1. Home
  2. Nieuws
  3. 3 tips voor het voorkomen van voetbalblessures
Twee voetballers op voetbalveld met voetbal

Nieuws

3 tips voor het voorkomen van voetbalblessures

Na de coronalockdown zagen we een flinke stijging van sportblessures. Ook na vakanties komen blessures vaker voor. Een groot deel van de sporters heeft in die perioden minder of niet gesport. Na één tot vier weken rust verlies je al spierkracht en je conditie gaat meestal nog sneller achteruit. Als je dan weer enthousiast gaat voetballen, liggen blessures op de loer. Het is nu zomerstop, maar over een aantal weken starten de trainingen en wedstrijden weer. Hoe kun je blessures voorkomen?

Tip 1: Houd je basisconditie op peil

De specifieke bewegingen die voetballers maken tijdens het spel stellen hoge eisen aan de beweeglijkheid en stabiliteit van hun gewrichten. Draaien, kappen en explosieve krachtbewegingen zoals schieten, belasten de gewrichten. Met oefeningen verbeter je niet alleen je techniek. Ook werk je aan je balans, uithoudingsvermogen, kracht en sportprestaties. En daarmee voorkom je blessures. Neem bijvoorbeeld een kortdurend fitness-abonnement om je algemene spieren te blijven trainen. Je kunt ook gaan hardlopen om je conditie op peil te houden.

Tip 2 : Bouw je training geleidelijk op

Het is belangrijk dat je weer geleidelijk opstart met je training. Als je te snel opstart, neemt de kans op blessures in een rap tempo toe. Daarnaast blijkt dat het eerder gehad hebben van een blessure één van de meest voorkomende risicofactoren is voor het krijgen van een nieuwe blessure. 

Een goede training bestaat uit een warming-up, conditietraining, krachttraining en een cooling-down. Een tip voor trainers is om met goede trainingsschema’s te werken, bijvoorbeeld FIFA11+. Dit is een warming up-programma voor voetballers van alle niveaus en is ontwikkeld door FMARC, het medisch onderzoekscentrum van de FIFA, om blessures te voorkomen.

Tip 3: Zorg voor goede uitrusting en bescherming

Draag geschikte schoenen voor het veld of voor de zaal. Denk aan inlegzolen als je platvoeten hebt. Zorg daarnaast voor absorberende kleding en persoonlijke bescherming. Draag goede, schokabsorberende scheenbeschermers tijdens het voetballen. Zo bescherm je je onderbenen en enkels tegen vervelende blessures zoals schaafwonden, kneuzingen en zelfs botbreuken.

Met deze tips bereid jij je voor op het nieuwe seizoen. Succes!

Deze drie tips van Corné van Loon, (sport)orthopedisch chirurg werkzaam bij Rijnstate Clinics, verschenen ook in de Vitessekrant van augustus 2021.

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.