1. Home
  2. Informatie
  3. Malletvinger

Op de Spoedeisende Hulp heeft je behandelend arts via een onderzoek en een röntgenfoto vastgesteld dat je een afscheuring van de strekpees van jouw laatste vingerkootje hebt. De medische naam voor deze blessure is een malletvinger of hamervinger. Slechts in enkele gevallen is er een operatie nodig. Hier lees je meer over de symptomen en de behandeling.

Wat is een malletvinger?

Een malletvinger of hamervinger herken je aan een hangend vingertopje dat je niet meer zelf kunt strekken. Vaak heb je pijn en is er een zwelling rondom het gewrichtje van de vingertop. Soms is op die plek ook druk pijnlijk.

Wat is de oorzaak van een malletvinger?

Een malletvinger kan ontstaan wanneer je je uitgestrekte vinger plotseling stoot. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het opmaken van een bed of als er bij het sporten een bal op het gestrekte topje van je vinger komt. Door dit ongeluk buigt je vingertop te ver door, waardoor de strekpees van het laatste vingerkootje afscheurt. Het eindkootje van je vinger gaat dan naar beneden hangen en je kunt het niet meer strekken. De vinger lijkt op een hamertje (in het Engels “mallet”).

Soms kan er een stukje bot afscheuren. Als dit stukje bot wegkantelt of te groot is, kan je arts besluiten dat een operatie nodig is. Of je nu een operatie nodig hebt of niet, in beide gevallen is de nabehandeling hetzelfde.

Welke onderzoeken zijn er nodig?

De arts doet een aantal kleine tests met je hand. Ook worden meestal twee röntgenfoto’s gemaakt.

Behandelingen

Hoe kunnen we je behandelen?

Behandeling in de eerste zes weken

Op de Spoedeisende Hulp krijg je een tijdelijke spalk en word je doorverwezen naar een handtherapeut. Je ontvangt binnen drie tot vier dagen een oproep. In de eerste zes tot acht weken moet je continu een spalk dragen die je vingertop in een gestrekte stand houdt.
Op deze manier kan de strekpees weer herstellen. Het is belangrijk dat je deze spalk voortdurend omhoudt en geen enkele keer zelf af doet, anders bestaat het risico dat de strekpees bij een kleine buiging opnieuw afscheurt. Het middelste gewrichtje van je vinger moet je wel blijven bewegen om te voorkomen dat dit stijf wordt.

Je komt wekelijks terug bij de handtherapeut. Tijdens de therapie wordt de spalk op een veilige wijze afgedaan om je huid en de spalk te controleren.

Behandeling na zes weken

Na zes weken test je handtherapeut de sterkte van de pees. Als de pees sterk genoeg is, begin je met de eerste oefeningen om de strekpees sterker te maken. Als je pees niet sterk genoeg is, mag je nog geen oefeningen gaan doen en moet je de spalk nog twee tot zes weken voortdurend dragen.

Is je pees sterk genoeg, dan krijg je van je handtherapeut oefeningen die je vijf keer per dag moet doen. Daarnaast is het nodig dat je de spalk nog steeds voortdurend blijft dragen. Als het goed gaat, mag je de vinger elke week tien graden verder buigen. Pas vier weken na de eerste oefeningen (week tien na het oplopen van het letsel), mag je het dragen van de spalk gaan afbouwen.

Verder krijg je adviezen over de manier waarop je het beste je dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren zonder daarbij je pees te veel te belasten.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Welk resultaat kun je verwachten?

Veel patiënten die een malletvinger hebben gehad, kunnen het laatste kootje niet meer helemaal strekken. Meestal heb je hier bij je dagelijkse bezigheden geen last van.

Adviezen voor herstel

Waar moet je op letten tijdens je herstel?

  • Doe de spalk absoluut niet zelf af. Als je de spalk niet op de juiste manier afdoet, kunnen de ingroeiende vezels van de strekpees weer afscheuren. Hierdoor gaat het genezingsproces langzamer. Het heeft ook een nadelig effect op het eindresultaat.
  • Houd je hand hoog als je last hebt van zwelling.
  • Belast de hand niet te zwaar en voorkom lang aanspannen, zoals langere tijd werken met de computer of een boek vasthouden. Je vinger krijgt dan te weinig kans om goed te kunnen herstellen. Je mag de hand gebruiken bij activiteiten, zolang je geen last krijgt van extra zwelling of pijn.
  • Zorg ervoor dat je vinger (en daardoor ook de spalk) niet nat wordt. Je voorkomt hiermee dat je huid gaat verweken.
  • Als je oefeningen mag doen en je merkt dat je je vingertop ineens niet meer goed kunt strekken, ga dan naar de oefenfase of de situatie van de week ervoor.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met een van onderstaande poliklinieken:

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.