In overleg met je plastisch chirurg heb je gekozen voor een liposuctie. Hier lees je wat liposuctie inhoudt en wat je na de operatie kunt verwachten.
Liposuctie is het onderhuids wegzuigen (suctie) van abnormale vetophoping (lipo). Abnormale vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Ze worden veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Op de rest van het lichaam is de vetlaag normaal. Deze abnormale vetstapeling komt alleen voor bij mensen die er aanleg voor hebben.
Liposuctie is vooral geschikt voor mensen jonger dan 45 jaar met plaatselijke vetophoping. Bijvoorbeeld op de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën of onderbenen. Een belangrijke voorwaarde voor liposuctie is dat de huid voldoende elastisch is.
Liposuctie is geen snelle afvalmethode. Heb je fors overgewicht, dan kun je geen gebruikmaken van deze behandeling. Je moet dan eerst afvallen.
Een liposuctie moet je meestal zelf betalen. De drukkleding die je na de operatie moet dragen, is ook voor eigen rekening. De plastisch chirurg geeft je hierover meer informatie in het intakegesprek. Voordat je besluit je te laten opereren, ontvang je een overzicht van de totale kosten.
De verpleegkundige maakt meerdere afspraken voor je op dezelfde dag. Dit noemen we een ‘gecombineerde’ afspraak. Het gaat om afspraken:
Sommige afspraken kunnen ook telefonisch of via een video-afspraak plaatsvinden.
Een apothekersassistent neemt met je door welke medicijnen je gebruikt. Wil je ervoor zorgen dat je een actueel overzicht van jouw medicijnen bij je hebt? Dit kun je opvragen bij jouw apotheek. Vertel het ons ook als je medicijnen bij de drogist koopt en gebruikt.
De anesthesioloog bespreekt de manier van verdoving tijdens jouw operatie. Ook krijg je een lichamelijk onderzoek. De anesthesioloog schat in welke risico’s er aan jouw operatie en de anesthesie verbonden zijn en hoe we deze risico’s kunnen beperken. Soms is de kennis van een andere arts nodig en stuurt de anesthesioloog je door naar bijvoorbeeld een internist of cardioloog.
Als alle onderzoeken klaar zijn, plannen we een datum voor jouw operatie in. Hiervoor is het nodig dat jouw arts, jouw anesthesioloog en jijzelf akkoord zijn met de operatie.
De anesthesioloog bespreekt ook met jou welke medicijnen je op de dag van de operatie mag innemen en met welke medicijnen je van tevoren moet stoppen. Ook vertelt de anesthesioloog wat je mag eten en drinken vóór de operatie.
Voor de operatie onderzoeken wij of je bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) bij je draagt. De bekendste BRMO zijn MRSA en VRE. Ze worden ook wel ziekenhuisbacteriën genoemd. In het ziekenhuis zijn veel zieke mensen bij elkaar opgenomen. Hierdoor is de kans op verspreiding groot. Daarom zijn we extra voorzichtig en nemen we een aantal vragen met je door.
Zorg dat je je houdt aan de instructies die je bij je bezoek aan de anesthesioloog hebt ontvangen. Bijvoorbeeld over medicijngebruik en het nuchter zijn voor de operatie.
Als je medicijnen gebruikt, is het erg belangrijk dat je dat vertelt. Bepaalde medicijnen (met name bloedverdunners, aspirine en APC) mag je een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken.
Ook moet je minstens zes weken voor de operatie tot drie weken erna stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor problemen bij de genezing van de wond kunnen ontstaan.
Voor de operatie heb je strak zittende kleding nodig. Deze kleding wordt niet door het ziekenhuis verstrekt en moet je dus zelf kopen. De verpleegkundig consulent kan je hierover informatie geven. Hiervoor kun je een afspraak maken bij het verpleegkundig spreekuur.
Wij adviseren je van tevoren vervoer naar huis te regelen. Zelf autorijden na je ontslag uit het ziekenhuis raden we absoluut af.
Je komt op de ochtend van de operatie naar het ziekenhuis. Een à twee weken voor de operatiedatum krijg je van het opnamebureau de datum van je opname. De opnamedatum kan afwijken van je operatiedag. Als je eerder opgenomen wordt, heeft dit te maken met speciale voorbereiding op de operatie. Dit kan nodig zijn als je bijvoorbeeld diabetes of een longziekte hebt.
