg Rijnstate Clinics - Wim van Harten, Voorzitter Raad van Bestuur Rijnstate - John Jansen, Bestuurder Sport Medisch Centrum Papendal – Robert van Cingel, Directeur Sport Medisch Centrum Papendal – Martin Hemels, Cardioloog Rijnstate.

Lees meer
Gebouw Medical Parc in Rozendaal
27 mei 2021

Rijnstate Clinics gaat wachtlijsten te lijf door inhuur extra operatiekamers

Rijnstate gaat de gevolgen van de coronacrisis te lijf. Deze “inhaalzorg” wordt door het ziekenhuis in Arnhem voortvarend opgepakt en daarbij wordt naar creatieve oplossingen gezocht. Zo gaat Rijnstate Clinics vanaf eind deze maand een deel van de wachtende patiënten opereren in de operatiekamers van Medical Parc in Rozendaal.

De gevolgen van de coronacrisis zijn in Rijnstate dagelijks merkbaar. Het ziekenhuis in Arnhem heeft veel corona-patiënten opgenomen, waardoor een deel van de reguliere planbare zorg moest worden uitgesteld. Door deze, soms herhaaldelijk, uitgestelde zorg zijn wachttijden voor Rijnstate Clinics opgelopen. Rijnstate Clinics wil graag een extra service verlenen en haar patiënten tegemoet komen en huurt daarom externe operatiekamers.

Kwaliteit blijft gegarandeerd
De ingehuurde operatiekamers worden gebruikt voor de planbare zorg. Denk hierbij aan liesbreuk-, navelbreuk-, hand/pols-, galstenen, schouder-, voet/enkel- en knieoperaties. Patiënten worden geopereerd door hun eigen arts en anesthesioloog van Rijnstate Clinics, waardoor de kwaliteit van zorg gegarandeerd blijft. Rijnstate Clinics huurt alleen de operatiekamers van Medical Parc. Eind mei starten de eerste operaties. Voorbereiding op een operatie en nazorg na een ingreep gebeuren in één van de locaties van Rijnstate.

Effecten coronapandemie aanpakken
Claudia de Swart, manager Zorg bij Rijnstate Clinics: “We willen de gevolgen van corona, waarbij zorg en ingrepen zijn uitgesteld, voortvarend aanpakken. Daarbij is het vanzelfsprekend dat we dezelfde kwaliteitsnorm en manier van behandelen kunnen blijven garanderen. Dat kan door deze constructie. Wij zijn blij met deze samenwerking met Medical Parc om onze patiënten sneller te behandelen.”

Medical Parc is onderdeel van Sandstep Healthcare, een organisatie die verschillende innovatieve zorginitiatieven ontplooit op het gebied van Orthopedie, Hand en Pols -, Plastische - en Transgender chirurgie. “Het is erg waardevol om samen met ziekenhuizen zoals Rijnstate de uitgestelde zorg in te halen”, aldus Peter de Koning, CEO Sandstep Healthcare.

Lees meer

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.