1. Home
  2. Informatie
  3. Staar

In overleg met je oogarts heb je gekozen voor een staaroperatie aan één of beide ogen. Hier lees je wat een staaroperatie inhoudt en wat je na de operatie kunt verwachten.

Wat is staar?

Vlak achter je pupil en iris (regenboogvlies) zit je ooglens. Om goed te kunnen zien, moeten de lichtstralen hier zonder belemmering doorheen gaan. Er ontstaat dan een scherp beeld op je netvlies, zoals bij een fototoestel. Als je ouder wordt, kan je ooglens minder helder worden. Een troebele ooglens noemen we staar of cataract. Meestal gaat dit langzaam en duurt het jaren voordat de lens is vertroebeld. Dit noemen we ouderdomsstaar. Soms ontstaan er troebelingen binnen enkele maanden. Dit noemen we staar van de achterste schors en komt vaker voor bij relatief jonge patiënten. Staarvorming kan ook versnellen na bijvoorbeeld inwendige oogontstekingen, trauma’s, beschadigingen aan het oog door medicijnen of eerdere oogoperaties.

Wat zijn de klachten bij staar?

De klachten hangen af van de ernst van de staar en waar de troebelingen zich bevinden in de lens. Mogelijke klachten zijn:

  • Wazig zien;
  • Last van tegenlicht of halo’s (lichtkringen), vooral bij autorijden in de avond;
  • Dubbelzien met één oog;
  • Kleuren doffer/geler en minder contrast zien;
  • Verandering van de brilsterkte. Nieuwe brilglazen kunnen tijdelijk helpen, maar zijn geen blijvende oplossing.

Verwijzing en afspraak

Patiënten die slechter zien, gaan meestal naar de opticien. De opticien stelt de patiënt een aantal vragen en doet een oogmeting. Als de opticien vermoedt dat de klachten een gevolg zijn van staar, verwijst hij je naar de huisarts of optometrist. De huisarts of optometrist verwijst je vervolgens door naar Rijnstate.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De enige manier om staar te verhelpen is een staaroperatie. Hierbij vervangen we je troebele ooglens door een heldere kunststoflens. Deze lens is meestal van acrylaat en gaat levenslang mee. Je oogarts overlegt met je wat de gewenste brilsterkte is na je operatie. Op basis hiervan bepalen we welke lens voor jou de beste keuze is. Daarbij kijken we ook naar je brilsterkte voor de operatie, de sterkte van het andere oog en of we het andere oog ook opereren.

De kunstlens

De kunststoflenzen die wij implanteren worden wereldwijd gebruikt en zijn van de hoogste kwaliteit.

Standaardkunstlens

Een monofocale lens wordt het meest gebruikt. Daarmee kun je na de operatie op één afstand scherp zien. De meeste mensen kiezen daarbij voor scherp zien op afstand. Voor dichtbij lezen is dan een leesbril of leesdeel in een bril nodig. Je kunt ook kiezen voor scherp zien op korte afstand, waarbij je een boek of krant kunt lezen zonder bril. Een bril voor afstand blijft dan wel nodig.

Premium kunstlens

Soms kan met het plaatsen van een premium kunstlens de brilsterkte na de operatie verder worden verbeterd dan met een standaard lens. De oogarts bespreekt met je of deze lens in jouw geval meerwaarde heeft. Voor premium lenzen wordt door de verzekeraar een eigen bijdrage gevraagd.

Torische kunstlens

Een torische lens kan een cilinderafwijking van het hoornvlies corrigeren. Bij een cilinderafwijking heeft het hoornvlies aan de voorkant van het oog geen mooie ronde vorm, maar een ovale vorm. Een torische kunstlens kan ervoor zorgen dat de brilsterkte na de operatie veel kleiner is dan bij een standaard lens. Voor torische lenzen moet je extra betalen, omdat zorgverzekeraars de lenzen niet vergoeden.

Multifocale lens

Met multifocale lenzen kun je na de staaroperatie zowel veraf als dichtbij zien zonder bril. Het enige nadeel is dat de contrastgevoeligheid afneemt en je meer moeite krijgt met zien in het donker. Ook voor multifocale lenzen moet je extra betalen, omdat zorgverzekeraars de lenzen niet vergoeden.

Voor alle lenzen geldt dat we door verschillende omstandigheden geen 100 procent garantie kunnen geven dat je op de gewenste sterkte uitkomt.

Kosten en vergoedingen

De kosten van een behandeling worden soms helemaal, soms gedeeltelijk en soms niet vergoed. 

Lees hier meer.

Wanneer is een staaroperatie nodig?

