1. Home
  2. Informatie
  3. Afstaande oren

Als je afstaande oren hebt, noemen we dat flaporen. In overleg met de plastisch chirurg heb je besloten dat je wordt geopereerd aan de oorschelpen. Hier lees je wat deze operatie inhoudt en wat je na de operatie kunt verwachten.

Wat zijn afstaande oren?

De oorschelp vormt samen met de oorlel het buitenste deel van het oor. De oorschelp bestaat uit kraakbeen met huid. Bij een flapoor is een plooi van de oorschelp meestal niet of minder goed gevormd. Hierdoor kan een gedeelte van de oorschelp te groot lijken.

Wat kunnen we doen aan afstaande oren?

Afstaande oorschelpen kunnen alleen met een operatie worden verbeterd. Zo’n operatie heet in medische taal otoplastiek (oto betekent oor en plastiek komt van plastische chirurgie). Deze operatie is mogelijk vanaf een leeftijd van ongeveer vijf of zes jaar.

Voor de operatie

Wat gebeurt er voor de operatie?

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat je een (dag)deel wordt opgenomen. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving of onder narcose. Bij een operatie onder narcose onderzoekt de anesthesist eerst je algemene gezondheid.

Apotheek

Een apothekersassistent neemt met je door welke medicijnen je gebruikt. Wil je ervoor zorgen dat je een actueel overzicht van je medicijnen bij je hebt? Dit kun je opvragen bij je apotheek. Vertel het ons ook als je medicijnen bij de drogist koopt en gebruikt.

Preoperatief onderzoek

De anesthesioloog bespreekt met je op welke manier je verdoofd wordt tijdens je operatie. Ook krijg je een lichamelijk onderzoek. De anesthesioloog schat in welke risico’s je operatie en de anesthesie hebben en hoe we deze risico’s kunnen beperken. Soms is de kennis van een andere arts nodig en stuurt de anesthesioloog je door naar bijvoorbeeld een internist of cardioloog.

Als alle onderzoeken klaar zijn, plannen we een datum voor je operatie in. Hiervoor is het nodig dat je arts, je anesthesioloog en jijzelf akkoord zijn met de operatie.

De anesthesioloog bespreekt ook met je welke medicijnen je op de dag van de operatie mag innemen en met welke medicijnen je van tevoren moet stoppen. De anesthesioloog vertelt je daarnaast wat je mag eten en drinken vóór de operatie.

Onderzoek naar BRMO

Voor de operatie onderzoeken wij of je bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) bij je draagt. De bekendste BRMO zijn MRSA en VRE. Ze worden ook wel ziekenhuisbacteriën genoemd. In het ziekenhuis zijn veel zieke mensen bij elkaar opgenomen. Hierdoor is de kans op verspreiding groot. Daarom zijn we extra voorzichtig en nemen we een aantal vragen met je door.

Hoe bereid je je voor?

Stoppen met roken

Het is nodig om te stoppen met roken, minstens zes weken voor de operatie tot drie weken erna. Roken vergroot namelijk de kans op complicaties.

Lang haar in vlecht

Als je lang haar hebt, raden wij je aan dit op de dag van de operatie in een staart (liefst een vlecht) te doen.

De operatie

Hoe verloopt de operatie?

Voor de operatie is met je afgesproken of je narcose of plaatselijke verdoving krijgt. De anesthesioloog geeft de narcose, de plastisch chirurg verdooft de oren plaatselijk met enkele prikken bij ieder oor. Hierna worden de oren goed schoongemaakt en met doeken afgedekt. De plastisch chirurg maakt aan de achterkant van het oor een snede. Daarna worden in het kraakbeen van de oorschelp kerfjes en sneetjes gemaakt, zodat een diepere plooi in de oorschelp ontstaat. Als de oorschelp te groot is, verwijdert de plastisch chirurg een stukje kraakbeen. Tot slot wordt de wond aan de achterkant van de oorschelp gesloten. Dit gebeurt met hechtingen die vanzelf weer oplossen. De operatie duurt ongeveer 60 minuten.

Na de operatie

Wat gebeurt er na de operatie?

De oren worden verbonden met vette gaasjes en watten. Dit gebeurt met een zwachtel om het hoofd, een soort tulband. Door het verband op de oren kun je minder goed horen. Het ‘tulbandverband’ wordt meestal binnen een week verwijderd. Je mag je haar dan weer wassen. De arts adviseert om thuis nog twee weken lang dag en nacht een elastieken haarband te dragen. Hierna draag je de haarband nog twee weken lang alleen ’s nachts bij het slapen. Een haarband voorkomt dat de geopereerde oorschelp tijdens het slapen naar voren geklapt onder het hoofd ligt. Deze haarband koop je zelf.

Controleafspraak

Als je naar huis mag, maken wij een afspraak voor je ter controle op de afdeling Plastische Chirurgie.

Welk resultaat kun je verwachten?

Als je erover nadenkt je oren recht te laten zetten, is het belangrijk om te weten wat je mag verwachten. Door de operatie verbetert de stand van je oren, maar helemaal perfect wordt het niet. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog weken lang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Langzaamaan verdwijnt dit weer. Ook is het bijna onmogelijk om de stand van de oren aan beide kanten precies gelijk te krijgen.

Risico's en complicaties

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

  • De meeste patiënten hebben na de operatie weinig pijn. Deze pijn is met paracetamol vaak goed te verdragen.
  • De oren kunnen de eerste maanden gevoelig zijn voor aanraking, wind en kou. Na een tijdje heb je hier geen last meer van.
  • Aan de achterkant van het oor zit na de operatie een litteken, dat later bijna niet meer te zien is. Meestal hebben patiënten geen last van dit litteken.
  • Het verband kan opschuiven of ‘s nachts zelfs afglijden. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Doe de zwachtel weer om je hoofd en neem overdag contact op met de verpleegkundige op de polikliniek Plastische Chirurgie.
  • Een enkele keer ontstaat er een nabloeding. Er lekt dan bloed onder het verband door. Als het bloeden blijft doorgaan, is soms een extra operatie nodig om het nabloedende bloedvat dicht te maken. Neem contact op met de polikliniek of met de Spoedeisende Hulp.
  • Bij een infectie is de wond rood, gezwollen, warm en/of pijnlijk. Je kunt koorts krijgen en je ziek voelen.

Wanneer neem je contact op?

  • Als je na de operatie koorts krijgt boven de 38,5 °C;
  • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied;
  • Bij een hevig bloedende operatiewond.

Bel dan naar de polikliniek Plastische Chirurgie. Buiten kantooruren neem je contact op met de Spoedeisende Hulp.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie via 06 - 15 11 11 92 of plastischechirurgie@rijnstateclinics.nl.

Buiten kantooruren neem je in geval van spoed contact op met de Spoedeisende Hulp via 088 - 005 6680.

Over Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wil je downloaden?

Selecteer hieronder welke onderdelen van de pagina je wilt downloaden.

Lettergrootte PDF

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.