1. Home
  2. Informatie
  3. Ooglidcorrectie

Je hebt in overleg met je plastisch chirurg gekozen voor een (boven/onder) ooglidcorrectie. Hier lees je wat deze operatie inhoudt en wat je kunt verwachten.

Wat is een ooglidcorrectie?

Bij een ooglidcorrectie wordt een teveel aan huid van de bovenoogleden en/of onderoogleden verwijderd. Dit gebeurt als het ooglid over het oog heen hangt of bij zware wallen onder de ogen. Soms wordt ook een teveel aan vet in de bovenoogleden verwijderd.

Voor de operatie

Hoe bereid je je voor?

Medicijnen

Als je geneesmiddelen gebruikt, is het belangrijk dat je dit vertelt aan je arts. Bepaalde medicijnen mag je een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken. Bloedverdunners of aspirine bijvoorbeeld. Om welke medicijnen het precies gaat, bespreek je met je plastisch chirurg.

Stoppen met roken

Het is nodig om minstens zes weken voor de operatie tot drie weken erna te stoppen met roken. Roken vergroot namelijk de kans op complicaties.

Crème of make-up

Je mag op de dag van operatie géén crème of make-up gebruiken.

Vervoer naar huis

Regel vooraf alvast vervoer naar huis. Zelf rijden raden wij absoluut af.

Wat gebeurt er voor de operatie?

Onderzoek naar BRMO

Voor de operatie onderzoeken wij of je bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) bij je draagt. De bekendste BRMO zijn MRSA en VRE. Ze worden ook wel ziekenhuisbacteriën genoemd. In het ziekenhuis zijn veel zieke mensen bij elkaar opgenomen. Hierdoor is de kans op verspreiding groot. Daarom zijn we extra voorzichtig en nemen we een aantal vragen met je door.

De operatie

Hoe verloopt de operatie?

Correctie van de bovenoogleden voeren we poliklinisch of in dagbehandeling uit. De plastisch chirurg bespreekt met je hoe je tijdens de operatie wordt verdoofd. Als de operatie onder algehele verdoving (narcose) plaatsvindt, moet je nuchter zijn. Krijg je de operatie onder narcose, dan heb je voor de operatie een gesprek met de anesthesioloog.

Voor de operatie tekent de plastisch chirurg het teveel aan huid af. Het te opereren gebied wordt schoongemaakt en je krijgt een paar verdovingsprikjes. Daarna wordt getest of de verdoving goed werkt. Pas dan begint de operatie. Je plastisch chirurg maakt een snee in de plooi van je bovenooglid. Daarna neemt hij of zij het teveel aan huid en eventueel vet weg. We hechten de wond en plakken deze af met kleine pleisters. Bij een onderooglidcorrectie is dit een snee net onder het oog (onder de wimpers)

De pleisters moet je laten zitten totdat we de hechtingen verwijderen. De operatie duurt ongeveer drie kwartier.

Na de operatie

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie ga je naar een andere ruimte en krijg je een gekoelde gelbril op het wondgebied. Deze bril vermindert het ontstaan van bloeduitstortingen en zwelling. De eerste vierentwintig uur na de ingreep moet het wondgebied droog blijven. Hierna mag je gewoon douchen, maar wees wel voorzichtig met het wassen en drogen van je gezicht.

Uitleg wondverzorging

Voordat je naar huis gaat, krijg je uitleg over het behandelen en verzorgen van de oogleden. De wondpijn na de operatie valt meestal mee en is goed te verdragen met paracetamol. Vaak voelen de oogleden direct na de operatie gespannen aan. Dit komt door de zwelling en die wordt langzaam minder.

Controleafspraak

De eerste controle is na een week. Tijdens deze afspraak verwijderen we de hechtingen en krijg je advies over de littekenverzorging. Enkele weken na de operatie volgt een tweede controle bij de plastisch chirurg.

Weer thuis

Waar moet je op letten als je weer thuis bent?

Rust

Het is belangrijk om de eerste dagen rustig aan te doen. Zo voorkom je dat er druk ontstaat op het wondgebied. Druk op het wondgebied kan namelijk leiden tot een nabloeding. Wees daarom voorzichtig met hoesten, niezen en persen. Verder mag je niet bukken of zware dingen tillen.

Zonnebril

Het is het verstandig om na de operatie een zonnebril te dragen als je naar buiten gaat, omdat je ogen de eerste paar dagen extra gevoelig zijn voor daglicht.

Risico's en complicaties

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

  • Het grootste deel van het litteken bij een bovenooglidcorrectie komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. De littekens die overblijven zijn eerst wat rood, maar vallen na een aantal weken of maanden nauwelijks meer op. Bij het onderooglid komt het litteken juist onder de wimpers te liggen. In het begin kunnen de littekens strak aanvoelen. In de maanden erna worden ze steeds soepeler. Na de operatie houden de oogleden altijd enkele plooien. Dat is nodig om de oogleden te kunnen sluiten. De oogleden kunnen de eerste maanden verdoofd aanvoelen.
  • Risico’s na de operatie zijn onder andere: problemen met de wondgenezing, bloeduitstortingen, een nabloeding en een wondinfectie.
  • Een bloeduitstorting en zwelling zakken vaak uit naar het onderooglid. Meestal verdwijnt de bloeduitstorting binnen enkele weken.
  • Bij een nabloeding is mogelijk nog een operatie nodig om het nabloedende bloedvaatje te stelpen.
  • Bij een infectie is de wond rood, meestal gezwollen, warmer aanvoelend en pijnlijk. Je kunt koorts krijgen en je ziek voelen.
  • Er kan na de operatie een (klein) verschil te zien zijn tussen het linker- en rechteroog. Vaak is dit voor de operatie al zo.
  • Mensen die roken hebben meer kans op complicaties. Het is daarom belangrijk om (tijdelijk) te stoppen met roken vanaf enkele weken voor de operatie tot drie weken na de operatie.
  • Het kan voorkomen dat je je ogen de eerste tijd na de operatie niet helemaal kunt openen of sluiten. Om de ogen te beschermen tegen uitdrogen, kun je via je arts oogdruppels of zalf krijgen.
  • Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal voor lange tijd. Als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn.

Wanneer neem je contact op?

  • Als je na de operatie koorts krijgt boven de 38,5 °C;
  • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied;
  • Bij een hevig bloedende operatiewond.

Bel dan naar de polikliniek Plastische Chirurgie. Buiten kantooruren neem je contact op met de Spoedeisende Hulp.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie via 06 - 15 11 11 92 of plastischechirurgie@rijnstateclinics.nl.

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.