1. Home
  2. Informatie
  3. Oorsuizen

Je hebt last van tinnitus (oorsuizen). Hier lees je wat tinnitus is en wat de mogelijkheden zijn voor behandeling van tinnitus. Ook verwijzen we je naar organisaties voor meer informatie, hulp en begeleiding. 

Wat is tinnitus? 

Mensen die last hebben van tinnitus horen geluiden, zoals ruisen, piepen of fluiten, hoog of laag, hard of zacht, combinaties van geluiden, onafgebroken of bij vlagen. Behalve zijzelf hoort in de meeste gevallen niemand deze geluiden.

Tinnitus komt bij ongeveer twee miljoen Nederlanders voor. Van deze Nederlanders heeft 10 procent er veel last van. Bij enkele tienduizenden mensen zijn de klachten zo erg dat ze voor psychosociale klachten zorgen. De ervaring leert wel dat een groot deel van deze groep uiteindelijk leert omgaan met tinnitus en weer kan functioneren in het maatschappelijke en sociale leven. 

Wat zijn de oorzaken?

De precieze oorzaak van tinnitus is vaak niet te achterhalen. Je kunt tinnitus krijgen door (teveel) lawaai, afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Maar tinnitus kan ook het gevolg zijn van een andere aandoening of ontstaan als bijwerking van een medicijn. Stress kan eveneens een rol spelen.

Je KNO-arts bepaalt samen met jou of verder onderzoek naar de oorzaken, die mogelijk te behandelen zijn, nodig is.

Behandeling van tinnitus

Er zijn op dit moment nog weinig mogelijkheden om tinnitus medisch te behandelen. Een eventuele behandeling hangt nauw samen met de mogelijke oorzaak. Dit betekent echter niet dat er helemaal geen behandeling mogelijk is.

Wat kun je zelf doen?

Vertel je omgeving dat je last hebt van tinnitus en welke klachten de aandoening met zich meebrengt. Laat je goed informeren over tinnitus. Betrouwbare websites met informatie over tinnitus zijn die van organisaties van mensen met tinnitus, www.hoorwijzer.nl en www.stichtinghoormij.nl. De informatie die hier te vinden is. Kan je helpen om te begrijpen wat tinnitus is en hoe je ermee om kunt gaan. De cd met voorbeelden van tinnitusgeluiden, verkrijgbaar bij Stichting Hoormij, kan je helpen om aan de mensen in je directe omgeving te vertellen waar je last van hebt.

Zoek afleiding en ontspanning

Afleiding en ontspanning kunnen goed helpen bij het omgaan met tinnitus. Door spanning en stress kunnen de klachten juist erger worden. Probeer dat te vermijden. Ontspanningstechnieken kunnen je hierbij helpen.

Deel je ervaringen

Het helpt om te weten dat er, net als jij, meer mensen zijn die tinnitus hebben. Het is goed om te horen hoe anderen met tinnitus omgaan. Ervaringen van anderen kunnen je helpen om een manier te vinden om de tinnitus een plaats te geven in jouw leven. De commissie Tinnitus en Hyperacusis van Stichting Hoormij behartigt de belangen van mensen met tinnitus en hyperacusis. De commissie bestaat uit ervaringsdeskundigen. Zij bieden informatie, geven voorlichtingsbijeenkomsten, verzamelen ervaringen en beheren een discussieforum op internet.

Medicatie

Bij (ernstige) tinnitusklachten komen vaak gevoelens van angst, wanhoop en zelfs depressie voor. Deze gevoelens belemmeren je bij het leren omgaan met tinnitus. Medicijnen verminderen niet de geluiden die je hoort. Maar kunnen wel helpen om je negatieve gevoelens meer onder controle te krijgen en/of beter te slapen. Bespreek dit met je huisarts.

Hulpmiddelen

Bij chronische tinnitus zijn er verschillende hulpmiddelen, waarmee je de aanwezige geluiden meer naar de achtergrond van je bewustzijn kunt verplaatsen. Overleg altijd met je KNO-arts of een audiologisch centrum over de aanschaf van dit soort hulpmiddelen.