Als je wel op de operatiedag wordt opgenomen, neem je de werkdag ervoor zelf contact op met het ziekenhuis. Je kunt hiervoor bellen met de afdeling Opnameplanning tussen 11.15 en 13.00 uur. Je hoort dan hoe laat je in het ziekenhuis moet zijn. Het telefoonnummer van de Opnameplanning is 088 - 005 7700.
Vlak voor je naar de operatieafdeling gaat, krijg je operatiekleding aan. Voor de operatie moeten jouw oksels onthaard zijn. Dit mag je zelf doen. Het kan zijn dat de verpleegkundige je medicijnen geeft ter voorbereiding op de operatie. Voordat je de operatiekamer in gaat, krijg je in de voorbereidingsruimte een infuus. Via dit infuus geven we je vocht en medicijnen. Ook komt de plastisch chirurg daar langs om een werktekening voor de operatie op je lichaam te maken. In de operatiekamer geeft de anesthesioloog de verdoving.
Liposuctie vindt meestal plaats onder algehele narcose. Bij een algehele narcose is het belangrijk dat je je contactlenzen uitdoet. Als je een gebitsprothese heeft, doe je die uit op de operatiekamer. Je krijgt hiervoor een gebitsbakje mee naar de operatiekamer, waar je gegevens op staan.
Na de voorbereiding brengen wij je naar de operatiekamer.
Als de anesthesioloog je helemaal heeft verdoofd, maakt de plastisch chirurg kleine sneetjes in de huid. Via de sneetjes spuit hij het te opereren gebied op met een vloeistof. Deze vloeistof maakt het wegzuigen van de vetcellen makkelijker. Ook zorgt de vloeistof voor minder bloedverlies.
Hierna brengt de arts via de openingen in de huid een zuigbuis in, die is aangesloten op een krachtige zuigpomp. Daarmee wordt het teveel aan vetweefsel weggezogen. Als dit is gedaan, hecht de plastisch chirurg de wond en plakt hij er een pleister op. Daarna krijg je een elastisch verband of een elastische broek, die het behandelde gebied ondersteunt. De operatie duurt een uur tot anderhalf uur.
Na de operatie brengen wij je naar de uitslaapkamer (recovery). Hier kun jerustig bijkomen uit jouw verdoving.
Na ongeveer een uur brengen wij je terug naar de verpleegafdeling. Daar krijg je controle op nabloeden.
Als je na de operatie pijn hebt, kun je daar een pijnstiller voor krijgen.
Als je wat wilt eten, geef dit dan aan bij de verpleegkundige.
Voordat je naar huis gaat, geeft de verpleegkundige instructies. Als het nodig is, komt jouw plastisch chirurg nog even langs.
Na de operatie kom je een paar keer terug op het spreekuur van de verpleegkundig consulent / plastisch chirurg. De eerste keer is een week na de operatie. Deze afspraak maken wij alvast voor je voordat je naar huis gaat. Bij de laatste controle worden ook de meetresultaten bekeken. Als alles naar wens is, hoef je daarna niet meer terug te komen.
Het resultaat van een liposuctie kun je pas beoordelen na zes tot negen maanden. Soms is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd of is het resultaat niet helemaal gelijk van vorm. Dan is het nodig om nog een liposuctie te doen.
Na de operatie is de huid gezwollen en vaak verkleurd door onderhuidse bloeduitstortingen (blauwe plekken). Deze verdwijnen na een tijd weer.
De eerste zes weken na de operatie moet je dag en nacht een speciale pantybroek dragen. Je mag de pantybroek uitdoen tijdens het douchen en wassen in de wasmachine als dat nodig is. Als de wond genezen is, mag je weer in bad.
Elke operatie brengt risico’s en complicaties met zich mee. Dit geldt ook voor een liposuctie. Hieronder lees je welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen.
In de volgende gevallen is het belangrijk dat je contact opneemt:
Bel dan de polikliniek Plastische Chirurgie. Buiten kantooruren neem je contact op met de Spoedeisende Hulp.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie via 088 - 005 7755 of plastischechirurgie@rijnstateclinics.nl.
Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.
Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.