1. Home
 2. Informatie
 3. Urolift-behandeling

Je hebt een goedaardige vergroting van de prostaat. In overleg met je uroloog heb je besloten dat je hiervoor een Urolift-behandeling krijgt. Hier lees je wat deze ingreep inhoudt en wat je hiervan kunt verwachten.

Klachten bij een vergrote prostaat

De prostaat is een klier die ongeveer zo groot is als een kastanje en weegt bij een volwassen man 10 tot 15 gram. Deze klier bestaat uit drie kwabben. Deze bevinden zich onder de ingang van je blaas en rondom de plasbuis. De plasbuis loopt van de blaas tot het uiteinde van de penis. De prostaat is belangrijk voor de vruchtbaarheid. Wanneer de prostaat vergroot is, drukt deze tegen de blaas en de plasbuis. Dit kan het legen van de blaas moeilijker maken. Je merkt dit doordat je problemen ondervindt bij het plassen.

Klachten die kunnen optreden bij een vergrote prostaat zijn:

 • Zwakke of langzame urinestraal
 • Het gevoel dat je je blaas niet helemaal kunt legen
 • Moeilijk of vertraagd beginnen met plassen
 • Een haperende urinestroom
 • Nadruppelen
 • Hevige aandrang tot plassen
 • Vaak kleine hoeveelheden plassen
 • Ongewenst urineverlies
 • Overdag en ’s nachts vaak moeten plassen

Wat is een Urolift-behandeling?

Met een Urolift-behandeling brengen we het Urolift-systeem via de plasbuis in. Het drukt de prostaatkwabben, die je plasstraal blokkeren samen en zet deze vast met een klein implantaat (een soort ankertje). Hierdoor ontstaat er meer ruimte tussen de prostaatkwabben waardoor het plassen makkelijker gaat. Het Urolift-systeem trekt het prostaatweefsel aan de kant zodat de prostaat de plasbuis niet langer dichtdrukt.
Een Urolift-behandeling is een veilige en effectieve methode, die het krijgen van een erectie en zaadlozing niet vermindert. Een voordeel van deze methode is dat de arts niet hoeft te snijden en geen prostaatweefsel hoeft te verwijderen.

Wanneer krijg je een Urolift-behandeling?

Een Urolift-behandeling passen we toe bij mannen die een (goedaardige) vergrote prostaat hebben. Dit is een aandoening die ”benigne prostaathyperplasie” (BPH) genoemd wordt. BPH is geen kanker. De prostaat is een klier die de plasbuis omringt. De plasbuis is de buis waardoor de urine het lichaam verlaat.

Voor de behandeling

Wat gebeurt er voor de behandeling?

De uroloog spreekt tijdens een consult de ingreep met je door. Hij of zij zal tijdens dat gesprek vragen naar je medicatie en allergieën (in het bijzonder voor nikkel en lidocaïne). Als je bloedverdunners gebruikt, hoor je wanneer je moet stoppen deze medicatie te gebruiken.

Hoe bereid je je voor?

Neem contact op met de Polikliniek Urologie als je een dag voor de ingreep koorts hebt.
Op de dag van de ingreep adviseren wij je om:

 • Een licht ontbijt te nemen (twee beschuitjes met jam en een kopje thee). Daarna moet je nuchter blijven en mag je dus niet meer eten of drinken.
 • Makkelijke kleding aan te doen. Een pyjama is niet nodig. In de wintermaanden kun je eventueel een badjas meenemen als je die hebt.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Je meldt je anderhalf uur voor de ingreep bij de Opnamebalie. Op de Dagbehandeling krijg je vervolgens een tabletje antibiotica om een infectie te voorkomen. Ook krijg je pijnstilling en een tabletje om een beetje te ontspannen.

De behandeling

Hoe verloopt de behandeling?

Op het afgesproken tijdstip brengt een verpleegkundige je naar de Polikliniek Urologie. Je wordt gevraagd om je van onderen uit te kleden (schoenen, broek en onderbroek) en plaats te nemen op een onderzoekstoel met beensteunen. De verpleegkundige reinigt de uitgang van je plasbuis met behulp van gaasjes met water. De verpleegkundige zal hierna de gekoelde verdovingsgel toedienen en er wordt een hulpmiddel gebruikt om de plasbuis af te sluiten. Als het nodig is worden er ook twee kleine prikjes gegeven om de prostaatkwabben te verdoven.

