Borsten

Borstverkleining

Mogelijke klachten door slappe of te zware borsten

Als je een borst verkleinende operatie overweegt, doe je dit meestal niet om mooie borsten te krijgen. Slappe of zware borsten zijn vaak psychisch of lichamelijk een zware last. Door het gewicht van je borsten kan pijn in je schouders, rug en hals ontstaan. Of snijden bh-bandjes in de huid van je schouders. Vaak zijn je borsten ook gevoelig of zelfs pijnlijk. Zware borsten zitten bovendien in de weg bij het sporten. Ook heb je soms problemen bij het vinden van passende kleding. Een ander lichamelijk ongemak bij te zware borsten zijn smetten (rode plekken of wondjes op de huid onder je borsten). Een borstverkleining kan bij deze klachten een oplossing bieden.

Hoe stellen we de diagnose?

Als je nadenkt over een borstverkleining, kun je daarvoor bij Rijnstate Clinics terecht. Via je huisarts kun je een verwijzing krijgen. Je maakt dan eerst een combinatie-afspraak met de plastisch chirurg en de verpleegkundig consulent. Tijdens deze afspraak bespreek je je klachten en wensen. Ook doen we een lichamelijk onderzoek en maken we medische foto’s. Om een operatie te kunnen krijgen, is het belangrijk dat je BMI 30 of lager is. Wanneer je een maagverkleinende operatie hebt ondergaan waarbij je veel bent afgevallen, is dit 35 of lager. Als we besluiten om je te opereren, bespreekt de plastisch chirurg dit met je en dient een aanvraag voor vergoeding in bij je zorgverzekeraar. Het komt voor dat de zorgverzekeraar de aanvraag afwijst. In dat geval is het bij Rijnstate Clinics mogelijk om een offerte voor onverzekerde zorg aan te vragen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Een borst verkleinende operatie duurt ongeveer 90 minuten. Je krijgt een algehele verdoving tijdens de operatie. Voorafgaand aan de operatie heb je nog een gesprek met de apotheek/anesthesist.  Voor een borstverkleining zijn er verschillende operatietechnieken. De chirurg bespreekt met je welke techniek er gebruikt gaat worden.

Bij de meest gebruikte techniek, verkleinen we je borst door aan de onderkant van de borst huid en klierweefsel te verwijderen. Zo krijg je een horizontale litteken dat in de plooi onder je borst zit. Om je borst en natuurlijke vorm te geven, leggen we een ‘figuurnaad’ aan, van de tepel recht naar beneden. Zo krijg je een verticaal litteken. Ook verplaatsen we de tepel met tepelhof en soms verkleinen we zelfs je tepelhof. Zo ontstaat uiteindelijk een ankervormig litteken.

Bij sommige andere technieken krijg je alleen een litteken rondom de tepelhof, eventueel in combinatie met een verticaal litteken.

Meer weten?

Patiëntenverhalen Borstverkleining

‘Een borstverkleining was de beste beslissing ooit’

Ashley Bruins raadt vrouwen die twijfelen aan voor de operatie te kiezen, zo veel beter voelt ze zich nu. “Ik loop niet meer voorover gebogen maar rechtop en voel me veel zelfverzekerder."

Lees verder
patiëntverhalen

Kwaliteitscijfers borstverkleining

Kwaliteit en veiligheid van zorg spelen een grote rol in de keuze van jouw behandeling. Om jou uitstekende zorg en aandacht te bieden, werken wij met de beste medisch specialisten en een vast zorgteam continu aan mogelijke verbeteringen om de kwaliteit en veiligheid te optimaliseren.

Icoon patiënten
100 % beveelt Rijnstate Clinics aan voor een borstverkleining
Icoon duim omhoog
8.9 patiënttevredenheid borstverkleining

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.