Hoortoestellen en maskeerders

Doordat hoortoestellen spraak- en omgevingsgeluid versterken, wordt de tinnitus verdrongen. Hoe groot dit effect is, is afhankelijk van de zwaarte van het gehoorverlies en de oorzaak en ernst van de tinnitus.

Een tinnitusmaskeerder is een apparaat, dat er uitziet als een hoortoestel en ruis produceert. Bepaalde soorten tinnitus – meestal hoge pieptonen – kunnen hiermee draaglijker worden. Sommige mensen kunnen door de maskeerder echter niet meer verstaan wat er wordt gezegd. Je kunt zelf het volume van de ruis bepalen.

Een tinnitusinstrument is een combinatie van een hoortoestel en een tinnitusmaskeerder. Dit is bedoeld voor mensen met veel tot heel veel gehoorverlies. Wanneer je een tinnitusinstrument gebruikt, kun je zelf de versterking van het toestel en het volume van de ruis instellen.

Een hoortoestel of maskeerder kan de tinnitus tijdelijk wat draaglijker maken. We raden je echter niet aan om een hoortoestel of maskeerder constant te gebruiken. Het is beter om zonder hulpmiddelen te leren omgaan met tinnitus.

Leren omgaan met tinnitus

Je kunt de last van je tinnitus op verschillende manieren verminderen. Met de juiste informatie en begeleiding kun je tinnitus beter leren accepteren en er voor zorgen dat tinnitus minder je aandacht trekt. Het is niet mogelijk om de luidheid van de geluiden te veranderen, maar wel de last die je van de tinnitus ervaart. Om dit te leren, zijn er diverse begeleidings- en hulpmogelijkheden.

Revalidatie

Als je veel last hebt van tinnitus kan de KNO-arts je voor gehoor- en/of tinnitusrevalidatie verwijzen naar een audiologisch centrum of naar de Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening voor Doven en Slechthorenden. Daarnaast is bij diverse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg tinnitusrevalidatie mogelijk. Revalidatie kan zowel individueel als in groepsverband en is er altijd op gericht om te leren gaan met jouw tinnitus.

Alternatieve geneeswijzen

De reguliere geneeskunde kan bij veel oorzaken van tinnitus niet echt hulp bieden. Dit geldt ook voor alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie, acupunctuur en geluidstherapie. Toch hebben sommige mensen wel baat bij een behandeling met alternatieve therapieën en minder last van hun tinnitus. Blijf wel kritisch op wat je wordt aangeboden.

Preventie

Harde geluiden, zoals muziek en herrie op de werkvloer. Kunnen jouw tinnitus negatief beïnvloeden. Vraag daarom aan je KNO-arts of een audicien om goede gehoorbescherming.

Vermoeidheid en stress kunnen jouw tinnitus ook versterken. Probeer die te vermijden en pas als het nodig is je leefstijl aan. Bij Stichting Hoormij vind je hiervoor handige tips.

Hulp en begeleiding

Wanneer je meer informatie, hulp en begeleiding bij tinnitus wilt, zijn er diverse organisaties waar je naartoe kunt.

Tinnitusloket

Voor acute hulp of vragen over tinnitus kun je gratis terecht bij het landelijke tinnitusloket. Hier zijn ze op de hoogte van alle hulp en begeleidingsmogelijkheden en kunnen ze je rechtstreeks doorverwijzen, 0800 – 8566 4887.

Stichting Hoormij/NVVS, organisatie van en voor mensen met tinnitus

De Stichting Hoormij heeft meerdere nuttige websitepagina’s en fora.

Audiologische centra (FENAC)

Meer informatie over audiologische centra vind je op de website van FENAC.

GGMD

Op de website van de Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening bij gehoorproblematiek (GGMD) vind je meer informatie over een korte tinnituscursus, gespecialiseerd maatschappelijk werk en geestelijke gezondheidszorg.

Apps

Er zijn verschillende apps voor geluidsverrijking. Voorbeelden zijn: Phonak Tinnitus Balance, Resound Relief voor tinnitusbeheer en A soft murmur.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) via  06- 12 53 84 71 of kno@rijnstateclinics.nl.

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.