Als staar je steeds meer hindert bij bijvoorbeeld je werk, autorijden of het uitoefenen van je hobby’s kan een staaroperatie de oplossing zijn. Je oogarts bekijkt vooraf altijd of een operatie zinvol is. Na de operatie is je zicht namelijk mede afhankelijk van de kwaliteit van andere delen van je oog, zoals het netvlies, hoornvlies en de oogzenuw. Bij al bestaande oogziekten kan een staaroperatie soms weinig verbetering geven.

One-stop-shop staar

Rijnstate Clinics biedt ook One-stop-shop staar aan. Bij One-stop-shop staar combineren we een aantal afspraken, waardoor je minder vaak naar het ziekenhuis hoeft. Tijdens het eerste bezoek aan het ziekenhuis vinden het consult en de operatie op één dag plaats. Als er ook nog een operatie aan het tweede oog nodig is, dan wordt die samen met de nacontrole gepland.

Voor wie One-stop-shop staar geschikt?

De One-stop-shop staaroperatie is vooral bedoeld voor patiënten die minder mobiel zijn en daardoor afhankelijk zijn van anderen om naar het ziekenhuis te komen. Maar de One-stop-shop staaroperatie is ook een oplossing voor patiënten die werken en het lastig is om tijd vrij te maken voor een ziekenhuisbezoek.

Om in aanmerking te komen voor een one-stop-shop staaroperatie moet je verder:

  • zijn doorgestuurd door de optometrist en een verwijsbrief hebben met staar als diagnose;
  • geen interesse hebben in een torische lens om de cilindersterkte te corrigeren of een multifocale implantlens om een leesbril te corrigeren;
  • 15 minuten lang goed plat kunnen liggen;
  • niet claustrofobisch zijn;
  • goed kunnen overzien wat een staaroperatie inhoudt en zelfstandig thuis (met iemand) de informatie door kunnen nemen;
  • geen contactlenzen dragen of voor de afspraak minimaal 2 dagen uitlaten als je zachte lenzen draagt en minimaal 2 weken uitlaten als je vormvaste lenzen draagt;
  • kiezen voor een druppelverdoving.

Voor de operatie

Welke afspraken heb je voor de operatie?

Om te bepalen wat de sterkte van de kunstlens moet zijn, doen we voor de operatie eerst een lensmeting. Meestal gebeurt dit al bij het eerste bezoek aan de poli. Als je in het verleden al eens bent behandeld voor een refractieafwijking, is het belangrijk dat je dit tegen je oogarts zegt. Dit kan namelijk invloed hebben op de uitkomst van de lensmeting.

Als de arts tijdens dit bezoek bepaalt dat we gaan opereren, plannen we direct een afspraak voor de operatie in. Hiervoor verwijzen we je naar een medewerker van de operatieplanning. Als de oogarts met je heeft afgesproken dat beide ogen worden geopereerd, zit er meestal een periode van vijf weken tussen beide operatiedatums.

Onderzoek naar BRMO

Voor de operatie onderzoeken wij of je bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) bij je draagt. De bekendste BRMO zijn MRSA en VRE. Ze worden ook wel ziekenhuisbacteriën genoemd. In het ziekenhuis zijn veel zieke mensen bij elkaar opgenomen. Hierdoor is de kans op verspreiding groot. Daarom zijn we extra voorzichtig en nemen we een aantal vragen met je door.

Klachten

Ben je vlak voor of op de operatiedag

  • zeer verkouden of
  • heb je koorts (meer dan 38 graden) of
  • een rood oog of
  • een rood ooglid of
  • een koortslip?

Bel dan direct de operatieplanning via telefoonnummer 088 – 005 5292.

Make-up

Draag op de dag van de operatie geen make-up. Gebruik ook geen lippenstift, crème of wenkbrauwpotlood.

Nagellak

Zorg ervoor dat je geen nagellak op hebt. Gelnagels mogen wel blijven zitten.

Contactlenzen

Laat op de dag van de operatie je contactlenzen uit.

Kleding

Doe gemakkelijk zittende kleding aan met bovenkleding die eenvoudig is los te maken. Houd er rekening mee dat bovenkleding een beetje nat kan worden door (schoon) spoelwater tijdens de ingreep.

Vervoer naar huis

Wij adviseren je om vooraf vervoer naar huis te regelen. Je mag na de operatie geen voertuig besturen. Degene die je begeleidt, kan wachten in de wachtruimte. Ook is het verstandig dat er, in elk geval de eerste nacht, iemand in de buurt is op wie je een beroep kunt doen.

We raden je af om sieraden en waardevolle spullen mee te nemen naar het ziekenhuis. Wij zijn niet aansprakelijk bij vermissing.

Meenemen naar het ziekenhuis

Je neemt het volgende mee naar het ziekenhuis:

  • Verzekeringspas;
  • Een geldig legitimatiebewijs;
  • Een overzicht van de medicijnen die je gebruikt. Deze is te verkrijgen bij je eigen apotheek;
  • De ingevulde vragenlijst, die je bij het plannen van de operatie hebt gekregen;
  • Een zonnebril. Het kan prettig zijn om na de operatie een zonnebril op te zetten;
  • Een brillenkoker.

