1. Home
  2. Informatie
  3. Syndroom van De Quervain

Spieren zijn met botten verbonden via pezen. De bewegingen van de spier worden door de pees op het bot overgebracht. Tussen je onderarm en je duim lopen onder andere twee stekpezen. Die pezen moeten bij de pols een knik maken en daarom houdt een bandje van steunweefsel, het retinaculum, de pezen tegen het bot van de pols aan. Om ervoor te zorgen dat de pezen niet schuren tegen dit steunweefsel en niet tegen elkaar, worden ze onder dit bandje gescheiden door een tussenschot en ieder omgeven door en peesschede of peeskoker: een soort met gelei gevuld buisje. De gelei, tenosynovium, werkt als een zacht glijlaagje waardoor iedere pees makkelijk heen en weer kan bewegen.

Wat is het syndroom van De Quervain?

Bij het syndroom van De Quervain zijn de twee strekpezen en/of de peesschede geïrriteerd. Door de irritatie ontstaat zwelling. Als het glijlaagje zwelt wordt het kokertje te nauw en gaat de pees stroef bewegen. Hierdoor raakt de pees geïrriteerd, waardoor die ook gaat zwellen en bewegen bijna niet meer mogelijk is. Het proces kan ook beginnen bij een geïrriteerde en dus gezwollen pees. Ook dan ontstaat frictie met het glijlaagje, waardoor dat gaat zwellen.

Klachten

Als je lijdt aan het syndroom van De Quervain zijn je klachten mogelijk een zeurende, branderige of doffe pijn bij de overgang van je pols naar je duim. Tillen en krachtig knijpen of draaien maken de pijn erger. Op den duur kan de pijn uitstralen naar je duim en/of onderarm.

Er kan op de pijnlijke plek een zwelling ontstaan. Soms treedt er juist gevoelloosheid op bovenop de duim en de wijsvinger.

Oorzaak

De irritatie wordt veroorzaakt door telkens herhalen van een beweging die je niet gewend bent of die je maar af en toe langdurig doet, bijvoorbeeld uitgebreid in de tuin werken. Het gaat dan om bewegingen als zwaar tillen, wringen of stevig beetpakken en knijpen. Het is een aandoening die veel voorkomt bij nieuwe moeders. Het telkens optillen en dragen van een baby zet de handen in ongemakkelijke posities. De hormonen die een rol spelen bij zwangerschap en borstvoeding kunnen je extra vatbaar maken.

Daarnaast hebben mensen met reuma en suikerziekte ook een grotere kans op het ontwikkelen van De Quervain. Soms ontstaat de aandoening na een polsbreuk, omdat de pezen dan een klap gekregen hebben. Het komt echter ook voor dat er geen duidelijke reden te vinden is.

Onderzoek

Om vast te stellen dat het inderdaad om het syndroom van De Quervain gaat, is er een simpele test: de Finkelsteintest. Je maakt een vuist met je duim in de handpalm, onder je vingers. Vervolgens buig je je pols richting je pink. Dit kan in gezonde toestand een ongemakkelijk gevoel geven, maar als je stekpezen ontstoken zijn is de beweging bijzonder pijnlijk.

Verder onderzoek is vaak niet nodig. Soms ziet een arts toch aanleiding om nog meer zekerheid te krijgen of om een beeld te krijgen van de ernst van de aandoening. Soms wordt een echografie gemaakt. Dit onderzoek is volkomen pijnloos.

Behandeling

Conservatieve behandeling (zonder operatie)

Bij het adviseren van een behandeling neemt de arts de ernst en de duur van de aandoening en je algehele gezondheid in overweging. Over het algemeen zal men eerst kiezen voor de minst ingrijpende behandelingen.

Actieve rust, spalk

Het eerste advies is: neem wat vaker een pauze met de hand of stop met de handelingen die pijn veroorzaken, maar houd de pols en duim wel in beweging. Beweging is nodig voor herstel, maar belasting moet worden vermeden. Om je hierbij te helpen kun je zes weken gebruik maken van een afneembare pols- en duimspalk, die ervoor zorgt dat je pols en duim in de juiste stand staan en de pezen rust geeft.

Pijnbestrijding, ontstekingsremmers, fysio- en ergotherapie

Je kunt denken aan ontstekingsremmende middelen als ibuprofen, die de pijn en de zwelling tegengaan. Ook fysiotherapie kan met koude of juist warmte helpen hetzelfde te bereiken en een ergotherapeut kan je adviseren hoe je in het vervolg je bezigheden kunt doen zonder je polsen en duimen onnodig veel te belasten.

Injecties

Als rust in combinatie met pijnbestrijding en fysiotherapie niet voldoende werkt kan een injectie met corticosteroïden direct in het probleemgebied gegeven worden. Dit middel heeft een krachtig ontstekingsremmende werking, maar de resultaten zijn soms tijdelijk en een enkele keer kan het middel de pezen aantasten. Ook kan de huid op de plek van de injectie dun en bleek worden. Als ook dit niet helpt en de klachten houden langer dan drie maanden aan, is een operatie de volgende stap.

Operatieve behandeling

Doel van de operatie

Het doel van de operatie is het openmaken van het steunweefselbandje, zodat de twee compartimentjes daaronder, waar de pezen doorheen lopen, meer ruimte krijgen. De chirurgische ingreep is meestal zeer effectief.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder plaatselijke of regionale verdoving. Hiervoor krijg je een aantal prikken in je pols of oksel. De pijn van de injecties is te vergelijken met de verdoving bij de tandarts. Als er heel bijzondere omstandigheden zijn waardoor de chirurg verwacht dat de operatie lange tijd zal duren, kan een volledige narcose nodig zijn.

Na de operatie

Na de operatie heb je een drukverband voor twee dagen. Na de ingreep mag je je duim snel weer gaan bewegen. Dit is om te voorkomen dat er verklevingen optreden tussen de pees en het wondgebied. Na veertien dagen ga je voor nacontrole naar een handtherapeut bij jou in de omgeving. Deze geeft je instructie over het gebruik en de belastbaarheid van je hand en verwijdert als het nodig is de hechtingen. Nacontrole bij een handtherapeut valt onder fysiotherapie. We raden je aan om van tevoren uit te zoeken of jouw zorgverzekering dit vergoedt. Valt dit niet onder je zorgverzekering, geef dit dan bij ons aan. We denken graag met je mee.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met een van onderstaande poliklinieken:

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.