1. Home
  2. Informatie
  3. Haperende vinger

De arts heeft bij jou een haperende vinger vastgesteld. Andere namen voor een haperende vinger zijn ‘snapping finger’ of ‘trigger finger’. Hier lees je meer over de aandoening en welke behandelingen mogelijk zijn.

Wat is een haperende vinger?

Het gaat om een ontstekingsreactie van de buigpees van één van de vingers en soms ook van de peesschede (de huls waar de pees doorheen glijdt). Hierdoor wordt de pees dikker en beweegt deze niet meer mooi door de peesschede heen en weer. Dit ontstaat ter hoogte van het gewricht van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand. De pees kan zelfs vastlopen, waarbij de vinger niet vanzelf meer kan strekken.

Welke klachten geeft een haperende vinger?

Eerst heb je wat pijn of irritatie als je de vinger buigt, vooral bij het vastgrijpen. Als de pees dikker wordt, verergert de pijn en kun je op een gegeven moment de vinger niet meer op eigen kracht strekken. Je voelt dan bij het strekken een ‘knapje’ en soms pijn. Een haperende vinger is vervelend, maar ongevaarlijk.

Wat is de oorzaak van een haperende vinger?

De oorzaak van een haperende vinger is meestal niet duidelijk. Soms speelt overbelasting een rol of bewegingen die vaak worden herhaald.

Welke onderzoeken zijn er nodig?

Er zijn geen speciale onderzoeken nodig voor deze aandoening. Een haperende vinger is meestal eenvoudig vast te stellen door de kenmerkende, vaak voelbare klik.

Hoe kunnen we je behandelen?

Meestal wordt eerst geprobeerd de pees te laten slinken met rust, soms met behulp van een spalk. Als dit niet genoeg lukt, kunnen we proberen de ontsteking tot rust te brengen met een injectie in de peesschede. In ongeveer de helft van de gevallen helpen deze behandelingen genoeg. In de andere helft van de gevallen is een kleine operatie aan de vinger nodig.

Behandeling met een injectie

Hoe gaat een behandeling met een injectie?

Als de hapering niet al te ernstig is, kunnen we meestal proberen de ontsteking tot rust te brengen met behulp van een injectie in de peesschede. De vloeistof die wordt ingespoten is meestal een combinatie van een verdovingsmiddel met een cortisonpreparaat. Cortison brengt ontstekingen tot rust. Na de injectie wordt wat rust voorgeschreven.

Het resultaat van deze behandeling is niet altijd blijvend en de klachten kunnen weer terugkeren. Als de klachten ernstiger zijn en/of de aandoening langer bestaat, is een operatie de beste behandeling.

Behandeling met een operatie

Wat gebeurt er voor de operatie?

Sieraden

Draag je sieraden? Doe deze thuis alvast af.

Onderzoek naar BRMO

Voor de operatie onderzoeken wij of je bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) bij je draagt. Bekende BRMO zijn MRSA en VRE. Ze worden ook wel ziekenhuisbacteriën genoemd. In het ziekenhuis zijn veel zieke mensen bij elkaar opgenomen. Hierdoor is de kans op verspreiding groot. Daarom zijn we extra voorzichtig en nemen we een aantal vragen met je door.

Hoe verloopt de operatie?

Voor deze operatie is 'bloedleegte' nodig. Dit betekent dat de operatie plaatsvindt in een bloedloos gebied. We bereiken dat door het bloed uit het operatiegebied weg te masseren. Met een opgepompte bloeddrukband houden we het gebied vervolgens 'bloedleeg'. Zo'n bloedleegteband geeft een strak gevoel om de arm. Aan het eind van de operatie wordt de band verwijderd, zodat het bloed weer kan doorstromen.

De operatie vindt plaats op de polikliniek onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer vijftien minuten. Via een kleine snede van 1,5 centimeter snijdt de arts de peesschede in de lengte open. Hierdoor krijgt de dikkere pees weer ruimte. De huid wordt met hechtingen gesloten.

De operatie kan soms ook percutaan worden verricht. Percutaan betekent ‘door de huid’. De peesschede wordt dan onder plaatselijke verdoving met een naaldje geopend. Je krijgt dan geen hechtingen.

Wat gebeurt er na de operatie?

Je kunt na de operatie twee tot drie weken zeurende pijn en steken ervaren. Wij raden je aan de hand twee dagen hoog te houden. Je kunt hiervoor een mitella gebruiken. De dag na de operatie mag je het verband verwijderen; een kleine pleister is dan genoeg. Je mag gewoon douchen. Zwemmen is niet verstandig; zwemwater is meestal niet schoon genoeg.

Na tien tot veertien dagen ga je voor nacontrole naar een handtherapeut bij jou in de omgeving. Deze geeft je instructie over het gebruik en de belastbaarheid van jouw hand en verwijdert als het nodig is de hechtingen. Nacontrole bij een handtherapeut valt onder fysiotherapie. We raden je aan om van tevoren uit te zoeken of jouw zorgverzekering dit vergoedt. Valt dit niet onder uw zorgverzekering, geef dit dan bij ons aan. We denken graag met je mee.

Je mag doen wat je wilt en kunt. Houd er rekening mee dat het zeker zes weken duurt voordat stevig vastgrijpen geen last meer geeft. Het littekentje heeft ongeveer drie maanden nodig om soepel te worden.

Risico's en complicaties

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen bij de operatie?

  • Heel soms treedt een infectie op. Hierbij ontstaat vurige roodheid, kloppende pijn en toename van zwelling. Ook kan het gebied warm aanvoelen.
  • Heel soms voelt de vinger aan de binnenzijde wat prikkelend of doof aan. Een zenuwtakje werkt dan door de operatie even wat minder goed. Dit is in een paar weken weer over.
  • Hoewel het bijna nooit voorkomt, kan bij alle operaties of verwondingen aan een arm of been een posttraumatische dystrofie ontstaan. Het gaat samen met pijn, zwelling, stijfheid en vaak wisselende verkleuring van de huid. Posttraumatische dystrofie is een ernstige complicatie. De precieze oorzaak is nog onbekend en het is niet te voorspellen of iemand dit probleem krijgt.

Wanneer neem je contact op?

In de volgende gevallen is het belangrijk dat je contact opneemt:

  • Als je een infectie hebt en de pijn na de tweede dag erger wordt.
  • Bij pijn, zwelling, stijfheid en huid die steeds anders kleurt.
    Tijdens kantooruren bel je hiervoor naar de polikliniek (Plastische) Chirurgie. Buiten kantooruren neem je contact op met de Spoedeisende Hulp.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met een van onderstaande poliklinieken:

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.