De operatie

De dag van de operatie 

Op de dag van de operatie hoef je niet nuchter te zijn. Dat betekent dat je gewoon mag eten en drinken en dus ook gewoon jouw medicijnen blijft gebruiken zoals je dat gewend bent. Dit geldt dus ook voor antistollingsmiddelen (bloedverdunners), plastabletten en al eerder voorgeschreven oogdruppels.

Let op: als je je plastabletten niet hebt ingenomen, gaat de operatie niet door!

Aankomst

De operatie vindt plaats in Rijnstate Elst op de 2e etage. Je kunt thuis inchecken via Mijn Rijnstate of in de centrale hal met een geldige legitimatie. Hierna kun je je aanmelden op de 2e etage met de QR-code en krijg je te zien in welke wachtkamer je plaats kunt nemen. Als je aan de beurt bent, roept de spreekuurassistente je op uit de wachtkamer. Wil je meer weten over online inchecken of aanmelden? Kijk dan op de pagina Afspraak in Elst.

De staaroperatie

Bijna alle staaroperaties worden uitgevoerd met een druppelverdoving. Maar in overleg met de oogarts zijn er ook andere vormen van verdoving mogelijk.

Op de verpleegkamer markeren en druppelen we het te opereren oog. Deze druppels werken ontstekingsremmend en verdovend. Ook verwijden de pupillen. Je voelt nog wel dat het oog en de huid eromheen wordt aangeraakt, maar dit doet geen pijn meer.

Op de operatiekamer lig je bijna helemaal plat op een comfortabel bed met je hoofd op een hoofdsteun, onder een dunne, steriele papieren doek. Na het schoonmaken en steriel afplakken van je oogleden, plaatsen we een ooglidspreider waarmee je oog open blijft staan.

Tijdens de operatie voel je dat je oog regelmatig wordt gespoeld. Dit doen we om uitdroging te voorkomen. Je voelt dat de oogarts bezig is met jouw oog, maar je voelt geen pijn. Als je tijdens de operatie moet hoesten of kuchen, kun je de opererende oogarts daarvoor waarschuwen.

Door een zeer klein sneetje (ongeveer 2,2 mm) vergruist de arts de troebele ooglens. Daarna wordt de lens opgezogen. Dit heet phaco-emulsificatie. Je hoort tijdens de operatie het geluid van de vergruismachine.

Veel patiënten denken dat dit een laserbehandeling is, maar dat is het niet. 

Na het verwijderen van de troebele lens, plaatst de oogarts de kunstlens via hetzelfde sneetje. Meestal is er geen hechting nodig. Tot slot krijg je antibioticumzalf in je oog.

Praktische informatie

De staaroperatie duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Inclusief voorbereiding en nazorg ben je in totaal ongeveer 2 uur in het ziekenhuis. Zorg voor een contactpersoon tijdens je korte verblijf in het ziekenhuis. Degene die jou begeleidt, kan op je wachten in de wachtruimte.

Je mag na de operatie niet auto rijden. Zorg er dus voor dat iemand je naar huis brengt.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Na de operatie

Merk je de ochtend na de operatie dat er nog wat van de antibioticumzalf op je ooglid zit? Dan mag je dit zelf voorzichtig van je ooglidrand en uit je ooghoek vegen. Gebruik hiervoor een schoon gaasje of een tissue. Druk daarbij niet tegen je oogbol. 

Druppelen

Om een ooginfectie te voorkomen en het oog beter te laten genezen, moet je het geopereerde oog drie weken druppelen met twee soorten oogdruppels. Deze druppels kun je op de dag van de operatie ophalen bij de Poli-apotheek op de begane grond van Rijnstate Elst. Voor het druppelen houd je onderstaand schema aan:

Week 1

  • Dexamethason: drie keer per dag één druppel in het geopereerde oog.
  • Yellox: drie keer per dag één druppel in het geopereerde oog. Het druppelen kun je bijvoorbeeld doen tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten.

Week 2

  • Dexamethason: twee keer per dag één druppel in het geopereerde oog.
  • Yellox: twee keer per dag één druppel in het geopereerde oog. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt en avondeten.

Week 3

  • Dexamethason: één keer per dag één druppel in het geopereerde oog.
  • Yellox: één keer per dag één druppel in het geopereerde oog.

In tegenstelling tot wat er in de bijsluiter van de medicijnen staat, kun je deze druppels gewoon drie weken gebruiken. Als je zelf niet kunt druppelen, zorg dan dat je hulp van anderen krijgt. Is er niemand in de omgeving die je kan helpen, neem dan ruim voor de operatie contact op met een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. De apotheek kan je ook adviseren over handige flessenhoudertjes, die het zelfstandig druppelen makkelijker maken.

