1. Home
  2. Informatie
  3. Directe wenkbrauwlift

Met je plastisch chirurg heb je besloten om je te laten opereren aan de laagstand van je wenkbrauwen. Hiervoor zijn verschillende operatietechnieken. Samen met je arts kies je voor de techniek die het beste bij jou past.

Waarom een directe wenkbrauwlift?

Wanneer je ouder wordt, verandert de stand van je wenkbrauwen soms. Je wenkbrauwen kunnen dan lager komen te staan. Dit geeft mogelijk klachten zoals beperkt zicht, hoofdpijn en een drukkend en zwaar gevoel op de ogen. Ook kun je er vermoeid uit zien. In sommige gevallen gaat dit gepaard met een teveel aan huid van je bovenoogleden. Dan is er soms ook een bovenooglidcorrectie nodig. Meer informatie over deze operatieve ingreep vind je in de folder ooglidcorrectie.

Voor de behandeling

Gesprek met plastisch chirurg

Als je klachten hebt door de laagstand van de wenkbrauwen, kom je op de polikliniek in het ziekenhuis voor een afspraak met de plastisch chirurg. Hiervoor heb je eerst een verwijzing nodig van je huisarts. Mocht je om cosmetische reden een operatie overwegen en geen beroep doen op vergoeding van je verzekeraar, dan is er geen verwijzing noodzakelijk. Je bespreekt dit met de doktersassistente.

Tijdens je afspraak op de polikliniek bespreek je met de plastisch chirurg je klachten en wensen. Ook krijg je een lichamelijk onderzoek en worden er foto’s gemaakt voor in je medisch dossier. Als er een aanleiding is om te opereren dan bespreekt de plastisch chirurg dit met je. Soms kom je in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekeraar. In dat geval dient de plastisch chirurg een aanvraag voor vergoeding in. De zorgverzekeraar informeert jou en het ziekenhuis hierover. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar de aanvraag afwijst. In dat geval is het mogelijk om bij de polikliniek Plastische Chirurgie een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Als er een akkoord komt vanuit je zorgverzekering of je hebt je offerte betaald, plaatsen wij je op de wachtlijst voor het plannen van de ingreep.

De ingreep vindt poliklinisch plaats. Dit houdt in dat je een aantal prikjes krijgt om het te opereren gebied te verdoven en dat je korte tijd na de ingreep weer naar huis kunt. De ingreep duurt ongeveer 45 minuten.

Hoe bereidt je je voor?

Eten en drinken

Je hoeft voor ingreep op de polikliniek Plastische Chirurgie niet nuchter te zijn. Dit betekent dat je vooraf gewoon kunt eten en drinken.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt of ergens overgevoelig voor bent (bijvoorbeeld pleisters of jodium), is het belangrijk dit aan de arts of verpleegkundige te vertellen. Als je bloedverdunners gebruikt, neem dan contact op met de polikliniek. Als je de neiging hebt om snel flauw te vallen, meld dit dan ook. De arts kan hier dan rekening mee houden.

Als je verhinderd bent

Ben je ziek of kun je om een andere reden niet naar je afspraak komen? Laat dit dan zo vroeg mogelijk aan ons weten. Dan kunnen we misschien nog een andere patiënt in jouw plaats inplannen.

Hygiëne

Het is belangrijk dat je het gebied of lichaamsdeel waar de ingreep plaatsvindt thuis goed wast.

Vervoer

Je arts vertelt je vooraf of je na de behandeling een auto of fiets mag besturen. Sommige mensen zijn na de ingreep wat licht in het hoofd of voelen zich wat duizelig. We raden je aan om vooraf vervoer naar huis te regelen.

Roken

Je moet minstens zes weken voor de operatie tot drie weken erna stoppen met roken. Roken vernauwt onder andere de bloedvaten en beïnvloedt mogelijk het genezingsproces negatief. Hierdoor kunnen problemen bij de wondgenezing ontstaan.

Onderzoek naar BRMO

Voor de operatie onderzoeken wij of je bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) bij je draagt. Bekende BRMO zijn MRSA en VRE. Ze worden ook wel ziekenhuisbacteriën genoemd. In het ziekenhuis zijn veel zieke mensen bij elkaar opgenomen. Hierdoor is de kans op verspreiding groot. Daarom zijn we extra voorzichtig en nemen we een aantal vragen met je door.

De operatie

De operatie vindt meestal plaats op onze poliklinische operatiekamer onder plaatselijke verdoving. Vooraf tekent de plastisch chirurg de te verwijderen huid af vlak boven elke wenkbrauw. Vervolgens wordt het teveel aan huid boven de wenkbrauw verwijderd. Door het sluiten van de huid wordt de wenkbrauw weer op de juiste hoogte gelift. De hechtingen in de huid zijn niet oplosbaar en worden na een week verwijderd. Het litteken valt precies in de haargrens van de wenkbrauw en is hiermee zo goed mogelijk verborgen. Aanvankelijk kunnen de littekens nog wat vurig zijn, dit trekt na enkele maanden weg. Het litteken neemt dan meer de kleur van de huid aan.

Na de operatie

Het is normaal dat na het verwijderen van het verband je voorhoofd en ogen dik en blauw zijn. In veel gevallen verdwijnt dit binnen twee tot drie weken. Wij adviseren je om regelmatig te koelen, met bijvoorbeeld een gelbril. Deze bewaar je in de koelkast (niet in de vriezer). Dit doe je de dag van de operatie en de dag daarop volgend.

Ook voelt je voorhoofd of hoofdhuid na de operatie soms wat ‘doof’ aan. Dit is normaal en trekt na enkele weken tot maanden weg.

Na twee dagen mogen de littekens weer nat worden. Wij adviseren je de eerste twee weken niet in bad of naar de sauna te gaan.

Circa zeven dagen na de operatie heb je een controle op de polikliniek voor het verwijderen van de nietjes of hechtingen. Nadat de nietjes of hechtingen zijn verwijderd, start je met littekenverzorging. Hierover krijg je tijdens je bezoek aan de polikliniek meer informatie.

Om druk op de ogen en een eventuele zwelling te voorkomen, adviseren wij je de eerste week iets rechterop te slapen (bijvoorbeeld door het gebruik van een extra kussen) en gedurende vier weken niet te bukken, zwaar te tillen of te sporten. Als je je goed voelt en het zicht goed is, dan is autorijden toegestaan na ongeveer een week. Na een tot twee weken kun je weer werken, afhankelijk van de zwaarte van de werkzaamheden.

De meeste mensen ervaren een voorhoofdslift of een wenkbrauwlift niet als zeer pijnlijk. De eerste dagen na de ingreep kun je wel last hebben van hoofdpijn. Paracetamol kan dan verlichting geven. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, neem dan contact met ons op.

Risico's en complicaties

Bij iedere operatie is er een risico op een infectie of nabloeding. In zeldzame gevallen kan er een (tijdelijke) uitval zijn van de zenuw die de spieren van het voorhoofd aanstuurt. In zeer zeldzame gevallen is deze uitval blijvend.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie via 06 - 15 11 11 92 of plastischechirurgie@rijnstateclinics.nl.

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.