Ogen

Hangende oogleden

Klachten door hangende oogleden

Sommige mensen hebben last van hangende oogleden. Je hebt dan een teveel aan huid bij je bovenoogleden, onderoogleden of bij allebei. Dit kan ervoor zorgen dat je ooglid over je oog heen hangt of dat je zware wallen onder je ogen krijgt. Ook kan het zijn dat je te veel vet in je bovenoogleden hebt. Soms belemmeren hangende bovenoogleden je zicht, dit veroorzaakt mogelijk vermoeidheid of hoofdpijn die in de loop van de dag erger wordt. Hangende oogleden kunnen ervoor zorgen dat je er altijd moe uitziet. Een verlaagde stand van de wenkbrauwen is soms ook de oorzaak van deze klachten. Daarnaast kan het zijn dat het spiertje dat je bovenste ooglid bedient niet goed meer werkt. Bij deze klachten is een operatie mogelijk een oplossing.

Hoe stellen we de diagnose?

Met deze klachten kun je bij Rijnstate Clinics terecht. Voor het maken van een afspraak heb je een verwijzing van je huisarts nodig, tenzij je zeker weet dat de ingreep niet voor vergoeding in aanmerking komt. Je krijgt een combinatieafspraak met de verpleegkundig consulent en plastisch chirurg. Tijdens deze afspraak bespreek je je klachten en wensen. Ook maken we medische foto’s voor in je medisch dossier.

Als we besluiten je te opereren, bespreekt de plastisch chirurg de behandelopties met je en dient een aanvraag voor vergoeding in bij je zorgverzekeraar. Het komt voor dat de zorgverzekeraar de aanvraag afwijst. In dat geval is het bij Rijnstate Clinics mogelijk om een vrijblijvende offerte voor onverzekerde zorg aan te vragen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Een operatie aan hangende oogleden noemen we een ooglidcorrectie. Als het gaat om een verlaagde stand van de wenkbrauwen, spreken we van een wenkbrauwcorrectie.

Correctie van de bovenoogleden, onderoogleden of allebei voeren we poliklinisch of in een enkele situatie in dagbehandeling uit. Als de operatie poliklinisch is, duurt het ongeveer drie kwartier. Voor de operatie bespreekt de chirurg met je hoe je tijdens de operatie wordt verdoofd. Tijdens de operatie verwijderen we een teveel aan huid bij je boven- of onderoogleden of allebei. Wanneer we ook een correctie van het spiertje van je bovenooglid doen, duurt de ingreep wat langer (75 tot 90 minuten).

Voor de operatie tekent de plastisch chirurg het teveel aan huid af. Het gebied dat we gaan opereren, wordt schoongemaakt en afgedekt met steriele doeken. Daarna krijg je een paar verdovingsprikjes en testen we of de verdoving goed werkt. Pas als dit het geval is, begint de operatie. De plastisch chirurg maakt een snee in het te opereren gebied. We halen dan het teveel aan huid en eventueel vet weg. Tot slot hechten we de wond en plakken deze af met kleine pleisters.

Correctie van de stand van je wenkbrauwen doen we op verschillende manieren. Een endoscopische voorhoofdslift of een directe wenkbrauwlift. Afhankelijk van de gekozen operatietechniek, vindt je operatie poliklinisch of in dagbehandeling plaats. Bij dagbehandeling heb je eerst nog een gesprek met de apotheek/anesthesist. Wij plannen deze afspraak voor je in.

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.