1. Home
  2. Informatie
  3. Niersteenvergruizing
Informatie

Niersteenvergruizing

In overleg met je uroloog heb je besloten om neersteenvergruizing te ondergaan. Hier lees je wat niersteenvergruizing inhoudt.

Wat is niersteenvergruizing?

Niersteenvergruizing wordt ook wel Extracorporal ShockWave Lithotripsy of ESWL genoemd. De niersteenvergruizer laat de niersteen door middel van krachtige geluidsgolven uiteenvallen in kleinere deeltjes. De deeltjes worden daarna met de urine uitgeplast.

De behandeling

Tijdens de behandeling lig je met gedeeltelijk ontbloot lichaam op een beweegbare tafel. Afhankelijk van de positie van de steen lig je op je buik of rug. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt een deel van je rug of buik ingesmeerd met gelei. Met behulp van een röntgen- en/of echografieapparaat wordt de niersteen opgezocht. Hierna kunnen de geluidsgolven nauwkeurig op de niersteen worden gericht en kan de behandeling beginnen. Tijdens het richten van de geluidsgolven en de behandeling zelf moet je zo stil mogelijk liggen. Op die manier blijven de geluidsgolven gericht op de niersteen. Het uitplassen van de stukjes steen kan enkele dagen of weken duren.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de ligging en de bereikbaarheid van de steen.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie via 088 - 005 7705 of urologie@rijnstateclinics.nl.

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.