Druppelinstructies

  • Was je handen;
  • Schud de druppels goed voor gebruik;
  • Druppel staand (voor een spiegel) of liggend;
  • Houd het flesje niet te dicht bij je oog;
  • Trek je ooglid naar beneden en laat een druppel in het ‘kuiltje’ van het ooglid vallen;
  • Wacht 5 tot 10 minuten tussen de eerste en tweede druppel. Het maakt niet uit in welke volgorde je de verschillende druppels gebruikt.
  • Dep na het druppelen de huid rondom het oog droog met een schone tissue.

Na het afbouwen van de oogdruppels kun je nog een tijdje het gevoel hebben dat er een zandkorrel in je geopereerde oog zit. Dit kan enkele weken duren, maar gaat meestal vanzelf weg.

Controle

De afspraak voor de eindcontrole krijg je na de operatie schriftelijk mee. Deze eindcontrole is 3 tot 4 weken na de staaroperatie bij een optometrist of technisch oogheelkundig assistent (TOA) op de polikliniek Oogheelkunde in Rijnstate Elst.

De optometrist of TOA meet tijdens deze controle hoe scherp jouw oog ziet en geeft zo nodig een briladvies.

Als er voor het andere oog ook een staaroperatie staat gepland, is deze altijd (kort) na de eindcontrole van het eerst geopereerde oog.

Waar moet je op letten als je weer thuis bent?

Wat mag je wel:

  • Licht huishoudelijke taken;
  • Wandelen en fietsen, als je voldoende zicht hebt;
  • Vliegen;
  • Televisiekijken en lezen;
  • Douchen, baden en haren wassen, vanaf 24 uur na de operatie.

Wat mag je niet:

  • Til de eerste week na de operatie geen voorwerpen zwaarder dan 20kg;
  • Draag in de eerste week na de operatie geen make-up;
  • Span je in die eerste week niet teveel in, ook niet tijdens het sporten;
  • Wrijf in de eerste drie weken na de operatie niet in je geopereerde oog;
  • Bezoek de eerste vier weken na de operatie geen zwembad en sauna.

Autorijden

Bij iedere patiënt verschilt de tijd van herstel en het zicht na de staaroperatie. Daarom kunnen we geen goed advies geven of je wel of niet mag autorijden. Je kunt zelf of in overleg met de oogarts het best beoordelen of autorijden verantwoord is. Je mag zonder bril autorijden als je zicht zonder bril beter is dan 50%. Laat dit meten bij een opticien. 

Waar moet je verder rekening mee houden na de operatie?

Direct na de operatie en de dagen erna kan het zicht nog slecht zijn, soms zelfs slechter dan voor de operatie. Dit verbetert meestal in de loop van de dagen. Na de operatie kun je door het wondje last hebben van een geïrriteerd oog, alsof er een korreltje zand inzit. Dit kan geen kwaad en wordt vanzelf minder. De pupil kan groter zijn dan in het niet-geopereerde oog. Dit komt door de druppels en medicijnen, die voor de operatie zijn gegeven. De pupil wordt in de loop van de dag of na enkele dagen weer kleiner.

Je bril corrigeert het geopereerde oog niet meer optimaal. Je kunt het brillenglas tijdelijk laten vervangen door de opticien. Het duurt echter vier tot zes weken voor er een meer stabiele meting kan worden gedaan. Bij leesklachten kan een (goedkope) leesbril een tijdelijke oplossing zijn.

Risico’s en complicaties

Elke operatie brengt risico’s en complicaties met zich mee. Bij een staaroperatie zijn die echter heel klein. Het risico op complicaties is minder dan 1 procent.

Wanneer neem je contact op?

Neem direct telefonisch contact op met je arts:

  • bij hevige pijn aan het oog;
  • als je zicht achteruit gaat, terwijl je zicht na de operatie eerst beter werd;
  • bij toenemende lichtflitsen;
  • bij plotselinge veranderingen in het zien;
  • bij misselijkheid en braken;
  • bij het roder worden van het oogwit in combinatie met pijn en/of minder zicht.

Bij vragen of twijfel kun je ook altijd contact met ons opnemen.

Nazorg

Drie tot vijf weken na de operatie krijg je een controle op de polikliniek bij een Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA), optometrist of de oogarts zelf. Dan wordt precies opgemeten hoe scherp het oog ziet en of er nog een bril nodig is. Mogelijk wordt ook nog besloten om het andere oog te opereren. Bij patiënten die een one-stop-shop staaroperatie ondergaan, wordt op de dag van de nacontrole ook direct het tweede oog geopereerd.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde via 088 - 005 5292 (8.30 uur tot 16.30 uur) of oogheelkunde@rijnstateclinics.nl.

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.