Zaadleiders

Sterilisatie van de man

Wanneer kies je voor een sterilisatie?

Wil je als man een betrouwbare anticonceptie? Kies dan voor een sterilisatie bij Rijnstate Clinics. Een sterilisatie bij mannen wordt ook wel een vasectomie genoemd. Bij een vasectomie nemen we een stukje tussen beide zaadleiders weg, zodat er geen bevruchting meer kan plaatsvinden.

Een sterilisatie is een goede keuze als je zeker weet dan je geen kinderen (meer) wilt. Deze veilige manier van anticonceptie is definitief en in principe onomkeerbaar. De ingreep heeft geen invloed op je seksuele leven en het krijgen van een erectie. Bij het klaarkomen komt er gewoon sperma uit de penis, alleen zonder zaadcellen. Het sperma blijft er hetzelfde uitzien, omdat maar een klein deel van het sperma uit zaadcellen bestaat.

We voeren een sterilisatie in principe niet uit bij mannen jonger dan 30 jaar. Mannen die te jong een sterilisatie laten uitvoeren, krijgen op latere leeftijd namelijk vaak spijt.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De operatie gebeurt in de polikliniek of in dagbehandeling. De uroloog verdooft de huid van het scrotum (balzak) met enkele injecties. Via kleine sneetjes, links- en rechtsboven in het scrotum, zoekt de chirurg beide zaadleiders op en haalt hier een stukje van ongeveer een centimeter tussenuit. Daarna maakt hij de uiteinden dicht. De wond van de huid wordt gehecht met een oplosbare hechting. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep ben je nog niet meteen onvruchtbaar. De zaadblaasjes en de prostaat zitten nog vol met zaadcellen. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen mee. Daarom moet je in deze periode nog een voorbehoedsmiddel gebruiken. Als je minimaal 20 tot 25 zaadlozingen hebt gehad in een periode van drie maanden, zijn de zaadcellen meestal verdwenen.

Dan controleren we het resultaat van de vasectomie. Deze controle is belangrijk om de onvruchtbaarheid vast te stellen. Als we na drie maanden nog levende zaadcellen aantreffen, is een tweede controle noodzakelijk om er zeker van te zijn dat je onvruchtbaar bent.

Wat kost een sterilisatie bij een man?

Een sterilisatie bij een man kost €430,-. Een sterilisatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet de behandeling dus zelf betalen. Om de kosten (deels) vergoed te krijgen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Je hebt voor een behandeling dan wel een verwijzing nodig van je huisarts of toestemming van je zorgverzekeraar. Controleer de voorwaarden goed of neem contact op met je zorgverzekeraar voor je eerste afspraak. Lees hier meer over kosten en vergoedingen.

Veelgestelde vragen

 • Doet een vasectomie pijn?

  Een vasectomie doet geen pijn. Je kunt wel wat licht ongemak voelen na de operatie. Dit is meestal na een week weer weg.

 • Hoe betrouwbaar is een vasectomie?

  Een vasectomie is een simpele medische ingreep en de kans dat hier iets mis gaat is heel klein.

 • Wat is het voordeel van sterilisatie bij Rijnstate Clinics?

  Bij Rijnstate Clinics doen wij er alles aan om jou de beste behandelingen te geven. Je kunt snel terecht bij één van onze ervaren urologen, zelfs in de avonduren.

   

Bekijk hier meer veelgestelde vragen

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.