1. Home
  2. Informatie
  3. Hand- en/of peesletsel

Je hebt met jouw behandelend arts afgesproken dat je een operatie krijgt vanwege letsel (schade) aan jouw hand en/of pees. Je wordt hiervoor een of twee dagen opgenomen. Hoe lang precies, hangt af van de grootte van het letsel. Op deze pagina’s vind je informatie over de operatie. Ook lees je meer over de risico's en complicaties die kunnen voorkomen.  

Voor de operatie

Wat gebeurt er voor de operatie?

Vaak gaat het om een spoedopname en heb je bijna geen tijd om je voor te bereiden. Op de Spoedeisende Hulp of op de polikliniek informeren wij je over de gang van zaken. De arts zal een lichamelijk onderzoek verrichten om tot de juiste diagnose te komen. 

Als de opname gepland is, meld je dan op het afgesproken tijdstip bij de opnamebalie. Hier hoor je op welke afdeling je komt te liggen. Op de afdeling word je naar jouw kamer gebracht. Kort voor de operatie breng je een bezoek aan de Preoperatieve Screening (POS). Je hebt hier onder andere een gesprek met de anesthesioloog die de verdoving met je bespreekt. Ook hoor je of je voor de operatie nuchter moet zijn.

Bekijk hieronder de animatie met daarin de leefregels die je moet volgen tot aan jouw operatie, ingreep of onderzoek. We leggen stapsgewijs uit wat je kunt verwachten en vertellen wat je nog mag eten of drinken.

Onderzoek naar BRMO

Voor de operatie onderzoeken wij of je bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) bij je draagt. De bekendste BRMO zijn MRSA en VRE. Ze worden ook wel ziekenhuisbacteriën genoemd. In het ziekenhuis zijn veel zieke mensen bij elkaar opgenomen. Hierdoor is de kans op verspreiding groot. Daarom zijn we extra voorzichtig, om deze reden zullen we een aantal vragen met je doornemen.

De operatie

Hoe verloopt de operatie?

Afhankelijk van het soort wond zal de operatie plaatsvinden op dezelfde dag of enkele dagen later. De operatie zal plaatsvinden onder lokale of regionale verdoving. Bij lokale verdoving zullen enkele kleine prikjes geplaatst worden rondom het wondgebied. Bij regionale verdoving krijg je een injectie in de oksel of de schouder, waardoor de hand en arm verdoofd raken. Als je het vervelend vindt dat je verder bij kennis blijft, is het mogelijk om een slaapmiddel te krijgen. Soms besluit de anesthesist in overleg met jou tot een operatie onder algehele narcose.

Na de operatie

Wat gebeurt er na de operatie? 

Na de operatie brengen wij je naar de uitslaapkamer, waar je rustig bijkomt. Je hebt meestal een drukverband om jouw hand. Soms wordt echter gekozen voor gips of een spalk. Als je een plaatselijke verdoving hebt gehad, heb je direct na de operatie nog geen controle over jouw arm.

Na ongeveer een uur brengen wij je terug naar de verpleegafdeling. Zodra je het bed uit kunt, krijg je een mitella. Wanneer je pijn hebt, kun je pijnstillers krijgen. Als je iets wilt eten of drinken, kun je de verpleegkundige daarom vragen.

Voordat je naar huis gaat, geeft de verpleegkundige uitleg over het behandelen en verzorgen van de wond. Als het nodig is, komt jouw behandelend arts bij je langs. Je krijgt te horen wat je wel en niet met jouw hand mag doen. De verpleegkundige maakt een afspraak voor een eerste controle bij de specialist. In sommige gevallen wordt ook een afspraak gemaakt met de handtherapeut en/of de ergotherapeut. Het advies is vooraf vervoer naar huis te regelen. Zelf rijden raden wij absoluut af.

Na de operatie moet je een paar keer terugkomen op het spreekuur van jouw specialist, verpleegkundig consulent en/of jouw handtherapeut. Ongeveer twee weken na de operatie verwijderen we de hechtingen. De laatste controle is enkele maanden na de operatie.

Risico's en complicaties

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?

  • Na de operatie kan het operatiegebied wat pijnlijk zijn. Je kunt dit verhelpen met paracetamol, mogelijk in combinatie met de voorgeschreven medicijnen. Zwelling van de hand en de vingers kun je zoveel mogelijk voorkomen door de hand en onderarm hoog te houden.
  • Het litteken van de operatie blijft altijd een beetje te zien. Meestal heb je geen last van het litteken.
  • Een gestoorde wondgenezing kan een blijvend breed litteken veroorzaken.
  • Bij een nabloeding is een extra operatie nodig, waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dicht.
  • Bij een infectie is de wond rood, warm en pijnlijk en er kan een kloppend gevoel ontstaan. Ook kun je koorts krijgen en je ziek voelen.
  • Een zeldzame complicatie in de handchirurgie is dystrofie. De symptomen bestaan uit een combinatie van pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers die optreedt na een operatieve behandeling of letsel van de hand.
  • Soms worden de vingers na de operatie koud en krijgen een witte of juist blauwe kleur door een slechte doorbloeding.

Wanneer neem je contact op?

In de volgende situaties is het belangrijk dat je contact opneemt:

  • Bij koude vingers met een witte of blauwe kleur.
  • Bij abnormale pijn, zwelling of koorts.
  • Wanneer je gips hebt gekregen en het knelt (af).

Tijdens kantooruren bel je hiervoor naar de polikliniek (Plastische) Chirurgie. Buiten kantooruren neem je contact op met de Spoedeisende Hulp.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met een van onderstaande poliklinieken:

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.