De arts zal vervolgens een dun buisje (met daarin een kleine camera) in de plasbuis inbrengen om te bepalen waar de implantaten geplaatst moet worden. Nadat de plaats bepaald is, brengt de arts de implantaten in de prostaat aan. Je hoort dan een hard klikgeluid. Deze handeling wordt herhaald totdat de arts tevreden is met het resultaat. Tijdens de ingreep kun je enige druk en aandrang tot plassen voelen. Dit is normaal. Na de ingreep ga je terug naar de Dagbehandeling.

Weer thuis

Wanneer mag je naar huis?

Als er geen complicaties zijn kun je normaal gesproken op de dag van de ingreep weer naar huis. Je mag na de ingreep niet zelf autorijden!

Waar moet je op letten als je weer thuis bent?

 • Je mag eventuele bloedverdunners een dag na de ingreep weer innemen. Dit mag alleen als er geen bloed meer in je urine zit en dit dus helder van kleur is.
 • Drink minimaal twee liter vocht per dag.
 • Als je voor de ingreep medicijnen gebruikte, neem deze dan weer in. Wacht twee weken met het staken van de medicatie die je gebruikt om beter te kunnen plassen zoals: tamsulosine, alfuzosine, finasteride, dutasteride of silodosine.
 • Zorg dat je ontlasting altijd goed op gang en zacht blijft door vezelrijke voeding te eten. Neem contact op met de Polikliniek Urologie als dit niet lukt.
 • Tot twee weken na de ingreep mag je:
  • Niet persen tijdens de ontlasting.
  • Geen zwaar werk of zware klussen doen. Vermijd vooral klussen waarbij je je buikspieren en bekkenbodem aanspant.
  • Niet fietsen. Je mag de eerste 72 uur niet zelf autorijden!
  • Niet sporten. Je mag wel wandelen.
  • Niet in bad/naar de sauna gaan. Douchen mag wel.
 • Tot een week na de ingreep mag je geen geslachtsgemeenschap hebben of klaarkomen. Het is mogelijk dat er wat bloedverlies bij het sperma zit. Als dit het geval is en de zaadlozingen zijn ook pijnlijk, dan is het verstandig om dit nog twee weken uit te stellen.
 • Alcoholgebruik is een week niet toegestaan!
 • Na de ingreep schrijft de arts een recept met pijnstilling voor. Neem deze volgens voorschrift in.

De verpleegkundige neemt in de week na de ingreep contact met je op om te vragen hoe het gaat.

Wanneer neem je contact op?

Als je last krijgt van een van de onderstaande klachten is het belangrijk dat je meteen contact opneemt. Tijdens kantooruren bel je hiervoor naar de Polikliniek Urologie. Buiten kantooruren neem je contact op met de Spoedeisende Hulp.

 • Koorts van meer dan 38,5 graden.
 • Als je veel bloed plast met grote bloedstolsels.
 • Als je plotseling niet meer kunt plassen.
 • Bij aanhoudende pijn of als de pijn erger wordt en pijnstillers niet of nauwelijks werken.

Risico's en complicaties

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

Nabloeding

Op de Dagbehandeling wordt tijdens de opname bekeken of je nog veel bloed verliest vanuit de prostaat. Als je nog veel bloed verliest is het belangrijk dat je een liter water extra drinkt. Je gaat pas naar huis als de urine helder genoeg is. Soms kan thuis toch een nabloeding optreden. Dan wordt de urine weer donkerrood. Neem in dat geval meteen contact op met de polikliniek.

Als je antistollingsmiddelen gebruikt heb je een verhoogd risico op een nabloeding. Om te voorkomen dat je een nabloeding krijgt is het belangrijk dat je tijdens de ontlasting niet perst en zorgt dat de ontlasting zacht blijft. De verpleegkundige legt uit hoe je dit het beste kunt doen.

Niet kunnen plassen na de ingreep

Het kan gebeuren dat door wat zwelling in de plasbuis het plassen niet goed op gang komt. Je krijgt dan op de Dagbehandeling een verblijfskatheter die de urine automatisch afvoert. De arts zal bepalen hoe lang deze moet blijven zitten.

Bij- en nawerkingen

Met name de eerste zes weken kun je:

 • veel aandrang tot plassen hebben.
 • last krijgen van ongewenst urineverlies.
 • last krijgen van een branderig gevoel met plassen.

Er kan bloed in de urine zitten. Dit kan een tot twee weken duren. Dit is een normaal verschijnsel. Ook kan er soms een klein stolseltje met de urine meekomen. Ook dit is normaal maar het mag het plassen niet belemmeren. Het effect van deze ingreep kun je na zes weken tot drie maanden gaan merken.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie via  06 - 21 67 05 38  of urologie@rijnstateclinics.nl.

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.