Zien

Staar

Klachten bij staar

Als je ouder wordt, kan je ooglens minder helder worden. Je ziet wazig of krijgt last van tegenlicht, vooral als je ’s avonds autorijdt. Ook zie je soms dubbel met één oog, worden kleuren doffer of verandert je brilsterkte. Als je één of meerdere van deze klachten ervaart, heb je mogelijk last van staar (cataract).

Bij staar wordt je ooglens troebel en laat minder goed licht door. Meestal krijg je er pas op latere leeftijd mee te maken. Dit noemen we ouderdomsstaar. Maar soms ontstaan troebelingen binnen enkele maanden. Dan spreken we van ‘staar van de achterste schors’. Deze vorm van staar komt vaker bij relatief jonge patiënten voor. Soms versnelt het proces van staarvorming ook door inwendige oogontstekingen, beschadigingen aan het oog door medicijnen of eerdere oogoperaties.

Hoe stellen we de diagnose?

Nemen je klachten toe? Dan kan een staaroperatie uitkomst bieden. Je oogarts maakt altijd een inschatting of een operatie zinvol is. Andere delen van je oog (zoals netvlies, hoornvlies en oogzenuw) zijn namelijk ook van invloed op je zicht na de operatie. Heb je al een andere oogziekte? Dan kan een staaroperatie weinig verbetering geven.

De oogarts stelt de diagnose met behulp van een spleetlamponderzoek. Deze microscoop geeft een smalle bundel licht, waarmee de oogarts onder andere het voorste deel van het oog bekijkt. Daar bevindt zich de ooglens. De oogarts ziet met het licht of er troebelingen zijn in de ooglens en zo ja, hoe ver de staar zich al heeft ontwikkeld. Om dit onderzoek te kunnen doen, druppelen we soms je oog om de pupil te verwijden. Hierdoor zie je mogelijk waziger. Wij raden je daarom aan om iemand mee te nemen die je naar huis kan brengen.

Voor de operatie doen we eerst een lensmeting om te bepalen wat de sterkte van de kunstlens moet zijn. Meestal doen we dit al bij het eerste bezoek aan de poli. Als de arts tijdens dit eerste bezoek besluit om te gaan opereren, plannen we direct een afspraak voor een operatie in. Tijdens dit gesprek leggen we de hele procedure aan je uit.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Staar kan alleen maar worden verholpen door een staaroperatie. Bij een staaroperatie vervangen we je troebele ooglens door een heldere kunststoflens. Deze lens is meestal van acrylaat en gaat levenslang mee. Je oogarts overlegt met je wat je gewenste brilsterkte is na de operatie. Op basis hiervan bepalen we welke lens voor jou de beste keuze is. Daarbij kijken we ook naar je brilsterkte vóór de operatie, de sterkte van het andere oog en of we dit andere oog ook nog gaan opereren.

One-stop-shop staar

Rijnstate Clinics biedt ook One-stop-shop staar aan. Bij One-stop-shop staar combineren we een aantal afspraken, waardoor je minder vaak naar het ziekenhuis hoeft. Tijdens het eerste bezoek aan het ziekenhuis vinden het consult en de operatie op één dag plaats. Als er ook nog een operatie aan het tweede oog nodig is, dan wordt die samen met de nacontrole gepland.

Verreweg de meeste staaroperaties voeren we uit met druppelverdoving. We druppelen je oog dan kort voor de ingreep een paar keer met verdovingsdruppels. Je oog kan dan nog wel bewegen en licht zien. Tijdens de operatie vragen we je om met het oog zo rustig mogelijk in de lamp van de operatiemicroscoop te kijken.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Voor de behandeling van staar ontvangen we je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is dé kliniek voor planbare zorg in de regio Arnhem. Na een verwijzing van jouw huisarts, heb je binnen 2 werkdagen een intakegesprek met een van onze deskundige zorgmedewerkers.

We bieden je de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Omdat we onderdeel zijn van topklinisch ziekenhuis Rijnstate hebben we toegang tot de nieuwste en innovatieve technieken en als het nodig is tot andere medisch specialistische expertise. Jouw vooruitgang heeft onze aandacht.

Meer weten over Rijnstate Clinics?

Nieuws Staar

Dhr. T. Westland
09 maart 2022

Nieuwe behandeloptie staar: One-stop-shop staar

Vanaf 15 maart 2022 biedt Rijnstate Clinics een extra behandeloptie bij staar: One-stop-shop staar. Geselecteerde patiënten hebben de mogelijkheid om nog maar één keer naar het ziekenhuis te komen voor een staaroperatie. Als na het consult blijkt dat een staaroperatie nodig is, wordt de patiënt direct geopereerd. “Voor zover ik weet, zijn wij de eerste kliniek die dit aanbiedt”, zegt oogarts Tim Westland van Rijnstate Clinics.

Lees meer

Patiëntenverhalen Staar

Na een staaroperatie: ‘Er gaat een wereld voor me open’

Als kind ziet Marja Peters (60) al niet goed. Maar in de puberteit gaan haar ogen echt hard achteruit. Pas op haar zestigste, na twee staaroperaties, weet Marja echter hoe slecht ze haar hele leven heeft gezien. “Er gaat nu werkelijk een wereld voor me open.”

Lees verder
patiëntverhalen

Kwaliteitscijfers staaroperatie

Kwaliteit en veiligheid van zorg spelen een grote rol in de keuze van jouw behandeling. Om jou uitstekende zorg en aandacht te bieden, werken wij met de beste medisch specialisten en een vast zorgteam continu aan mogelijke verbeteringen om de kwaliteit en veiligheid te optimaliseren.

Icoon cirkel met pijl en wijzers
1 Al je afspraken op één dag
Icoon duim omhoog
97 % is tevreden over het gezichtsvermogen na de operatie
Icoon patiënten
87 % beveelt Rijnstate Clinics aan voor een staaroperatie